Fémekre vonatkozó előírások

Számos különféle vasalapú és nemvas-alapú fém és ötvözet létezik, ebbol adódóan nem könnyu egységes módon rendszerezni a fémekre vonatkozó eloírásokat.

A fémekre vonatkozó eloírásokat gyakran szabványokban határozzák meg, amelyek fémtermékeket, szállítási feltételeket, és a fémek tulajdonságait is saját egyedi módjukon szabályozhatják.

Számos vas- és nemvas-alapú anyagot csoportosítanak a vegyi összetétel vagy a mechanikai tulajdonságok, néha szállítási feltételek alapján, pl. lapostermékek, rúdanyagok vagy csövek. Fontos megjegyeznünk, hogy a legtöbb fémes anyag szabvány bonyolult dokumentum, amelyeket nem lehet egyetlen sorban összefoglalni.

A legszélesebb körben használt szabványos acél eloírás az Egyesült Államokban az ASTM; ezek az eloírások a gyártók, a kivitelezok és az acéltermékek felhasználóinak közös együttmuködése révén jöttek létre.

Számos ASTM eloírást fogadott el az American Society of Mechanical Engineers (ASME), kisebb módosításokkal, vagy módosítások nélkül. Az ASME S elotaggal használja az ASTM eloírásokat, például az ASME SA 249 és az ASTM A 249 megegyeznek. A SAE/AISI eloírás is gyakran használja az ASTM eloírásokat rudak, huzalok és kovácsolásra szánt bugák esetében.

Az EN (Euronorm) az európai országok összehangolt szabványrendszere. Bár elfogadták és hatékonyan használják az összes európai országban, az "elavult" nemzeti rendszerek, mint a német DIN, angol BS, francia AFNOR és olasz UNI még gyakran megtalálhatók számos dokumentumban.

A Japán JIS szabványokat széles körben használják az ázsiai és csendes-óceáni térségben. A JIS szabványt gyakran használják egyéb nemzeti szabványok bázisaként, mint például a koreai, a kínai és a tajvani.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Fémekre vonatkozó előírások a Total Materia adatbázisban

A Total Materia adatbázis több mint 350 000 acélt tartalmaz a világ minden tájáról. Ezek vegyi összetételét, mechanikai és fizikai tulajdonságait, kereszthivatkozásait és egyéb adatait egyetlen kattintással megtekintheti.

Nagyon egyszeru egy acél ötvözet vagy eloírást megtalálni az adatbázisban és csak pár másodpercet vesz igénybe. Példaként keressünk rá az USA/SAE szerinti a Si-Mo Grade B acél tulajdonságaira.

Az elofizetoi kezdolapon írja be a keresett anyagjelölést a gyorskeresés mezobe és válassza a SAE szabvány rendszert a listából.

Metal specifications: Search for the USA/SAE steel grade Si-Mo Ductile Grade B

Miután a kapott listában rákattint a keresett anyagminoségre, megjelennek az alcsoportok. A Total Materia, adatbázisban az alcsoport kifejezés alatt azokat a szabványokat értjük, amelyek meghatározzák az anyag tulajdonságait; példánk esetében válasszuk ki a SAE J 2515 szabványt. Ne feledje, hogy a különbözo szabványokban és eloírásokban meghatározott tulajdonságok jelentosen eltérhetnek egymástól.

Metal Specification: List of specifications that define properties of the steel grade Si-Mo Ductile Grade B
Metal Specification: Chemical composition of the steel grade Si-Mo Ductile Grade B
Metal Specification: Cross-reference table of the steel grade Si-Mo Ductile Grade B
Metal Specification: Mechanical properties of the steel grade Si-Mo Ductile Grade B
Metal Specification: Physical properties of the steel grade Si-Mo Ductile Grade B
Metal Specification: Properties of the steel grade Si-Mo Ductile Grade B on elevated temperatures