Metallispesifikaatiot

On olemassa monia erilaisia rautametalleja ja ei-rautametalleja ja niiden seoksia, ja siksi ei ole helppoa jäsentää metallispesifikaatioita yhtenäisellä tavalla.

Metallispesifikaatiot määritellään usein standardeissa, jotka voivat määrittää metallituotteet, toimitustavat ja metallien ominaisuudet omalla erityisellä tavallaan.

Monet rautametallit ja ei-rautametallit ympäri maailman luokitellaan perustuen niiden kemialliseen koostumukseen tai mekaanisiin ominaisuuksiin tai joskus perustuen niiden toimitustapoihin (litteät tuotteet, harkko, putki). On tärkeää pitää mielessä, että useimmat metallispesifikaatiot ovat komplekseja dokumentteja, joita ei voi tiivistää yhteen riviin tekstiä.

Yhdysvalloissa ASTM julkaisee laajimmin käytetyt metallispesifikaatiot. Nämä spesifikaatiot edustavat konsensusta, joka muodostetaan metallituotteiden tuottajien, valmistajien ja käyttäjien tietojen pohjalta.

American Society of Mechanical Engineers (ASME) on ottanut käyttöönsä monet ASTM-spesifikaatiot sellaisinaan tai pienin muutoksin. ASME käyttää etuliitettä S ASTM-spesifikaatioissa; esimerkiksi ASME SA 249 ja ASTM A 249 ovat samoja. SAE käyttää usein ASTM-spesifikaatioita harkkojen, lankojen ja muiden tuotteiden ominaisuuksien määrittelyyn.

Euronorm (lyhenne EN) on Euroopan maiden yhtenäistetty standardointijärjestelmä. Vaikka se on hyväksytty ja tehokkaasti käytetty kaikissa Euroopan maissa, monista dokumenteista löytyy edelleen "vanhentuneiden" kansallisten järjestelmien, kuten saksalaisen DIN:n, brittiläisen BS:n, ranskalaisen AFNOR:n ja italialaisen UNI:n, mukaisia metallispesifikaatioita.

Japanilaisen JIS-standardin spesifikaatiot luo Japanese Industrial Standards Committee (JISC) Tokiossa. Kyseessä on erittäin tarkka järjestelmä, jota on Aasiassa ja Tyynenmeren alueella usein käytetty muiden kansallisten metallispesifikaatiojärjestelmien (kuten korealaisen, kiinalaisen ja taiwanilaisen) perustana.Total Materia-tietokanta yhdistää globaalien metallien ominaisuudet yhdeksi haettavaksi tietokannaksi. Nopea ja helppo pääsy mekaanisiin ominaisuuksiin, kemiallisiin koostumuksiin, ristiviittaustaulukoihin ynnä muihin tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden päästä hyödyntämään ennennäkemätöntä tietomäärää. Klikkaa alla olevia painiketta kokeillakseksi Total Materia -tietokantaa.

Metallispesifikaatiot Total Materiassa

Total Materia -tietokanta sisältää yli 350 000 teräslaatua kaikkialta maailmasta. Niiden kemialliset koostumukset, mekaaniset ja fysikaaliset ominaisuudet, ristiviittaukset ynnä muut ovat vain klikkauksen päässä.

Teräslaadun löytäminen tietokannasta on erittäin helppoa ja kestää vain sekunteja. Katsotaan esimerkiksi teräslaadun Si-Mo Ductile Grade B:n (USA/SAE) ominaisuuksia.

Käytä Quick Search-toimintoa tilaajien kotisivulta, syötä nimitys ja valitse SAE standardilistasta.

Teräslaadut: Euronorm-teräslaadun Si-Mo Ductile Grade B etsiminen

Kun klikkaat materiaalia tuloslistasta, lista of alaryhmiä aukeaa.Total Materiassa, termi "alaryhmä" viittaa standardispesifikaatioihin, jotka määrittävät teräslaadun ominaisuudet; tässä tapauksessa valitaan spesifikaatio SAE J 2515. Huomaa, että eri spesifikaatioiden määrittämät ominaisuudet voivat erota toisistaan huomattavasti.

Metallispesifikaatiot: Lista spesifikaatioita, jotka määrittävät teräslaadun Si-Mo Ductile Grade B ominaisuudet

Teräslaadun Si-Mo Ductile Grade B koostumusta, ristiviittauksia ja ominaisuuksia voi tarkastella klikkaamalla vastaavia linkkejä. Katso esimerkkejä alta.

Metallispesifikaatiot: Teräslaadun Si-Mo Ductile Grade B kemiallinen koostumus
Metallispesifikaatiot: Teräslaadun Si-Mo Ductile Grade B ristiviittaustaulukko
Metallispesifikaatiot: Teräslaadun Si-Mo Ductile Grade B mekaaniset ominaisuudet
Metallispesifikaatiot: Teräslaadun Si-Mo Ductile Grade B fysikaaliset ominaisuudet
Metallispesifikaatiot: Teräslaadun Si-Mo Ductile Grade B ominaisuudet kohotetuissa lämpötiloissa