Standarde titan

Câteva sistematizări ale standardelor titan sunt disponibile pentru definirea aliajelor de titan, denumirile acestora, pentru compozitiile chimice şi proprietăţile mecanice.

Ca și pentru alte metale, standardele cele mai importante pentru titan sunt US ASTM şi SAE, sau mai precis partea sa aerospaţială AMS, Euronorm european, DIN german, JIS japonez, ISO internaţional, precum şi GB chinezesc şi GOST rusesc.

Titanul poate atinge schimbări extraordinare în microstructură prin variații în procesarea termomecanică, astfel, o gamă largă de proprietăți și aplicații pot fi împlinite cu un număr relativ limitat de aliaje de titan. Prin urmare, există aproximativ 50 de grade principale de titan care sunt desemnate şi utilizate în prezent, deşi doar 24 sunt disponibile comercial.

Standardele de Titan US ASTM recunosc aproximativ 40 de grade principale de titan, din care gradele 1-4 sunt pure comercial (nealiate). Gradele de Titan acoperite de ASTM si alte aliaje sunt produse pentru a satisface industria aerospaţială şi specificaţiile militare (SAE-AMS, MIL-T), precum şi standardele de titan ISO, Euronorm, GOST şi standardul japonez JIS. Deşi există o suprapunere între Specificaţii standard pentru titan, ele nu sunt interschimbabile. Societatea Japoneză de titan, în eforturile sale de a realiza o abordare mai globală, a făcut reprezentări ale sistemelor unificate pentru specificații Titan.

Cu toate acestea, problema majoră cu standardele de titan nu este lipsa de standarde stabilite de organizațiile de dezvoltare a standardelor (SDO), ci specificațiile detaliate, individuale ale companiilor aerospațiale care limitează capacitatea de producție. Fiecare companie aerospaţială are propriile specificații, care includ traseu de prelucrare. Prin urmare, un traseu de prelucrare, care este permis de către o companie poate nu fi permis de o altă companie.

Acest lucru rezultă în loturi mici de producţie. Supraproducţia poate fi stocată, dar poate fi folosită numai de compania care acceptă specificațiile, iar materialul este, probabil, supra-calificat pentru uz industrial deoarece a trecut prin cerințele de calitate foarte detaliate pentru industria aerospaţială. În mod similar, mare parte din material care a rezultat în resturi trebuie separată cu grijă pentru a oferi informații detaliate despre origine care sunt solicitate de către companiile aerospaţiale.Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Standarde internaționale pentru titan și echivalențe într-un singur loc: Total Materia

Total Materia vă oferă posibilitatea de a găsi informaţii despre specificații standard pentru titan, starea lor actuală şi materiale pe care le definește doar la un click distanță.

Prin simpla selectare a unei organizaţii de dezvoltare standard (SDO) şi/sau prin întroducerea numărului de standard, imediat veţi primi rezultate din baza de date multilingvă cu peste 52.000 de standarde. Pentru a rafina lista cu rezultate și pentru a obține doar standardele legate de titan, pur şi simplu introduceți "titan" în câmpul Descriere, așa cum vă este prezentat în acest exemplu pentru standardele de titan chinezești.

Titanium standards: Example for searching titanium-oriented standards from China

Imediat puteţi vedea o listă cu descrierile standardelor (Total Materia a tradus informaţii critice din standardele chinezești), anul ultimei emisii, statutul actual (valabil, înlocuit etc) şi un hotlink către materialele definite de acest standard.

Prin simpla apăsare a linkului cu materiale, puteţi vedea o listă cu materiale metalice, definite de standardul selectat.

Titanium standards: Example of list of titanium standards from China

Din lista de materiale, puteți revizui proprietățile detaliate și echivalentele pentru fiecare material.

Titanium standards: Example of materials defined by the Chinese titanium standard GB/T 3282