Titanium normen

Er zijn verschillende normsystemen van titanium beschikbaar voor het definiëren van titaniumlegeringen, hun benamingen, de chemische samenstelling en de mechanische eigenschappen.

Net als voor andere metalen zijn de belangrijkste normen voor titanium US ASTM en SAE, of meer in het bijzonder haar lucht-en ruimtevaart deel AMS, de Europese Euronorm, de Duitse DIN, het Japanse JIS, de internationale ISO, evenals het Chinese GB en het Russische GOST.

Als gevolg van het allotropisch gedrag van titanium, dat diverse wijzigingen in haar microstructuren toelaat door thermomechanische processen te wijzigen, kan men een breed scala van eigenschappen en toepassingen verkrijgen met een minimaal aantal titaniumsoorten. Er zijn dus ongeveer 50 belangrijke titaniumsoorten die momenteel worden gebruikt en een aanduiding hebben, hoewel er slechts een paar dozijn commercieel beschikbaar zijn.

De US ASTM titanium normen herkennen ongeveer 40 belangrijke titaniumsoorten, waarvan soort 1 tot en met 4 commercieel zuiver zijn (niet-gelegeerd). De titaniumsoorten die vallen onder ASTM en andere legeringen worden ook geproduceerd om te voldoen aan de lucht-en ruimtevaart en militaire specificaties (SAE-AMS, MIL-T), evenals ISO titaniumnormen, Euronorm, GOST, en de Japanse JIS titanium-normen. Hoewel er overlap is tussen de normen voor titanium zijn ze niet uitwisselbaar. De ‘Japanese Titanium Society’ heeft concepten gemaakt van verenigde systemen van de titaniumnormen om zo naar een meer globale benadering te streven.

Het grote probleem met titaniumnormen is echter niet een gebrek aan normen gedefinieerd door ‘standards development organizations’ (SDOs), maar de gedetailleerde, individuele specificaties van de lucht-en ruimtevaartindustrie die de productie beperken. Elke lucht-en ruimtevaartonderneming heeft zijn eigen specificatie waarin procesroutes zitten. Een procesroute dat wordt toegepast door een bedrijf kan derhalve niet worden toegepast door een ander bedrijf.

Dit resulteert in een kleine ladingsproductie. Overproductie kan worden opgeslagen maar kan alleen worden gebruikt door een vennootschap dat instemt met de specificatie, en het materiaal is waarschijnlijk overgekwalificeerd voor industrieel gebruik omdat het aan de zeer gedetailleerde kwaliteitseisen van de ruimtevaartindustrie moet voldoen. Ook het hoge aandeel van materiaal dat schroot wordt moet zorgvuldig worden gescheiden om een gedetailleerde afkomst weer te geven die door de lucht-en ruimtevaartindustrie is vereist.De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Internationale titaniumnormen en equivalenten op één plaats: Total Materia

Total Materia voorziet u van de mogelijkheid om informatie van een titaniumnorm specificatie, zijn huidige status en de materialen die het definieert met slechts één muisklik te vinden.

Door simpelweg een Standard Development Organization (SDO) te selecteren en/of het nummer van de norm of zelfs een trefwoord te typen, krijgt u onmiddellijke resultaten van de meertalige database met meer dan 52.000 normen. Om de resultatenlijst te verfijnen voor titanium-gerelateerde normen, typt u 'titanium' in het veld Omschrijving, zoals in dit voorbeeld voor Chinese titaniumnormen.

Titanium standards: Example for searching titanium-oriented standards from China

U kan onmiddellijk een lijst van standaard beschrijvingen (Total Materia heeft kritieke informatie uit Chinese normen vertaald), jaar van laatste uitgifte, huidige status (geldig, vervangen enz) en een hot link naar materialen gedefinieerd door deze standaard onmiddellijk zien.

Door simpelweg te klikken op de materiaal link ziet u een lijst van metalen gedefinieerd door de geselecteerde norm.

Titanium standards: Example of list of titanium standards from China

Uit de lijst met materialen, kunt u gedetailleerd eigenschappen en equivalenten van elk materiaal bekijken.

Titanium standards: Example of materials defined by the Chinese titanium standard GB/T 3282