Titánszabványok

Számos szabványrendszer foglalkozik a titánötvözetekkel, a velük kapcsolatos előírásokkal, vegyi összetételükkel és a mechanikai tulajdonságaikkal.

A többi fémhez hasonlóan a titánra vonatkozó legfontosabb szabványok az amerikai ASTM és SAE, vagy annak a repülőgépiparral foglalkozó AMS része, az európai Euronorm, a német DIN, a japán JIS, a nemzetközi ISO, valamint a japán GB és orosz GOST.

A különböző termomechanikai eljárások segítségével elképesztően változatos szövetszerkezetű titánötvözeteket hozhatunk létre, így bár viszonylag korlátozott számú titánminőség létezik, ezek tulajdonságai és felhasználási területei széles skálán mozognak. A jelenleg ismert és használt titánminőségek száma körülbelül ötven, ugyanakkor a kereskedelmi forgalomban csak néhány tucat áll rendelkezésre.

Az amerikai ASTM szerinti titánszabványok körülbelül 40 titánminőséget ismertetnek, közülük a Grade 1-től 4-ig terjedőek kereskedelmi tisztaságúak (ötvözetlenek). A legyártott ASTM-ben szereplő titánminőségek és egyéb ötvözetek egyben a repülőgépipari és katonai műszaki előírásoknak (SAE-AMS, MIL-T), valamint az ISO, Euronorm, GOST és a japán JIS titánszabványoknak is megfelelnek. Bár van átfedés ezen titánszabványok között, mégsem felcserélhetőek. A Japán Titán Társaság lépéseket tett a globálisabb szemlélet és a titán specifikációk egységes rendszerének kialakítása érdekében.

Ugyanakkor a titánspecifikációkkal kapcsolatos legnagyobb probléma nem a szabványokat kidolgozó szervezetek (SDO-k) által meghatározott szabványok hiánya, hanem a repülőgépipari cégek saját, korlátozott gyártási sorozatú anyagaira vonatkozó előírásai. Minden repülőgépipari vállalatnak megvannak a maga előírásai, amikhez külön gyártási eljárások tartoznak. Ennek következtében előfordulhat, hogy az egyik cég által engedélyezett eljárás egy másik cégnek már nem felel meg

Ez kis sorozatú gyártást eredményez. A legyártott mennyiség nagy részét raktározni kell, de csak olyan vállalat tudja felhasználni, mely elfogadja az adott anyag specifikációját, ráadásul az átlagos ipari felhasználó nem igényli, hogy az anyag megfeleljen a repülőgépipar részletes minőségbiztosítási követelményeinek. Hasonlóképpen a repülőgépipari cégek által elvárt bizonylatolás érdekében a keletkező nagy mennyiségű titánhulladékot is külön kell kezelni.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Nemzetközi titánszabványok és ekvivalens minőségek egy helyen: Total Materia

Egy kattintás, és a Total Materia segítségével máris adatokat nyerhet egy adott titánszabványról, jelenlegi státuszáról és a benne szereplő anyagokról.

A megfelelő szabványkidolgozó szervezet (SDO) kiválasztásával és/vagy a szabványszám beírásával azonnal megtalálhatja a több mint 52000 szabványt tartalmazó többnyelvű adatbázis Önt érdeklő tételét. Mint az az alábbi példán is látszik, amennyiben csak a titánnal kapcsolatos szabványokra kíváncsi, a 'Szabvány leírása' mezőbe írja be a titánt.

Titanium standards: Example for searching titanium-oriented standards from China

A program által megjelenített lista tartalmazza a szabványok leírását (a Key to Metalsban megtalálhatóak a kínai szabványokban szereplő lényeges információk fordításai), legutolsó verziójának a dátumát, aktuális státuszát (érvényes, helyettesített, stb.) valamint egy az adott szabvány által meghatározott anyagokra mutató linket.

A linkre kattintva megtekintheti a kiválasztott szabvány által definiált fémes anyagok listáját.

Titanium standards: Example of list of titanium standards from China

A listán szereplő összes anyag részletes tulajdonságai és ekvivalens minőségei megtekinthetőek.

Titanium standards: Example of materials defined by the Chinese titanium standard GB/T 3282