Proprietăți titan

Proprietăţile titanului, care sunt o combinaţie de înaltă rezistenţă, rigiditate, tenacitate, densitate scăzută şi rezistență bună la coroziune oferite de diverse aliaje de Titan de la temperaturi foarte scăzute la cele ridicate, permit economisire în greutate în structuri Aerospatiale şi în alte aplicaţii de înaltă performanţă.

Greutatea atomică a titanului este 47.88. Titanul este uşor, puternic, rezistent la coroziune şi abundent în natură. Titan şi aliajele sale au o rezistență la tracțiune de la 30.000 psi până la 200.000 psi (210-1380 MPa), care sunt echivalente cu proprietățile găsite în cele mai multe din aliajele de oteluri.

Titanul este un element de joasa densitate (aproximativ 60% din densitatea de fier), care poate fi întărită prin aliere şi prin procesul de transformare. Titan este nonmagnetic si are proprietati bune de transfer termic. Coeficientul său de expansiune termică este oarecum mai mic decât cel a oțelurilor şi mai puţin de jumătate mai mic decât cel al aluminiului.

Una dintre proprietăţile utile ale Titanului este punctul de topire foarte ridicat de 3135° F (1725° C). Acest punct de topire este aproximativ 400° F peste punctul de topire al oţelului şi aproximativ 2000° F peste punctul de topire a aluminiului.

Titan poate fi pasivat, şi, astfel, prezintă un grad ridicat de imunitate la atac de către cei mai mulți acizi minerali şi cloruri. Titanul ni este toxic şi, în general, compatibil biologic cu țesuturile şi oasele umane. Rezistența excelentă la coroziune şi bio compatibilitatea cuplată cu puterea sa face Titanul şi aliajele sale utile în aplicații chimice şi petrochimice, mediile marine şi în aplicații de biomateriale.

Titan nu este un conductor bun de electricitate. Dacă conductivitatea de cupru este considerată a fi de 100%, Titan ar avea o conductivitate de 3,1%. Din aceasta rezultă că Titan nu ar fi folosit în aplicările unde bună conductivitate este un factor primar. Pentru comparaţie, oţelul inoxidabil are o conductivitate de 3,5% şi aluminiu are o conductivitate de 30%.

Rezistenţa electrică este opoziţia pe care un material o prezintă la fluxul de electroni. Deoarece Titan este un conductor slab, rezultă că este un rezistor bun.Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Total Materia Căutare după proprietățile Titanului

Puteţi căuta rapid şi cu uşurinţă prin proprietăţile titanului și a aliajelor sale din toată lumea după denumire, țara/standard, tip, număr standard, compoziţia chimică, proprietăţi mecanice, alte proprietăţi sau orice combinaţie a acestor criterii. De exemplu, să ne uităm la un aliaj de Titan chinezesc, care trebuie să aibă între 2 şi 7% Al, aproximativ 0,5% Fe, cel puţin 2% Sn, efort de curgere de minim 600 MPa şi efort de intindere de minim 750 MPa.

Faceți clic pe Căutare Avansată din fereastra principala. Apoi, alegeţi cupru din lista Grupa de materiale, China/GB din lista Țara/Standard şi introduceţi proprietăţile solicitate ale titanului şi elementele de aliere.

Titanium properties: Example of combined titanium properties search by composition and mechanical properties

Apare ecranul cu rezultatele căutării. Faceţi clic pe un aliaj de titan din listă pentru a examina proprietăţile acestuia; în acest caz, a treia poziţie este selectată - titan gradul ZTA7.

Titanium properties: Result list of the titanium properties search

După alegerea materialului din lista cu rezultate, apare o listă cu subgrupuri. În Total Materia, termenul "subgrupuri" se referă la specificațiile care definesc proprietățile ale gradului de oțel; în cazul acesta este selectată specificația GB 6614. Rețineți că proprietățile definite în conformitate cu specificații diferite pot fi diverse în mod semnificativ.

Titanium properties: Specifications that define properties of the Chinese titanium grade ZTA7

Proprietăţile titanului în baza de date Total Materia includ compoziţia, tabele cu referinţe încrucişate, proprietăţi mecanice, proprietăţile fizice şi multe altele. Faceți clic pe exemplele de mai jos pentru a le mări.

Titanium properties: Chemical composition of the Chinese titanium grade ZTA7
Titanium properties: Cross-reference table of the Chinese titanium grade ZTA7
Titanium properties: Mechanical properties of the Chinese titanium grade ZTA7