Titan sine egenskaper, som er en kombinasjon av høy styrke, stivhet, seighet, lav tetthet og god bestandighet mot korrosjon fra ulike titanlegeringer ved veldig lave temperaturer, tillater vektsparende løsninger i luftfartøy og andre høy-ytelsesoppgaver.
Atomvekten til titan er 47.88. Titan er lett, sterkt og korrosjonsbestandig. Titan og dets legeringer innehar strekkfasthet fra 30,000 psi til 200,000 psi (210 – 1380 MPa), som er ekvivalent med det man finner i de fleste stållegeringer.
Titan er et element med lav tetthet (ca. 60% av tettheten til jern) og kan forsterkes ved legering og deformerings-prossesering. Titan er ikke-magnetisk og har gode varmeledningsegenskaper. Varmeutvidelseskoeffisienten er litt lavere enn den man finner i de fleste ståltyper, og over halvparten så liten som den man finner i aluminium.
En av de mest nyttige egenskaper til titan er et smeltepunkt på 3135°F (1725°C). Dette smeltepunktet er omtrentlig 400°F over smeltepunktet til stål og ca. 2000°F over aluminium.
Titan kan passiviseres, og dermed få en høy grad av immunitet mot angrep fra de fleste mineralsyrer og klorider. Titan er giftfritt og generelt biologisk kompatibel med menneskevev og bein. Den utmerkede bestandigheten mot korrosjon i kombinasjon med styrken gjør at titan og titanlegeringer er veldig nyttige i kjemiske og petrokjemiske anvendelser, marine miljø og ofte brukt som biomateriale.
Titan er ikke en god strømleder. Dersom strømledningsevnen til kobber blir regnet som 100% ville titan sin vært 3.1%, Som konsekvens blir titan aldri brukt når man trenger et strømledende materiale. Til sammenligning har rustfritt stål en ledningsevne på 3.5% og aluminium har 30%.
Elektrisk resistans er det motsatte av ledningsevne. Siden den har dårlig strømledning er den en grei resistans.
Total Materia databasen bringer sammen globale metallegenskaper i en integrert og søkbar database. Enkel og rask tilgang til mekaniske egenskaper, kjemisk komposisjon, kryssreferansetabeller, og mer gir brukeren en enestående mengde informasjon. Trykk på knappen under for å prøv Total Materia databasen.