Titanium eigenschappen

Titanium heeft als eigenschappen een combinatie van een hoge sterkte, stijfheid, taaiheid, een lage dichtheid en goede corrosieweerstand voorzien door verschillende titanium legeringen bij zeer lage tot verhoogde temperaturen. Deze laten gewichtsbesparingen toe in de lucht-en ruimtevaart structuren en andere high-performance toepassingen.

De atoommassa van titanium is 47.88. Titanium is licht, sterk, corrosiebestendig en overvloedig in de natuur. Titanium en zijn legeringen bezitten een treksterkte van 30.000 psi tot 200.000 psi (210-1380 MPa), die gelijkwaardig zijn aan de sterktes die men vindt bij de meeste staallegeringen.

Titanium is een licht element (ongeveer 60% van de dichtheid van ijzer) dat kan worden versterkt door legeringen en vervormingsprocessen. Titanium is niet-magnetisch en heeft goede warmteoverdracht eigenschappen. De thermische uitzettingscoëfficiënt is iets lager dan die van staalsoorten en minder dan de helft dan die van aluminium.

Een van de nuttige eigenschappen van titanium is een hoog smeltpunt van 3135° F (1725° C). Deze smeltpunt is ongeveer 400° F boven het smeltpunt van staal en ongeveer 2000° F boven dat van aluminium.

Titanium kan gepassiveerd worden, en daardoor een hoge mate van immuniteit vertonen tegenover de aanvallen van de meeste minerale zuren en chloriden. Titanium is niet giftig en over het algemeen biologisch verenigbaar met menselijke weefsels en botten. De uitstekende corrosieweerstand en biocompatibiliteit in combinatie met kracht maken titanium en zijn legeringen nuttig in de chemische en petrochemische toepassingen, mariene milieus en toepassingen met biomaterialen.

Titanium is geen goede geleider van elektriciteit. Als de geleidbaarheid van koper wordt beschouwd als 100% zou titanium een geleidbaarheid van 3,1% hebben. Hieruit volgt dat titanium niet wordt gebruikt waar een goede geleidbaarheid een belangrijke factor is. Ter vergelijking heeft roestvaststaal een geleidbaarheid van 3,5% en aluminium een geleidbaarheid van 30%.

Electrical resistance is the opposition a material presents to the flow of electrons. Since titanium is a poor conductor, it follows that it is a fairly good resistor.

De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Zoeken op eigenschappen van titanium in Total Materia

U kan snel en gemakkelijk zoeken in meer dan een half miljoen titanium eigenschap gegevens door benamingen, landen/normeringen, type, normeringsnummer, chemische samenstelling, mechanische eigenschappen, andere eigenschappen of een willekeurige combinatie van deze criteria. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een Chinese titaniumlegering, die dient te beschikken over 2 à 7% Al, ongeveer 0,5% Fe, ten minste 2% Sn, een minimale vloeigrens van 600 MPa, en minimale treksterkte van 750 MPa.

Klik op Geavanceerd zoeken in het hoofdvenster. Kies vervolgens titanium in de lijst van materiaalgroepen, China/GB from the Country/Standard list, and enter requested titanium properties and alloying elements.

Titanium properties: Example of combined titanium properties search by composition and mechanical properties

Het zoekresultatenscherm verschijnt. Klik op een titaniumlegering uit de lijst om de eigenschappen te bekijken; in dit geval wordt de tweede positie geselecteerd - titaniumsoort ZTA7.

Titanium properties: Result list of the titanium properties search

Na het klikken op het materiaal uit de resulterende lijst, verschijnt er een lijst van deelgroepen. In total Materia verwijst de term "subgroepen" naar de specificaties dat de eigenschappen van het titaniumsoort vastleggen; in dit geval is er slechts één specificatie, BS 6614. Let op dat de eigenschappen die zijn gedefinieerd volgens verschillende specificaties aanzienlijk kunnen afwijken.

Titanium properties: Specifications that define properties of the Chinese titanium grade ZTA7

Titanium eigenschappen binnen de Total Materia-Database omvatten samenstelling, verwijzingstabellen, mechanische eigenschappen, fysieke eigenschappen, en meer. Klik op de voorbeelden hieronder om ze te vergroten.

Titanium properties: Chemical composition of the Chinese titanium grade ZTA7
Titanium properties: Cross-reference table of the Chinese titanium grade ZTA7
Titanium properties: Mechanical properties of the Chinese titanium grade ZTA7