A titán tulajdonságai

Kedvező tulajdonságai miatt (nagy szilárdság, keménység, szívósság, alacsony sűrűség, jó korrózióállóság alacsony és magas hőmérsékleten) a különböző titánötvözeteket széles körben használják súlycsökkentésre a repülőgépiparban és más nagyteljesítményű alkalmazások esetében.

A titán atomtömege 47,88 g/mol. Könnyű, erős, korrózióálló és a természetben gyakran előforduló elem. A titán és a titánötvözetek szakítószilárdsága 30.000-200.000 psi (210-1380 MPa), ami megegyezik a legtöbb ötvözött acél szakítószilárdságával.

A titán sűrűsége kicsi (körülbelül az acél sűrűségének 60 %-a), szilárdsága ötvözéssel vagy képlékenyalakítással növelhető. Nem mágneses, jó hővezetési tulajdonságokkal rendelkezik, a hőtágulási együtthatója pedig valamivel alacsonyabb az acélénál és kevesebb, mint a fele az alumíniuménak.

A titán egyik fontos tulajdonsága a magas, 3135°F-es (1725°C) olvadáspontja, ami körülbelül 400°F-tel magasabb az acél, és körülbelül 2000°F-tel az alumínium olvadáspontjánál.

Passzivált állapotban a titán jól ellenáll a legtöbb ásványi savnak és kloridnak. Egészségre nem ártalmas, és általában véve biológiailag kompatibilis az emberi szövetekkel és csontokkal. A kiváló korrózióállóság, biokompatibilitás és a nagy szilárdság együttesen alkalmassá teszi a titánt és ötvözeteit a vegyipari, petrolkémiai, tengeri környezetben és bioanyagként való felhasználásra.

A titán nem jó villamos vezető. Amennyiben a réz vezetőképességét 100%-nak vesszük, úgy a titáné 3,1%. Ebből következően azokon a területeken, ahol a jó vezetőképesséég elsőrendű szempont, a titánt nem alkalmazzák. Összehasonlításképpen a rozsdamentes acél vezetőképessége 3,5%, az alumíniumé pedig 30%.

Az elektromos ellenállás az anyag elektronok áramlását gátolló tulajdonsága. Mivel a titán rossz vezető, ebből következően jól használható ellenállásként.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Total Materia A titán tulajdonságainak keresése

Gyorsan és könnyedén kereshet a titán tulajdonságaira vonatkozó adatok és a világ minden tájáról származó titánötvözetek között anyagjelölés, ország/szabvány, típus, szabványszám, vegyi összetétel, mechanikai tulajdonságok, egyéb tulajdonságok vagy ezen kritériumok bármilyen kombinációja alapján. Például nézzük azt a kínai titánötvözetet, melynek Al-tartalma 2-7%, Fe-tartalma körülbelül 0,5%, Sn-tartalma legalább 2%, folyáshatára minimum 600 MPa, szakítószilárdsága minimum 750 MPa.

Kattintson a főmenüben a Részletes keresés menüpontra. Az Anyagcsoport listában állítsa be a titánt, az Ország/szabvány listában pedig Kínát, és adja meg a szükséges tulajdonságokat és az ötvözők százalékos mennyiségét.

Titanium properties: Example of combined titanium properties search by composition and mechanical properties

A képernyőn megjelenik a találatok listája. A felsorolt titánötvözetekre kattintva megtekintheti a az adott ötvözet tulajdonságait. Ebben a példában most a lista harmadik elemét, a ZTA7 jelölésű titánötvözetet választjuk.

Titanium properties: Result list of the titanium properties search

Az anyagjelölésre kattintva megjelennek az ehhez az anyaghoz tartozó alcsoportok. A Total Materia az 'alcsoport' kifejezés az adott titánötvözet tulajdonságait meghatározó szabványokat jelenti. Ebben az esetben az első szabványt, a GB 6614-et választjuk. Fontos megjegyezni, hogy az egyes szabványok által meghatározott tulajdonságok jelentős mértékben eltérhetnek egymástól.

Titanium properties: Specifications that define properties of the Chinese titanium grade ZTA7

A Total Materia adatbázisa egyebek mellett a kereszthivatkozási táblázatokkal, a titánötvözetek vegyi összetételével, mechanikai tulajdonságaival és fizikai tulajdonságaival kapcsolatos adatokat tartalmazza. A nagyobb méretben való megjelenítéshez kattintson az alábbi példákra.

Titanium properties: Chemical composition of the Chinese titanium grade ZTA7
Titanium properties: Cross-reference table of the Chinese titanium grade ZTA7
Titanium properties: Mechanical properties of the Chinese titanium grade ZTA7