Standarde metal

Standardele de metal servesc pentru a promova înţelegerea şi comunicarea între producătorii şi utilizatorii de metale, inclusiv prelucrătorii, producătorii şi comercianţii distributivi, astfel facilitând comercializarea produselor din industria metalelor.

Standardele reprezintă acorduri voluntare documentate, care stabilesc criterii importante pentru produse, servicii şi procese. Standardele ajută la asigurarea faptului că produsele şi serviciile sunt potrivite pentru scopul lor şi că sunt comparabile și compatibile.

Standardele pentru metale conţin informaţii despre

  • sistemul de denumire pentru materiale metalice si aliaje,
  • dimensiuni nominale relevante, toleranțe de dimensiuni şi toleranţe de formă, în general prin referințe la dimensiuni standard corespunzătoare,
  • domeniul de inspecţie şi testare, prelevare de probe, pregătirea mostrei și metodelor aplicabile de inspecţie şi testare pentru verificarea proprietăţilor specificate, cele mai multe ori utilizând referinţe la standardele de testare corespunzătoare,
  • marcarea produselor.
Standardele de metal sunt dezvoltate de organizaţiile de dezvoltare Standard (SDO). Unele dintre normele cele mai frecvent utilizate pentru materiale metalice includ:

  • EN (Euronorom), este un sistem armonizat al țărilor europene. Deşi este acceptat şi utilizat în mod eficient în toate ţările europene de mai mult de 20 de ani, sistemele naţionale "învechite", cum ar fi DIN-ul german, BS britanic, AFNOR francez şi UNI italian, pot adesea fi găsite în multe documente.
  • AISI (prescurtare pt. Institutul American pentru fier şi oţel), este utilizat în mod tradiţional în SUA şi în străinătate. Deşi este învechit, nu mai este menţinut şi este, prin urmare, înlocuit cu ASTM, SAE şi alte standarde, este încă foarte răspândit.
  • Standardele japoneze JIS, sunt utilizate pe scară largă în Asia şi regiunea din Pacific. Specificaţiile pentru oțel JIS adesea au fost utilizate ca o bază pentru alte sisteme naționale, cum ar fi standardele coreene, chineze şi taiwanese.

Pe lângă standarde metalice oficiale, mulţi producători şi furnizori au tendinţa de a folosi numele lor proprietare, comerciale pentru desemnarea materialelor. Unele dintre aceste denumiri, după ani şi decenii de utilizare, au devenit utilizate pe scară largă în comunitatea industrială şi sunt adesea denumite nume "comune" sau de "comerț", fără de fapt referindu-se la un anume furnizor. În majoritatea cazurilor, aceste nume "comune" nu sunt standardizate şi proprietăţile pot varia în mod substanţial; aplicarea lor în documentele tehnice oficiale, prin urmare, trebuie evitată.Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Standardele internaţionale de metal si echivalențe la un singur loc: Total Materia

Cu Total Materia, găsirea informaţiilor despre o specificație standard pentru metal, starea sa actuală şi materialele pe care le defineşte este la un click distanță.

Prin simpla selectare a unei organizaţii de dezvoltare standard (SDO) şi/sau prin întroducerea numărului de standard, imediat veţi primi rezultate din baza de date multilingvă cu peste 52.000 de standarde. De exemplu, puteţi revizui toate standardele metalice ASTM selectând această organizație de dezvoltare standard din pop-up.

Metal standards: Example for searching ASTM metal standards

Prin simpla apăsare a linkului cu materiale, puteţi vedea o listă de materiale metalice, definite de standardul selectat.

Metal standards: An example of list of ASTM metal standards
Metal standards: Example of materials defined by the ASTM standard A148