Metallstandarder er til for å forbedre kommunikasjon mellom metallprodusenter og forbrukere, inkludert professorer, produsenter og handelsfolk, og på denne måten legge til rette for produkthandel i metallindustrien.
Standarder er frivillige skriftlige avtaler som etablerer viktige kriterier for produkter, ytelser og prosesser. Standarder sørger for at produkter og tjenester er tilpasset sitt formål, og at de er sammenlignbare og kompatible.
Standarder for metaller inneholder informasjon om
- betegnelsesystemet for metaller og legeringer
- relevante nominelle dimensjoner, toleranser, dimensjoner og formtoleranser gjennom hensiktsmessige dimensjonelle standarder
- omfanget av inspeksjoner og testing, prøvetaking, test-stykkeforberedelse og aktuelle inspeksjon- og testmetoder for verifisering av spesifiserte egenskaper
- merking av produktene
Metallstandarder blir utviklet av standardiseringsorganisasjoner (SDOer). Noen av de mest brukte standardene for metallmaterialer inkluderer:
- EN(Euronorm), som er et harmonisert system av europeiske land. Selv om de er akseptert og ofte tatt i bruk i europeiske land de siste to tiårene, kan «utdødde» nasjonale systemer som tyske DIN, britiske BS, franske AFNOR og italienske UNI ofte bli funnet i mange dokument.
- AISI (abbriviation from American Iron and Steel Institute), er tradisjonelt sett brukt i USA. Selv om den er utdatert, ikke lenger vedlikeholdt og forsøkt erstattet av ASTM, SAE og andre standarder, er den fortsatt utbredt.
- Japanske JIS standarder som er utbredt i Asia og Stillehavsområdet. JIS-spesifikasjoner er også mye brukt i andre nasjonale systemer, som Korea, Kina og Taiwan
Foruten de offisielle standardene finnes mange produsenter og leverandører som bruker deres egne, kommersielle navn som betegnelse på materialer. Etter flere tiår har noen av disse betegnelsene blitt utbredt innen industrimiljøet, og blir ofte omtalt som «vanlige» navn eller «handels»-navn, uten å referere til produsenten. I de fleste tilfeller er ikke de «vanlige» navnene standardiserte og egenskapene kan variere betydelig; applikasjon i offisielle tekniske dokument bør derfor unngås om mulig.
Total Materia databasen bringer sammen globale metallegenskaper i en integrert og søkbar database. Enkel og rask tilgang til mekaniske egenskaper, kjemisk komposisjon, kryssreferansetabeller, og mer gir brukeren en enestående mengde informasjon. Trykk på knappen under for å prøv Total Materia databasen.