Metaal normen

Metaalnormen dienen ter bevordering van het begrip en communicatie tussen de metalen producenten en gebruikers, inclusief de verwerkers, de fabrikanten en de distributieve handelaren. Hiermee wil men de handel van producten uit de metaalindustrie vergemakkelijken.

De normen zijn gedocumenteerde vrijwillige afspraken die belangrijke criteria voor producten, diensten en werkwijzen vast stellen. Normen helpen om er zeker van te zijn dat producten en diensten geschikt voor hun doel, vergelijkbaar en compatibel zijn.

Normen voor metalen bevatten gegevens over

  • het aanduidingssysteem voor metalen en legeringen,
  • relevante nominale afmetingen, toleranties op afmetingen en vormtoleranties, in het algemeen door verwijzingen naar passende dimensionale normen,
  • de reikwijdte van inspectie en testen, bemonstering, proefstuk voorbereiding en de toepassingsinspectie en testmethoden voor de verificatie van de opgegeven eigenschappen, meestal met behulp van verwijzingen naar geschikte testnormen,
  • aanduiding van de producten.
Metaalnormen worden ontwikkeld door Standard Developing Organizations (SDOs). Enkele van de meest gebruikte normen voor metalen omvatten:

  • EN (Euronorm), dat een geharmoniseerd systeem van Europese landen is. Hoewel het algemeen aanvaard is en het in alle Europese landen al bijna twee decennia doeltreffend gebruikt wordt, worden "verouderde" nationale systemen, zoals de Duitse DIN, de Britse BS, de Franse AFNOR en het Italiaanse UNI nog vaak gevonden in vele documenten.
  • AISI (afkorting van American Iron and Steel Institute), dat vooral gebruikt wordt in de VS en het buitenland. Hoewel het achterhaald is, niet langer onderhouden wordt en bijgevolg vervangen wordt door ASTM, SAE en normen, is het nog steeds wijdverspreid.
  • Japanse JIS-normen, die veel gebruikt worden in Azië en het Pacific gebied. JIS specificaties werden ook vaak gebruikt als een basis voor andere nationale systemen, zoals de Koreaanse, Chinese en Taiwanese.

Naast officiële metaalnormen neigen veel fabrikanten en leveranciers hun eigen merkgebonden, commerciële namen voor de aanduidingen van materialen te gebruiken. Na jaren en decennia worden sommige van deze benamingen veel gebruikt in de industriële gemeenschap, en vaak worden zij aangeduid als "algemene" namen of "handels" namen, zonder daadwerkelijk te verwijzen naar de specifieke leverancier. In de meeste gevallen zijn deze "gemeenschappelijke" namen niet gestandaardiseerd en eigenschappen kunnen aanzienlijk variëren; hun toepassing in officiële technische documenten moet daarom worden vermeden indien mogelijk.



De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Internationale metaalnormen en equivalenten op één plaats: Total Materia

Met Total Materia is het vinden van informatie over een specificatienorm van metaal, de huidige status en het materiaal dat het definieert één muisklik.

Door simpelweg selecteren van een Standard Development Organization (SDO) en/of het nummer van de standaard of zelfs een trefwoord te typen, krijgt u onmiddellijke resultaten van de meertalige database met meer dan 52.000 normen. U kunt bijvoorbeeld alle metaalnormen van ASTM bekijken door deze SDO in de pop-up te selecteren.

Metal standards: Example for searching ASTM metal standards

Door simpelweg te klikken op de materiaal link ziet u een lijst van metalen gedefinieerd door de geselecteerde norm.

Metal standards: An example of list of ASTM metal standards
Metal standards: Example of materials defined by the ASTM standard A148