Fémszabványok

A fémszabványok arra szolgálnak, hogy elosegítsék a fémgyártók és a felhasználók (fémfeldolgozók, kivitelezok és kereskedok) közötti kommunikációt, így segítve a fémipari termékek kereskedelmét.

A szabványok olyan jól dokumentált, önkéntes megállapodások, amelyek fontos szempontokat határoznak meg a gyártmányok, szolgáltatások és folyamatok kezeléséhez. A szabványok segítenek abban, hogy biztosak lehessünk a termékek és szolgáltatások alkalmasságában, és hogy azok összehasonlíthatóak és kompatibilisek.

A fémszabványok a következokrol tartalmaznak adatokat

  • fémek és ötvözetek jelölési rendszerei
  • névleges méretek, formák és méretek turése, általában hivatkozásokkal a megfelelo méretet meghatározó szabványokra,
  • az ellenorzés, vizsgálat, mintavétel és vizsgálati darab elkészítésének módszere és az alkalmazandó ellenorzési és vizsgálati eljárások igazolására meghatározott tulajdonságok, leggyakrabban a megfelelo vizsgálati szabványokra hivatkoznak,
  • a termékek jelölése.
A fémszabványokat a Szabványosító Testületek (Standard Developing Organizations - SDO) alkotják meg. A leggyakrabban alkalmazott szabványrendszerek:

  • Az EN (Euronorm) az európai országok összehangolt szabványrendszere. Bár elfogadták és hatékonyan használják az összes európai országban, az "elavult" nemzeti rendszerek, mint a német DIN, angol BS, francia AFNOR és olasz UNI még gyakran megtalálhatók számos dokumentumban.
  • Az AISI (American Iron and Steel Institute) eloírásait az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt széles körben alkalmazzák. Annak ellenére, hogy elavult, már nem tartják karban, és folyamatosan váltja le az ASTM, a SAE és egyéb eloírások, még mindig széles körben elterjedt.
  • A Japán JIS szabványokat széles körben használják az ázsiai és csendes-óceáni térségben. A JIS szabványt gyakran használják egyéb nemzeti szabványok bázisaként, mint például a koreai, a kínai és a tajvani.

A hivatalos fémszabványok mellett, sok gyártó és beszállító saját kereskedelmi megnevezéseit alkalmazza az anyagok megjelölésére. Több évtized elteltével némelyik jelölés széles körben elterjedt az ipari felhasználók közösségeiben és gyakran hivatkoznak rájuk "általános" vagy "kereskedelmi" névként, anélkül, hogy az adott gyártót megemlítenék. A legtöbb esetben ezek az "általános" nevek nem szerepelnek a szabványokban és tulajdonságaik jelentosen eltérhetnek, ezért alkalmazásukat a hivatalos muszaki dokumentumokban kerülni kell.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

A fémekre vonatkozó nemzetközi szabványok egy helyen: Total Materia

A Total Materia, adatbázisban néhány kattintás után megtalálhatjuk egy fémszabvány legfontosabb tartalmi elemeit, aktuális állapotát és azokat az anyagok, amelyeket a szabvány tartalmaz.

Egyszeruen válassza ki az SDO-t és/vagy adja meg a szabvány számát, és a program a többnyelvu adatbázis több mint 52 000 szabványa közül másodpercek alatt megjeleníti az eredményt. Például kilistázhatja az összes ASTM szabványt úgy, hogy ezt válassza ki a lenyílómezoben.

Metal standards: Example for searching ASTM metal standards

Egyszeruen kattintson az anyag linkjére és megjelenik a kiválasztott szabványban meghatározott anyagok listája.

Metal standards: An example of list of ASTM metal standards
Metal standards: Example of materials defined by the ASTM standard A148