Metal Standarder

Metal standarder tjene til at fremme forståelse og kommunikation mellem metal producenter og brugere, herunder, producenter, forarbejdningsindustrien og distributører, for dermed at lette handel i metalindustrien.

Standarder er dokumenterede frivillige aftaler, der fastlægger vigtige kriterier for produkter, tjenesteydelser og processer. Standarder bidrager til at sikre at produkter og tjenesteydelser er egnet til deres formål, og at de er sammenlignelige og kompatible.

Standarder for metaller indeholder oplysninger om

  • betegnelses systemet for metal materialer og legeringer,
  • relevante nominelle dimensioner, tolerancer på dimensioner og form tolerancer, generelt gennem henvisninger til relevante dimensionelle standarder,
  • omfanget af inspektioner og afprøvning, prøver, forsøgsemne forberedelse, og de gældende inspektion og test metoder for at verifikation af de angivne egenskaber, oftest ved hjælp af henvisninger til relevante teststandarder,
  • mærkning af produkterne.
Metal standarder er udviklet af Standard Udviklingsorganisationer (SDOer). Nogle af de hyppigst anvendte standarder for metal materialer omfatter:

  • EN (Euronorm), hvilket er en harmoniseret ordning for europæiske lande. Selv om den er accepteret og har været anvendt i alle europæiske lande i næsten to årtier, er "forældede" nationale systemer, som tyske DIN, britiske BS, franske AFNOR og italienske UNI stadig ofte findes i mange dokumenter.
  • AISI (forkortelse fra American Iron and Steel Institute), bruges traditionelt i USA og i udlandet. Selv om det er forældet og ikke længere vedligeholdt og derfor er ved at blive erstattet af ASTM, SAE og andre standarder, er det stadig udbredt.
  • Japanske JIS standarder, er meget udbredt i Asien og Stillehavsområdet. JIS specifikationer har også ofte været brugt som baggrund for andre nationale systemer, som koreanske, kinesiske og taiwanske.

Udover officielle metal standarder, er der mange producenter og leverandører som har tendens til at bruge deres egen proprietære, kommercielle navne for udpegelse af materialer. Efter år og årtier, er nogle af disse betegnelser blevet udbredt inden for det industrielle samfund, hvor de ofte omtales som "fælles" navne eller "handels"navne, uden at henvise til en bestemt leverandør. I de fleste tilfælde, er disse "fælles" navne ikke standardiseret og egenskaberne kan variere betydeligt; deres anvendelse i officielle tekniske dokumenter bør derfor undgås, når det er muligt.Total Materia databasen bringer globale metalegenskaber sammen i én integreret og søgbar database. Hurtigt og nem adgang til mekaniske egenskaber, kemisk sammensætning, krydsreferencetabeller og mere giver brugeren en hidtil uset mængde af information. Klik på knappen nedenfor for at prøve Total Materia databasen.

Internationale metal standarder og ækvivalenter på ét sted: Total Materia

Med Total Materia bliver det at finde oplysninger om en metal standard specifikation, dens aktuelle status og materialerne der defineres, kun ét klik væk.

Ved blot at vælge en Standard Udviklingsorganisation (SDO) og/eller skrive Standard nummeret, får du umiddelbart resultater fra den flersprogede database med over 52.000 standarder. For eksempel kan du gennemgå alle metal standarder fra ASTM ved at vælge denne SDO fra pop-up-vinduet.

Resultatlisten består af mere end 1800 ASTM metal standarder. Oplysninger omfatter: standard beskrivelse, sidste udstedelsesår, nuværende status (gyldig, afløst, osv.) og et link til de materialer, der er defineret af denne standard.

Metal standarder: Eksempel om søgning af ASTM metal standarder

Ved blot at klikke på materiale linket, kan du se en liste over metal materialer defineret af den valgte standard.

Metal standarder: En eksempel på listen over ASTM metal standarder

Fra listen over materialer, kan du gennemgå detaljerede egenskaber og ækvivalenter for hvert materiale.

Metal standarder: Eksempel på materialer defineret ved ASTM standard A148