Specificații cupru

Cupru și aliaje de cupru sunt unele dintre cele mai versatile materiale de inginerie disponibile. Deoarece acestea pot fi folosite într-o extraordinară gamă de aplicaţii, specificaţii cupru internaţionale sunt bine dezvoltate şi detaliate.

Specificaţii cupru din Europa sunt bazate pe Euronorom (abreviere: EN), un sistem armonizat al ţărilor europene, care desemnează gradele de cupru utilizând un sistem alfa-numeric cu șase cifre. Prima literă, "C", indică un aliaj de cupru. A doua literă indică forma produsului, respectiv B-bloc de re-topire pentru producerea produselor turnate, C-produse turnate, F-materiale filler pentru lipire şi sudare, M-aliaje Master, R-cupru rafinat neprelucrat, S-recirculabil, W-produse deformabile şi X-materiale Non-standard. Trei numere sunt apoi folosite pentru a identifica materialul, iar litera finală este utilizată pentru a identifica clasificarea grupurilor de materiale din cupru individuale şi pentru a mări capacitatea sistemului de desemnare.

Această ultima literă este importantă pentru definirea specificaţiilor cupru deoarece identifică proprietatea obligatorie principală. Fiecare condiție a materialului este identificată printr-o literă, după cum urmează: A-alungire, B – limita de elasticitate la îndoire, D – trase, fără proprietăţi mecanice specificate, G - dimensiunea granulației, H -duritatea (Brinell sau Vickers), M - prelucrate, fără proprietăţi mecanice specificate, R-rezistenţa la tracţiune, Y - 0,2% rezistența la rupere la tracțiune. Pentru piese turnate, proprietăţile sunt dependente de procesul de turnare utilizat. Sufixele folosite sunt: GS turnare în nisip, GM turnare permanentă în forme, GZ turnare centrifugala, GC turnare continuă, GP turnare sub presiune.

Deşi Euronorm este acceptat şi utilizat în mod eficient în toate ţările europene, specificațiile cuprului din sistemele naţionale "învechite", cum ar fi DIN-ul german, BS britanic, AFNOR francez şi UNI italian, sunt des găsite în multe documente și specificații și ca atare rămân relevante din punct de vedere practic.

Specificațiile standard pentru cupru utilizate cel mai frecvent în Statele Unite sunt cele publicate de ASTM, SAE şi ASME. Un sistem combinat de numerotare a fost stabilit în SUA în efortul de a coordona într-un sistem toate sistemele de denumire diferite şi pentru a evita posibilitatea ca același număr să fie folosit pentru două metale diferite. Acest sistem combinat este sistemul unificat de numerotare (UNS); este un sistem de identificare pentru aliaje comerciale şi nu oferă specificații directe pentru aliaje.

Totuși, specificațiile pentru aliaje de cupru si alte aliaje, foarte des se referă la UNS pentru a identifica gradele specificate în document sau pentru a face o referire încrucișată a gradelor cu numerele UNS; această categorie de echivalențe ale aliajelor se numeşte "Oficial" în terminologia Total Materia.

Specificatiile pentru cupru japonez (JIS) sunt bazate pe standardele ISO. În aceste specificatii, aliajele de cupru sunt desemnate cu prefix opţional JIS, urmat de litera C pentru cupru și aliaje de cupru şi patru cifre care se referă la elementele de aliere. Exemplu: JIS C1020 care conţine Cu 99,9%, JIS C2720, care este un Cu-Zn (alama), JIS C5191 este un Cu-Sn-P (fosfor bronz), JIS C3601 este un Cu-Zn-Pb (aliaj alamă plumb), JIS C6801 este un Cu-Zn-Al (alama), JIS C 4430 este o alamă Cu-Zn-Sn etc.Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Specificări cupru în Total Materia

Baza de date Total Materia include specificații de proprietate pentru mai mult de 27,000 de aliaje de cupru împreună cu peste 350,000 de aliaje metalice din întreaga lume. Compozițiile lor chimice, proprietățile mecanice şi fizice, referințele încrucișate şi multe altele sunt doar la un clic distanță.

Găsirea unui grad de cupru în baza de date este foarte ușoară şi durează câteva secunde. De exemplu, să ne uităm la proprietățile gradului de cupru chinezesc BZn 15-20.

Pur şi simplu utilizați Căutare Rapidă de pe pagina de pornire a abonaților și introduceți desemnarea. Selectarea cuprului din lista cu grupul de aliaje şi China/GB din lista Standard este opţională.

Copper grades: Search for the Chinese copper grade BZn 15-20

După alegerea materialul din lista cu rezultate, apare o listă cu subgrupuri. În Total Materia, termenul "subgrupuri" se referă la specifications care definesc proprietățile ale gradului de cupru; în cazul acesta este selectată specificația GB 2059. Rețineți că proprietățile definite în conformitate cu specificații diferite pot fi diverse în mod semnificativ.

Copper grades: Specification that defines properties of the Chinese copper grade BZn 15-20

Compoziția, referințele încrucișate și proprietățile gradului de cupru BZn 15-20 pot apoi fi revizuite făcând clic pe link-urile corespunzătoare, vedeți exemple mai jos.

Copper grades: Chemical composition of the copper grade BZn 15-20
Copper grades: Cross-reference table of the copper grade BZn 15-20
Copper grades: Mechanical properties of the copper grade BZn 15-20