Rézspecifikációk

A réz és a rézötvözetek a rendelkezésre álló legsokoldalúbb technológiai anyagok közé tartoznak. Mivel az alkalmazási területek száma rendkívül nagy, a nemzetközi rézspecifikációk jól kidolgozottak és megfelelően részletesek.

Az európai rézspecifikációk az Euronorm rendszeren (rövidítése: EN) alapulnak, amely az európai országok harmonizált rendszere, amelyben a réz minőségek jelölésére hatjegyű alfanumerikus rendszer szolgál. Az első "C" betű jelzi, hogy rézötvözetről van szó. A második betű a termékformára mutat, pl. "B": újraolvasztandó tömb öntvény előállításához, "C": öntvények, öntött termékek, "F": töltőanyagok hegesztéshez és keményforrasztáshoz, "M": előötvözetek, "R": finomított, képlékenyen nem alakított réz, "S": hulladék, "W": képlékeny alakítású termékek, "X": nem szabványos anyagok. Az ezután következő három szám az anyag azonosítására szolgál, az utolsó betű pedig az egyes rézcsoportok osztályba sorolására használatos, a jelölési rendszer kapacitásának növelése érdekében.

Az említett utolsó betű, fontos a rézspecifikációban, mivel meghatározza a kötelező főtulajdonságot. Mindegyik állapot betűvel van meghatározva, a következőképpen: A - nyúlás, B - rugalmas hajlítási határ, D - húzott állapotú, meghatározott mechanikai tulajdonságok nélküli, G - szemcseméret, H - (Brinnel vagy Vickers) keménység, M - gyártási állapotú, meghatározott mechanikai tulajdonságok nélküli, R - szakítószilárdság, Y - 0,2% folyáshatár. Az öntvények tulajdonságai az öntési folyamattól függenek. Az alkalmazott toldalékok a következők: GS: homoköntvény, GM: folytonos formaöntés, GZ: centrifugális öntvény, GC: folyamatos öntés, GP: nyomásos öntés.

Habár az Euronorm elfogadott és kiterjedten használt az Európai Unió országaiban, a mára idejétmúlt nemzeti rendszerek - például a német DIN, a brit BS, a francia AFNOR és az olasz UNI - rézspecifikációi még mindig gyakran megtalálhatóak sok dokumentumban és specifikációban, és gyakorlati szempontból továbbra is fontosak.

Az Egyesült Államokban az ASTM, a SAE és az ASME szabványokban publikált rézspecifikációk a leggyakrabban használtak. A kombinált számrendszert az Egyesült Államokban annak érdekében hozták létre, hogy egységes rendszerbe hangolja össze a különböző jelölési rendszereket, és így elkerülhető legyen az, hogy ugyanaz a jelölés két különböző fém megjelölésére legyen használva. Ez a kombinált rendszer az Egységes számozási rendszer (Unified Numbering System, UNS), amely a kereskedelmi forgalomba kerülő ötvözetek azonosítására létrehozott rendszer, és nem határoz meg közvetlen ötvözet-specifikációkat.

Azonban a rézötvöztek és más ötvözetek specifikációi gyakran hivatkoznak az UNS-re annak érdekében, hogy azonosítsák a dokumentumban meghatározott minőségeket, vagy kereszthivatkozásokat létesítsenek a minőségekhez az UNS számokban. Ez a kategória a Total Materia terminológiájában a "Hivatalos" nevet viseli.

A Total Materia adatbázis egyesíti a világon fellelehető anyagtulajdonságokat és specikációkat egyetlen integrált és böngészhető adatbázisban egyesíti. Gyors és könnyű hozzáférést biztosít a mechanikai tulajdonságokhoz, a kémiai összetételekhez, a kereszthivatkozási táblázatokhoz és még sok máshoz, felbecsülhetetlen értékű információkat biztosítva a felhasználók részére. A részletes bemutatókhoz vagy a Total Materia adatbázis kipróbálásához kattintson az alábbi gombra.A Total Materia adatbázis egyesíti a világ anyagtulajdonságait egyetlen integrált és böngészhető adatbázisban. Gyors és könnyű hozzáférés a mechanikai tulajdonságokhoz, vegyi összetételhez, kereszthivatkozási táblázatokhoz és még sok máshoz, egyedi értékű információkkal ellátva így a felhasználókat. A Részletes bemutatókhoz vagy a Total Materia adatbázis kipróbálásához kattintson az alábbi gombra.

A Total Materia elérhető rézspecifikációk

A Total Materia adatbázis több mint 27 000 rézötvözet, továbbá 350 000 fémötvözet specifikációját tartalmazza, az egész világból. Az ötvözetekkémiai összetétele, mechanikai és fizikai tulajdonságai, kereszthivatkozásai és sok más adata egy gombnyomásra hozzáférhető.

A rézminőségek könnyen és pillanatok alatt megtalálhatók az adatbázisban. Nézzük meg például a kínai BZn 15-20-as réz tulajdonságait.

Egyszerűen használja a Gyorskeresés opciót a felhasználói kezdőoldalon, és írja be az anyagjelölést. Válassza ki a rezet az ötvöző csoport listából, a Kína/GB kiválasztása a szabványlistából pedig opcionális.

Réz specifikáció: a kínai BZn 15-20 rézminőség keresése

A kapott listában az anyagminőségre kattintva az alcsoportok listája jelenik meg. A Total Materia-ban, az "alcsoport" kifejezés a rézminőségek tulajdonságait meghatározó szabványspecifikációkra utal; ebben az esetben válasszuk ki a GB 2059 specifikációt. Felhívjuk a figyelmet, hogy a tulajdonságok a különböző szabványspecifikációkban jelentősen különbözhetnek.

Rézspecifikációk: a kínai BZn 15-20-as rézminőség tulajdonságait meghatározó specifikáció.

Kémiai összetétel, kereszthivatkozások és a BZn 15-20-as rézminőség tulajdonságai, a megfelelő linkre kattintva tekinthetőek meg, lássa az alábbiakban példákat.

Rézspecifikációk: a BZn 15-20-as rézminőség kémiai összetétele
Rézspecifikációk: a BZn 15-20-as rézminőséghez tartozó kereszthivatkozások
Rézspecifikációk: a BZn 15-20-as rézminőség mechanikai tulajdonságai