Aluminium Standarder

Der findes flere systemer af aluminium standarder som dækker aluminiumslegeringers identifikation, betegnelser, og til at angive deres egenskaber.

Som med andre metaller er de mest fremtrædende standarder for aluminium europæisk EN (Euronorm), amerikanske SAE og ASTM, japansk JIS, internationale ISO og standarder fra BRIC landene: Kinesiske GB og YB, indiske IS, brasilianske NBR, og russiske GOST.

Euronorm aluminium standarder bruger fire cifre til at identificere smedelegeringer og fem cifre til at identificere de støbte legeringer og er stort set det samme som ISO aluminium standarder og USA's numeriske metoder til identifikation hvor et fire-cifret nummer identificerer de forskellige legerings betegnelser. Dette er i overensstemmelse med det Internationale Betegnelses System udstedt af The Aluminum Association i USA. Dette Aluminum Association system (AA) er specifikt for aluminium og danner grundlag for aluminium standarder og betegnelser på verdensplan For eksempel, er de kemiske sammensætnings grænser i Euronorms aluminium standarder identiske med dem, registreret ved Aluminium Association for ækvivalenter legeringer.

Et præfiks bruges til at udpege standard AA fra Aluminium Association eller EN AW for europæiske aluminium standarder. I det europæiske system, betegner præfikset "AB" barre for omsmeltning, "AC" betegner et støbt produkt, "AM" en støbt master legering, præfikset "AW" et smedet produkt f.eks. EN AW-1050. Suffikset "A" angiver en national variation af den pågældende legering, fx EN AW-6005A.

I AA aluminiumslegerings betegnelser er der fire numeriske cifre. Betydninger af de fire cifre er: Første ciffer: Hovedbestanddele i legeringen; anden og tredje cifre: Specifik legerings betegnelse (numrene har ingen betydning, men er unikke); fjerde ciffer: Støbning (0) eller bar (1, 2) betegnelse.

Et andet kendt legerings klassifikationssystem er Unified Numbering System (UNS). UNS-systemet har fordelen, at det dækker alle metalliske legeringer. For aluminiumslegeringer er dette system hovedsageligt en tilpasning af Aluminium Association legerings betegnelses systemet så det passer UNS formatet. UNS numre fås ved at tage de tre cifre til venstre for decimaltegnet i Aluminium Association systemet og tilføje A9 (hvilket betyder aluminiumslegeringe) og et ciffer der afspejler præfiks bogstavet for legerings betegnelsen. For legeringer uden bogstavs præfiks, er det næste numeriske ciffer efter A9 0; for dem med A, den næste ciffer er 1, for B, er det 2 og så videre. Således med UNS systemet vil 356.0 blive A90356, A356.0 blive A91356, C356.0 blive A93356 osv.Total Materia databasen bringer globale metalegenskaber sammen i én integreret og søgbar database. Hurtigt og nem adgang til mekaniske egenskaber, kemisk sammensætning, krydsreferencetabeller og mere giver brugeren en hidtil uset mængde af information. Klik på knappen nedenfor for at prøve Total Materia databasen.

Internationale aluminium standarder og ækvivalenter på ét sted: Total Materia

Med Total Materia bliver det at finde oplysninger omkring en aluminiums standard specifikation, dens aktuelle status og materialerne der defineres, kun ét klik væk.

Ved blot at vælge en Standard Udviklingsorganisation (SDO) og/eller skrive Standard eller ICS (International Classification for Standards) nummeret, vil du umiddelbart få resultater fra den flersprogede database med over 52.000 standarder. For eksempel, for at finde ASTM aluminium standard 77.120.10, kan du blot skrive 77.120.10 i feltet ICS og vælg ASTM fra pop-up.

Aluminium standarder: Et eksempel for at søge ASTM aluminium standard

Resultatlisten består af 13 ASTM aluminium standarder, der er i overensstemmelse med ICS nummeret 77.120.10. Oplysningerne omfatter: standard beskrivelse, sidste udstedelsesår, nuværende status (gyldig, afløst osv) og et link til de materialer, der er defineret af denne standard.

Ved blot at klikke på materiale linket, kan du se listen over metal materialer defineret af den valgte standard.

Aluminium standarder: Et eksempel på en liste over ASTM aluminium standarder

Fra listen over materialer, kan du gennemgå detaljerede egenskaber og ækvivalenter for hvert materiale.

Aluminium standarder: Eksempel på materialer defineret ved ASTM aluminium standard B37