Proprietăți metale

Nu există o definiţie simplă a metalului; totuși, orice element chimic având "proprietăţi metalice" sau "proprietăţile metalelor" este clasificat ca fiind un metal. Proprietați de metal tipice includ luciu, bună conductivitate electrică și termică şi capacitatea de a fi permanent în formă sau deformat la temperatura camerei.
Variațiile între multe proprietăţi diferite a metalelor le face potrivite pentru multe utilizări diferite în viaţa de zi cu zi.

Elementele chimice care nu au proprietăţi tipice a metalelor sunt clasificate ca nemetale. Câteva elemente, cunoscute ca metaloide, uneori se comporta ca un metal şi alte ori ca un nemetal. Câteva exemple de metaloide sunt, după cum urmează: carbon, fosfor, siliciu, și sulf.

Proprietăţile diferite ale metalelor pot fi combinate prin amestecul de două sau mai multe dintre ele împreună. Substanţa care rezultă este numită aliaj. Metalele elementare pure sunt adesea prea moi pentru orice utilizare practică, de aceea o parte mare a metalurgiei se concentrează pe formularea aliajelor utile. Crearea unui aliaj cu o formulă specifică poate permite crearea unei sau mai multor proprietăți metalice specifice pentru o aplicare predeterminată.

Oţelul, de exemplu, este un amestec de fier şi cantităţi mici de carbon şi de alte elemente. Alte aliaje ca alama (cupru şi zinc) și bronz (cupru şi staniu) sunt uşor formabile şi frumoase de a le privi. Bronzul este, de asemenea, utilizat frecvent în construcții navale deoarece este rezistent la coroziune provocată de apa de mare.

Titanul este mult mai uşor şi mai puţin dens decât oţelul, dar la fel de puternic; şi deşi mai greu decât aluminiu, este de două ori mai puternic. De asemenea, este foarte rezistent la coroziune şi în total proprietăţile lui metalice sunt combinate pentru a face un aliaj excelent. Aliajele de Titan sunt utilizate în aeronave, nave, şi nave spaţiale, precum şi în vopsele, biciclete şi chiar în laptop-uri!

Cuprul este un bun conductor de electricitate şi este ductil. Prin urmare, cupru este utilizat pentru cablurile electrice.

Proprietăţile metalice caracteristice a aurului şi argintului le face să fie foarte maleabile, ductile și foarte non-reactive. Aurul şi argintul se folosesc pentru a face bijuterii complicate. Aurul este în special adecvat pentru acest scop, deoarece nu își pierde luciul. Aurul, de asemenea, poate fi folosit pentru conexiunile electrice lipsite de oxidare.

Fierul şi oţelul sunt la fel de duri şi puternici. Prin urmare, sunt folosiți pentru a construi poduri şi clădiri. Un dezavantaj al folosirii fierului este că acesta tinde să ruginească, întrucât majoritatea oțelurilor ruginesc, dar ei pot fi formulați pentru a fi rezistenți la rugina.

Aluminiu este un bun conductor de căldura și este maleabil. Este folosit pentru a face oale şi folii, dar, de asemenea, și trupuri pentru avioane datorită faptului că este foarte uşor.

Inoxul sau oțelul galvanizat sunt utilizate în cazurile în care rezistenţa la coroziune este importantă. Aliaje de aluminiu şi aliaje de magneziu sunt utilizate pentru aplicaţii în care puterea şi ușurința sunt necesare.

Aliaje cupru nichel, precum Monel, sunt utilizate în medii extrem de corozive şi pentru aplicaţii non-magnetice. Superaliaje pe bază de nichel, cum ar fi Inconel, sunt utilizate în aplicaţii de înaltă temperatură precum turbocompresoare, aparate sub presiune şi schimbătoare de căldură. Pentru temperaturi extrem de ridicate, aliaje monocristaline sunt folosite pentru a minimiza fluajul.

Baza de date Total Materia reuneşte proprietăţile globale a metalelor într-o baza de date integrată în care se pot efectua căutări. Acces rapid şi uşor la proprietăţile mecanice, compoziţia chimică, tabele de referinţă încrucişată, şi multe altele oferă utilizatorilor o cantitate imensă de informații fără precedent. Faceţi clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Total Materia Căutare după proprietăţile metalelor

Puteţi căuta rapid şi cu uşurinţă prin peste 15,000,000 de proprietăţi ale metalelor după denumire, țară/standard, tip, număr standard, compoziţie chimică, proprietăţi mecanice, alte proprietăţi sau orice combinaţie a acestor criterii. De exemplu, haideți să găsim un oțel inoxidabil chinezesc, care trebuie să aibă C < 0.05%, Cr > 16%, Ni > 8%, efort la tracțiune peste 750 MPa.

Faceți clic pe Căutare Avansată din fereastra principala. Apoi, alegeţi China/GB din lista Țara/Standard şi Oțel Inoxidabil din lista Grup de Materiale și întroduceți proprietăţile solicitate ale oțelului şi elementele de aliere.

Metal properties: Example of combined steel properties search by composition and mechanical properties

Apare ecranul cu rezultatele căutării. Faceţi clic pe un oţel din listă pentru a revizui proprietățile metalice specifice, în acest exemplu primul va fi selectat – S31723.

Metal properties: Result list of the steel properties search

După ce faceţi clic pe material, apare o listă cu subgrupuri. În Total Materia, termenul "subgrupuri" se referă la specificațiile standard care definesc proprietățile oțelului; în cazul acesta este selectată specificația GB/T 4234. Rețineți că proprietățile definite în conformitate cu specificații diferite pot fi diverse în mod semnificativ.

Metal properties: Example of the properties of Chinese steel S31723

Proprietăţile metalice pentru acest material în baza de date Total Materia includ compoziţia, tabele cu referinţe încrucişate, proprietăţi mecanice, proprietăţi fizice şi chiar și date de fluaj și date de oboseală. Faceți clic pe exemplele de mai jos pentru a le mări.

Metal properties: The chemical composition of steel S31723
Metal properties: Cross-Reference Table for steel S31723
Metal properties: Mechanical properties of steel S31723