Metallegenskaper

Det finnes ingen enkel definisjon på metall; Alle kjemiske element som har «metalliske egenskaper» eller «metallegenskaper» blir klassifisert som et metall. Typiske egenskaper er glans, gode varme- og elektriske ledeevner, evnen til å formes og deformeres permanent under romtemperatur.
Den store variasjonen i metallegenskaper gjør at de er egnet for mange ulike oppgaver i dagliglivet.

Kjemiske elementer som ikke har typiske metallegenskaper blir klassifisert som ikke-metaller. Et par elementer, kjent som metalloider, kan i noen tilfeller oppføre seg som metall, og i andre tilfeller oppføre seg som ikke-metall. Noen eksempler på metalloider er: karbon, fosfor, silikon og svovel.

De ulike egenskapene til metall kan kombineres ved å blande to eller flere metaller sammen. Den resulterende substansen kalles en legering. Rene elementmetaller er ofte for myke for bruk i industrien, derfor består store deler av metallurgien av å finne nyttige legeringer. Å lage en legering med en spesifikk formel tillater dannelsen av en spesifikk metallegenskap(er) for et forhåndsbestemt bruksområde.

Stål er for eksempel en blanding av jern og små mengder karbon og andre elementer. Andre legeringer som messing (kobber og sink) og bronse (kobber og tinn) er enkle å forme og fine og se på. Bronse er også ofte brukt i bygging av skip på grunn av dens korrosjonsbestandighet mot sjøvann.

Titan er mye lettere og har mindre tetthet enn stål, men er like sterkt; selv om titan er tyngre enn aluminium er den også dobbelt så sterk. Den er også veldig korrosjonsbestandig og dens kombinerte egenskaper gjør den til et godt legeringsmetall. Titanlegeringer er brukt i fly, skip, romskip, maling, sykler og laptoper.

Kobber er en god elektrisk leder og er veldig duktilt. Derfor blir kobber brukt i elektriske ledninger.

De karakteristiske metallegenskapene til gull og sølv er veldig formbare, duktile og ikke-reaktive. Gull og sølv brukes for å lage intrikate smykker. Gull er særlig tilpasset dette formålet siden den ikke sverter. Gull kan også brukes for oksyderingsfrie elektriske koblinger.

Jern og stål er begge harde og sterke. Derfor brukes de til å konstruere broer og bygninger. En ulempe med bruk av jern er at den lett ruster. De fleste ståltypene ruster også, men man kan lage legeringer som er rustfrie.

Aluminium er en god varmeleder, og er veldig formbart. Den brukes for å lage stekepanner, folie, og også flyskrog på grunn av materialets lave vekt.

Rustfritt stål eller galvinisert stål blir brukt når korrosjonsbestandighet er viktig. Aluminiumslegeringer og magnesiumlegeringer brukes når man trenger lette og sterke materialer.

Kobber-nikkel legeringer som Monel brukes i veldig korrosjonsutsatte miljø, samt for ikke-magnetiske formål. Nikkel-baserte superlegeringer som Inconel brukes i miljøer med høye temperaturer som turboladere, trykkbeholdere og varmeutvekslere. For ekstremt høye temperaturer brukes enkeltkrystall-legeringer for å minske deformasjon.

Total Materia databasen bringer sammen globale metallegenskaper i en integrert og søkbar database. Enkel og rask tilgang til mekaniske egenskaper, kjemisk komposisjon, kryssreferansetabeller, og mer gir brukeren en enestående mengde informasjon. Trykk på knappen under for å prøv Total Materia databasen.

Total Materia søk på metallegenskaper

Du kan søke blant over 15,000,000 metallegenskapsposter utifra betegnelse, land/standarder, type, standardnummer, kjemisk komposisjon, mekaniske egenskaper, andre egenskaper eller en kombinasjon av kategorier For eksempel kan vi se på kinesisk rustfri stål, som trenger å ha C < 0.05%, Cr > 16%, Ni > 8% og strekkfasthet på over 750 MPa.

Trykk på Avansert søk i hovedvinduet, velg deretter Kina/GB i land/standard listen og rustfritt stål i materiallisten og skriv inn ønskede stålegenskaper og legeringsbestanddeler.

Metalegenskaper: Eksempel på et søk sammensatt av komposisjon og kjemiske egenskaper

Søkevinduet med resultater vises. Trykk på en stålvariant fra listen for å vise dens metalliske egenskaper, i dette eksempelet velger vi – S31723.

Metallegenskaper: Eksempel på egenskaper til Kinesisk stål S31723

Etter å ha trykket på et materiale, dukker det en liste med undergrupper opp. I Total Materia referer ordet «undergrupper» til standardspesifikasjoner som definerer stålegenskapene; I dette tilfellet blir spesifikasjonen GB/T4234 valgt. Vær oppmerksom på at egenskaper i følge andre standarder kan variere merkbart.

Metallegenskaper: Eksempel på egenskaper til Kinesisk stål S31723

Metallegenskaper for dette materialet i Total Materia datbasen inkluderer komposisjon, kryssreferanse, tabeller, Mekaniske egenskaper, fysiske egenskaper og til og med deformasjons- og utmattingsegenskaper. Trykk på eksemplene under for å forstørre dem.

Metallegenskaper: Kjemisk komposisjon av stålet S31723
Metallegenskaper: Kryssreferansetabell for stålet S31723
Metallegenskaper: Mekaniske egenskaper for stålet S31723