Gradare metale

Metalele joacă un rol vital în viaţa noastră de zi cu zi. Cu toate acestea, nu este uşor de a defini ce este un metal. Fizic, metalul este o substanţă care are un luciu strălucitor şi este un bun conductor de caldura si electricitate. Metalele au diferite grade de duritate, densitate, maleabilitate şi ductilitate. Metalele pot fi îndoite, întinse, forate, turnate, nituite, sudate, tăiate, răsucite şi îndoite - toate cu mare precizie.

În general, toate metalele pot fi clasificate ca feroase, neferoase şi aliaje.

Grupul de metale feroase este compus în principal din fier. Ele pot avea cantităţi mici de alte metale sau alte elemente adăugate cum ar fi carbon, mangan, nichel, crom, Wolfram etc, pentru a oferi proprietăţi necesare. Cele mai multe (dar nu toate) aliaje feroase sunt uşor magnetice şi oferă o rezistență mica la coroziune de ex. toate aliajele feroase vor expune un anumit grad de oxidare numit rugină care are o culoare roșiatică distinctă. Cele mai multe metale sunt uşor magnetice. Cu toate acestea, puţine dintre ele cum ar fi fier, nichel, cobalt şi aliajele lor afișează proprietăţi magnetice accentuate, ceea ce este numit feromagnetism.

Metalele neferoase sunt metale care nu conțin fier ca o componentă. Acestea nu sunt magnetice şi sunt de obicei mai rezistente la coroziune decât metalele feroase. Exemple sunt din aluminiu, cupru, plumb, zinc și staniu. Unele dintre metalele neferoase pot fi un metal pur, ceea ce înseamnă că sunt alcătuite dintr-un singur element. Acest lucru înseamnă că au doar un singur tip de atom în ele. Metalele pure comune sunt: aluminiu, cupru, fier, plumb, zinc, staniu, argint și aur.

Aliaje: Un aliaj este un metal nou, care este format din două sau mai multe metale împreună şi, uneori, din alte elemente. O listă nesfârşită de aliaje este posibilă cu toate proprietățile individuale.

Metalele sunt un material ideal pentru utilizarea în producţia de masă, cum ar fi clădiri, poduri, autoturisme, nave, tigăi din aluminiu, monede, etc. În contrast cu aceasta, metalele preţioase precum aurul sau argintul sunt lucrate de persoane calificate pentru a produce inele, pocale si alte produse de mare frumusețe. Unele metale au utilizări specializate; metale radioactive precum uraniu și plutoniu sunt folosite în centrale nucleare pentru producerea energiei prin intermediul fisiunii nucleare. Mercur este lichid la temperatura camerei şi este utilizat la întrerupători pentru a finaliza un circuit când trece peste contactele de întrerupere. Aliaj cu memorie a formei este folosit pentru aplicaţii cum ar fi țevi, piese de asamblare și stenturi vasculare.

Cele mai utilizate metale sunt: Fier, aluminiu, cupru, titan, zinc, magneziu etc.Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informa?ii fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Gradări metale în Total Materia

Baza de date Total Materia include mai mult de 350,000 de grade de oțel din întreaga lume. Compozițiile lor chimice, proprietățile mecanice şi fizice, referințele încrucișate şi multe altele sunt doar la un clic distanță.

Găsirea unui grad de oțel în baza de date este foarte ușoară şi durează câteva secunde. De exemplu, să ne uităm la proprietățile oțelului cu gradul X5CrNiMo 17 12 2 în conformitate DIN.

Pur şi simplu utilizați Căutare Rapidă de pe pagina de pornire, introduceți desemnarea și selectați DIN din lista cu standarde.

Metal grades: Search for the DIN steel grade X5CrNiMo 17 12 2

După ce faceţi clic pe material, apare o listă cu subgrupuri. În Total Materia, termenul "subgrupuri" se referă la specificațiile standard care definesc proprietățile oțelului; în cazul acesta este selectată specificația DIN 1654-5. Rețineți că proprietățile definite în conformitate cu specificații diferite pot fi diverse în mod semnificativ.

Metal grades: List of specifications that define properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2

Compoziţia, referinţele încrucişate şi proprietăţile gradului de oţel X5CrNiMo 17 12 2 pot apoi fi revizuite făcând clic pe link-urile corespunzătoare. A se vedea exemplele de mai jos.

Metal grades: List of specifications that define properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2
Metal grades: Cross-reference table of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2
Metal grades: Mechanical properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 20
Metal grades: Physical properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2
Metal grades: Properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2 on elevated temperatures