Metaalsoorten

Metalen spelen een vitale rol in ons dagelijks leven. Het is echter niet eenvoudig om te definiëren wat een metaal is. Fysiek is een metaal een stof dat een lichte glans heeft en een goede geleider van warmte en elektriciteit is. Metalen hebben variërende graden van hardheid, dichtheid, buigbaarheid en vervormbaarheid. Metalen kunnen gebogen, uitgerokken, geboord, gegoten, geklonken, gelast, geknipt, gewrongen en gevouwen worden - allemaal met grote nauwkeurigheid.

Alle metalen kunnen worden ingedeeld in groepen zoals ferro, non-ferro en legeringen.

De metalen uit de ferro-groep bestaan voornamelijk uit ijzer. Ze kunnen kleine hoeveelheden van andere metalen of andere elementen toegevoegd krijgen zoals koolstof, mangaan, nikkel, chroom, wolfraam enz., om de vereiste eigenschappen de verkrijgen. De meeste (maar niet alle) ferro-legeringen zijn enigszins magnetisch en geven weinig weerstand tegen corrosie die bijvoorbeeld alle ferro-legeringen zal vertonen een zekere mate van oxidatie, roest die een verschillende roodachtige kleur heeft genoemd. De meeste metalen zijn licht magnetisch. Maar slechts weinigen van hen zoals ijzer, nikkel, kobalt en hun legeringen vertonen uitgesproken magnetische eigenschappen. (ferromagnetisme)

Non-ferro zijn metalen die ijzer niet als component bevatten. Ze zijn niet magnetisch en meestal meer resistent tegen corrosie dan ferrometalen. Voorbeelden zijn aluminium, koper, lood. zink en tin. Sommigen van de non-ferro metalen kunnen een puur metaal zijn wat betekent dat ze slechts uit een enkel element bestaan. Dit betekent dat het slechts één type van atoom in zich heeft. De veelvoorkomende zuivere metalen zijn: aluminium, koper, ijzer, lood, zink, tin, zilver en goud.

Legeringen: Een legering is een nieuwe metaal dat wordt gevormd door het mengen van twee of meer metalen (of soms andere elementen). Een eindeloze lijst van legeringen is mogelijk allen met hun eigen afzonderlijke eigenschappen.

Metalen zijn vooral een ideaal materiaal voor gebruik in massa productie zoals gebouwen, bruggen, auto's, schepen, aluminium pannen, munten, enz. In tegenstelling tot dit, worden edele metalen zoals goud of zilver vormgegeven door geschoolde personen om ringen, bekers en producten van grote schoonheid te produceren. Sommige metalen hebben een gespecialiseerd gebruik; radioactieve metalen zoals uranium en plutonium worden gebruikt in kerncentrales om energie via kernsplijting te produceren. Kwik is een vloeistof bij kamertemperatuur en het wordt gebruikt bij schakelaars om een schakeling compleet te maken wanneer het over de contacten stroomt. Een vormgeheugen legering wordt gebruikt voor toepassingen zoals buizen, bevestigingsmiddelen en vasculaire stents.

De meest gebruikte metalen zijn: Ijzer, aluminium, koper, Titanium, zink, Magnesium enz.



De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Metal Grades in Total Materia

De Total Materia database bevat eigenschap specificaties van meer dan 350.000 staalsoorten van over de hele wereld. Hun chemische samenstelling, mechanische en fysische eigenschappen, verwijzingen en meer, kunnen gemakkelijk worden bekeken.

Het vinden van een staalsoort in de database is zeer eenvoudig en duurt slechts seconden. Bijvoorbeeld, laten we eens kijken naar de eigenschappen van het staalsoort X5CrNiMo 17 12 2 volgens DIN.

Gebruik simpelweg de Quick Search op de Subscribers Home page. Voer de benaming in en selecteer DIN uit de normeringslijst.

Metal grades: Search for the DIN steel grade X5CrNiMo 17 12 2

Na het klikken op het materiaal uit de resulterende lijst, verschijnt er een lijst van deelgroepen. In Total Materia, verwijst de term "subgroepen" naar de specificaties dat de eigenschappen van de staalsoort vastleggen; in dit geval wordt de specificatie DIN 1654-5 geselecteerd. Let er op dat de eigenschappen die zijn gedefinieerd volgens verschillende specificaties aanzienlijk kunnen afwijken.

Metal grades: List of specifications that define properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2

Verwijzingen en eigenschappen van het staalsoort X5CrNiMo 17 12 2 kunnen vervolgens worden beoordeeld door te klikken op de juiste koppelingen. Zie onderstaande voorbeelden.

Metal grades: List of specifications that define properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2
Metal grades: Cross-reference table of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2
Metal grades: Mechanical properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 20
Metal grades: Physical properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2
Metal grades: Properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2 on elevated temperatures