Fémminőségek

A fémek fontos szerepet játszanak a mindennapi életünkben. Nem könnyu azonban meghatározni mit nevezünk fémnek. Fizikailag a fém olyan anyag, amely fényesen ragyog és jól vezeti a hot és az elektromosságot. A fémek keménysége, surusége és alakíthatósága különbözo mértékben változik. A fémeket lehet hajlítani, feszíteni, fúrni, önteni, szegecselni, hegeszteni, vágni, sodorni és hajtogatni - mindezt nagy pontossággal.

A fémeket csoportosíthatjuk úgy mint vasalapú fémek, nemvas-alapú fémek ötvözetek.

A vasalapú fémek fo alkotója a vas. Kis mennyiségben más fémeket vagy más elemek is tartalmazhatnak, mint karbon, mangán, nikkel, króm, volfrám stb., hogy a kívánt tulajdonságokkal rendelkezzenek. A legtöbb (de nem az összes) vasalapú ötvözet enyhén mágneses és gyenge a korrózióállóságuk pl. az összes vasalapú ötvözet bizonyos mértékben oxidálódik (rozsda), aminek jól felismerheto vöröses színe van. A legtöbb fém enyhén mágneses, néhány azonban, pl. a vas, a nikkel, a kobalt és ezek ötvözetei erosebb mágneses tulajdonsággal rendelkeznek, amelyet ferromágnesességnek nevezünk.

A nem-vas alapú fémeknek nem a vas a fo alkotója. Ezek nem mágnesesek és általában jobban ellenállnak a korróziónak, mint a vasalapú ötvözetek. Ilyenek például az alumínium, réz, ólom, cink és ón. Egyes nem-vas alapú fémek lehetnek tiszta fémek, ami azt jelenti, hogy csak egy elemet tartalmaznak. Ez azt is jelenti, hogy csak egyféle atomot. A legismertebb tiszta fémek: alumínium, réz, vas, ólom, cink, ón, ezüst és arany.

Ötvözetek: Az ötvözet olyan új fém, amely két vagy több fém vagy más elem elegyítésével alakul ki. Az ötvözetek listája végtelen és mindegyik sajátos tulajdonságokkal rendelkezik.

A fémek különlegesen ideális anyagok a tömeges felhasználásra épületeknél, hidaknál, autóknál, hajóknál, alumínium edényeknél, érméknél stb. Ezzel szemben a nemesfémekbol (arany és ezüst), képzett kézmuvesek gyártanak gyuruket, serlegeket és más tetszetos termékeket. Néhány fémnek, pl. az urániumnak és a plutóniumnak speciális felhasználása van, pl. atomeromuvekben használják oket energiatermelésére a maghasadás eljárását alkalmazva. A higany szobahomérsékleten is folyékony és pl. kapcsolóknál alkalmazzák, hogy zárja az áramkört, amikor átfolyik a kapcsoló érintkezoin. Az alakemlékezo ötvözeteket csöveknél, kötoelemeknél és érrendszeri sztenteknél.

A leggyakrabban használt fémek: vas, alumínium, réz, titán, cink, magnézium, stb.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Fémminoségek a Total Materia adatbázisban

A Total Materia adatbázis több mint 350 000 acélt tartalmaz a világ minden tájáról. Ezek vegyi összetételét, mechanikai és fizikai tulajdonságait, kereszthivatkozásait és egyéb adatait egyetlen kattintással megtekintheti.

Nagyon egyszeru egy acél ötvözet vagy eloírást megtalálni az adatbázisban és csak pár másodpercet vesz igénybe. Példaként keressünk rá az DIN szerinti X5CrNiMo 17 12 2 acél tulajdonságaira.

Az elofizetoi kezdolapon írja be a keresett anyagjelölést a gyorskeresés mezobe és válassza a DIN szabvány rendszert a listából.

Metal grades: Search for the DIN steel grade X5CrNiMo 17 12 2

Miután a kapott listában rákattint a keresett anyagminoségre, megjelennek az alcsoportok. A Total Materia, adatbázisban az alcsoport kifejezés alatt azokat a szabványokat értjük, amelyek meghatározzák az anyag tulajdonságait; példánk esetében válasszuk ki a DIN 1654-5 szabványt. Ne feledje, hogy a különbözo szabványokban és eloírásokban meghatározott tulajdonságok jelentosen eltérhetnek egymástól.

Metal grades: List of specifications that define properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2

Az X5CrNiMo 17 12 2 acél összetétele, kereszthivatkozásai és tulajdonságai megtekinthetok a megfelelo linkre kattintva, amint az alábbi példán látható.

Metal grades: List of specifications that define properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2
Metal grades: Cross-reference table of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2
Metal grades: Mechanical properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 20
Metal grades: Physical properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2
Metal grades: Properties of the steel grade X5CrNiMo 17 12 2 on elevated temperatures