Aluminium normen

Er zijn verschillende normeringssystemen beschikbaar voor het identificeren, benamen en opgeven van de eigenschappen voor aluminiumlegeringen.

Net zoals bij de andere metalen zijn de meest prominente normen voor aluminium de Europese EN(Euronormen), US SAE en ASTM, Japans JIS, internationale ISO en normen van de BRIC-landen: Chinese GB en YB, Indische IS, Braziliaanse NBR, en Russische GOST.

De Euronorm aluminium normen gebruiken vier cijfers om de gesmeden legeringen en vijf cijfers om de gegoten legeringen te identificeren en zijn in grote lijnen hetzelfde als de ISO-normen voor aluminium en de VS Numerieke Methodes waar een getal van vier cijfers de unieke legering aanduiding identificeert. Dit is in overeenstemming met het internationale aanduidingssysteem uitgegeven door de ‘Aluminium Association‘ in de Verenigde Staten. Dit ‘Aluminium Association’ systeem (AA) is speciaal voor aluminium en het is een basis voor aluminium normen en oorsprongsbenamingen wereldwijd. De chemische samenstelling limieten opgegeven in de Euronorm aluminium normen zijn bijvoorbeeld identiek met die geregistreerd met aluminium Association voor equivalente legeringen.

Een voorvoegsel wordt gebruikt om de AA normen van de Aluminium Association of EN AW om de Europese aluminium normen aan te wijzen . In het Europese systeem duidt het voorvoegsel "AB" blokken aan dat dienen om te hersmelten, "AC" duidt een gegoten product aan, "AM" een gegoten toeslaglegeringen, het voorvoegsel "AW" een gesmeden product bijvoorbeeld EN AW-1050. Een achtervoegsel "A" geeft een nationale variant van de legering aan, bijvoorbeeld EN AW-6005A.

Een andere bekend legeringsclassificatiesysteem is het ‘Unified Numbering System’ (UNS). Het UNS systeem heeft het voordeel alle metaallegeringssystemen te omvatten. Voor aluminium legeringen is dit systeem in wezen een aanpassing van het ‘Aluminum Association’ legeringaanduiding om aan te sluiten met het UNS formaat. UNS getallen worden verkregen door de drie cijfers links van het decimaalteken in het aluminium Association systeem en A9 toe te voegen (wat aluminium legeringen betekent) en een cijfer dat de letter prefix aan de legeringaanduiding weerspiegeld. Voor legeringen met geen letter prefix is het volgende numerieke cijfer na A9 een 0; voor degenen met A geeft het volgende cijfer een 1, voor B, is het 2, enzovoort. Dus in UNS systeem, verandert 356.0 naar A90356, A356.0 naar A91356, C356.0 naar A93356 enz.De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Wereldwijde aluminium normen en equivalenten op één plaats: Total Materia

Met Total Materia is het vinden van informatie over een specificatienorm van aluminium, de huidige status en het materiaal dat het definieert één muisklik.

Door simpelweg een ‘Standard Development Organization’ (SDO) te selecteren en/of de norm of ICS (International Classification voor normen) nummer te typen, krijgt u onmiddellijke resultaten uit de meertalige database met meer dan 52.000 normen. Om bijvoorbeeld te zoeken naar een ASTM aluminium norm 77.120.10, kunt u gewoon in het ICS nummerveld 77.120.10 typen en ASTM in de popup selecteren.

Aluminum standards: An example of searching an ASTM aluminum standard

De resultatenlijst bestaat uit 8 ASTM aluminium normen die aan het ICS-nummer 77.120.10 voldoen. De informatie omvat: standaardbeschrijving, jaar van laatste uitgifte, huidige status (geldig, vervangen enz) en een hotlink naar de materialen gedefinieerd door deze norm.

Door simpelweg te klikken op de materiaal link ziet u een lijst van metalen gedefinieerd door de geselecteerde norm.

Aluminum standards: An example of a list of ASTM aluminum standards

Uit de lijst met materialen, kunt u gedetailleerd eigenschappen en equivalenten van elk materiaal bekijken.

Aluminum standards: Example of materials defined by the ASTM aluminum standard B37