Specificații oțeluri

Specificaţiile oţelului variază de la o ţară la alta şi se poate baza pe criterii diferite, majoritatea dintre ele fiind definită prin compoziţia chimică a oţelului.

Pentru un inginer cu experienţă, compoziţia indică un tratament termic, care poate fi aplicat oţelului şi proprietăţile mecanice corespunzătoare care pot fi obţinute. Criterii alternative bazate pe proprietățile mecanice sau duritate sunt, de asemenea, folosite pentru a specifica oţeluri.

Termenul “specificări oţel” este foarte adesea strâns legat de standarde şi este folosit alternativ, deşi sensul lor nu este într-adevăr identic. Prin urmare, specificările germane a oţelului de multe ori încep cu literele DIN, cele japoneze cu JIS, internaţionale cu ISO etc.

Cel mai des utilizat standard cu specificări oțel în Statele Unite este cel publicat de ASTM; aceste specificări ale oţelurilor reprezintă un consens trasat de la producători, prelucrători şi de la utilizatorii produselor siderurgice. În multe cazuri, dimensiunile, toleranțele, limitele şi restricţiile în specificațiile ASTM sunt aceleaşi ca și elementele corespunzătoare de practicile standard în manualele AISI.

Multe din specificările ASTM au fost adoptate de Societatea americană a inginerilor mecanici (ASME) cu puține sau fără modificări. ASME utilizează prefixul S pentru specificările ASTM; de exemplu, ASME SA 213 şi ASTM A 213 sunt aceleași. Denumirile SAE/AISI pentru compoziţia chimică pentru oțeluri carbon si aliate sunt uneori incluse în specificările ASTM pentru bare, sârme şi țagle pentru forjare. Unele specificatii ASTM pentru produse din oțel în foi includ denumirile SAE-AISI pentru compoziţia chimică.

EN (Euronorom) este un sistem armonizat ale țărilor europene. Deşi este acceptat şi utilizat în mod eficient în toate ţările europene, sistemele naţionale "învechite", cum ar fi DIN-ul german, BS britanic, AFNOR francez şi UNI italian, pot adesea fi găsite în multe documente.

Standardele DIN sunt dezvoltate de Institutul German pentru Standardizare (Deutsches Institut für Normung) în Germania. Toate standardele şi specificațiile germane pentru oțel sunt reprezentate de literele DIN şi urmate de un cod alfanumeric sau numeric. Exemplu: DIN 40NiCrMo66 sau 1.6565 este un oţel Ni-Cr-Mo care conține 0.35-0.45%C, 0.9-1.4%Cr, 0.5-0.7%Mn, 0.2-0.3%Mo, 1.4-1.7%Ni, 0.035%S; DIN 17200 1.1149 sau DIN 17200 Cm22 este un oţel carbon non resulfurizat care conţine 0.17-0.245 C, 0.3-0.6%Mn, 0.02-0.035% S şi 0,4% Si max.

JIS standardele sunt dezvoltate de Comitetul japonez pentru standarde industriale (JISC - Japanese Industrial Standards Committee) din Tokyo. Specificările încep cu prefixul JIS, urmat de o litera G pentru oțeluri carbon şi oțeluri slab aliate. Exemplu: JIS G3445 STKM11A este un tub din oțel cu cantitate redusă de carbon care conţine 0.12%C, 0.35%Si, 0.60%Mn, 0.04%P, 0.04%S; JIS G4403 SKH2 (AISI T1Grade) este un oțel rapid wolfram pentru scule care conţine 0.73-0.83%C, 3.8-4.5%Cr, 0.4%Mn, 0.4%Si, 0.8-1.2%V şi 17-19 %W;Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Specificări oţel în Total Materia

Baza de date Total Materia include mai mult de 350,000 de grade de oțel din întreaga lume. Compozițiile lor chimice, proprietățile mecanice şi fizice, referințele încrucișate şi multe altele sunt doar la un clic distanță.

Găsirea unui grad de oțel în baza de date este foarte ușoară şi durează câteva secunde. De exemplu, să ne uităm la proprietățile oțelului cu gradul X 4 CrNi 18 12 în conformitate cu Euronorm (EN).

Pur şi simplu utilizați Căutare Rapidă de pe pagina de pornire, introduceți desemnarea și selectați EN din lista cu standarde.

Steel specifications: Search for the Euronorm steel grade X 4 CrNi 18 12

După ce faceţi clic pe material, apare o listă cu subgrupuri. În Total Materia, termenul "subgrupuri" se referă la specificațiile standard care definesc proprietățile oțelului; în cazul acesta este selectată specificația EN 10088-2. Rețineți că proprietățile definite în conformitate cu specificații diferite pot fi diverse în mod semnificativ.

Steel grades: List of specifications that define properties of the steel grade X 4 CrNi 18 12

Compoziţia, referinţele încrucişate şi proprietăţile gradului de oţel X 4 CrNi 18 12 pot apoi fi revizuite făcând clic pe link-urile corespunzătoare. A se vedea exemplele de mai jos.

Steel grades: Chemical composition of the steel grade X 4 CrNi 18 12
Steel grades: Cross-reference table of the steel grade X 4 CrNi 18 12
Steel grades: Mechanical properties of the steel grade X 4 CrNi 18 12
Steel grades: Physical properties of the steel grade X 4 CrNi 18 12
Steel grades: Properties of the steel grade X 4 CrNi 18 12 on elevated temperatures