Acélokra vonatkozó előírások

Az acélok eloírásai országonként változnak és létrehozásuk különbözo jellemzok szerint, legtöbbször vegyi összetétel alapján történik.

Egy tapasztalt mérnök számára az összetétel meghatározhatja azt, milyen hokezelés volna megfelelo az adott acélnak és milyen mechanikai tulajdonságok érhetok el. Az acélok meghatározásánál más kritériumokat, pl. mechanikai tulajdonságokat vagy edzhetoséget is figyelembe vehetnek.

Az “acélok eloírásai” kifejezés nagyon gyakran szorosan kapcsolódik a szabványokhoz és szinonimaként használja, bár jelentésük nem igazán azonos. Ezért a német acél eloírások gyakran DIN, a japán JIS, a nemzetközi ISO stb. betukkel kezdodnek.

A legszélesebb körben használt szabványos acél eloírás az Egyesült Államokban az ASTM; ezek az eloírások a gyártók, a kivitelezok és az acéltermékek felhasználóinak közös együttmuködése révén jöttek létre. Sok esetben a méretek, turések, korlátok és korlátozások az ASTM specifikációk szerint ugyanazok, mint a megfelelo AISI szabványban foglalt paraméterek.

Számos ASTM eloírást fogadott el az American Society of Mechanical Engineers (ASME), kisebb módosításokkal, vagy módosítások nélkül. Az ASME S elotaggal használja az ASTM eloírásokat, például az ASME SA 213 és az ASTM A 213 megegyeznek. Az ötvözetlen és gyengén ötvözött acélok vegyi összetételnek SAE/AISI megnevezése néha szerepel az ASTM eloírásokban rudakra, huzalokra és kovácsolásra szánt bugák esetében. Néhány lemezekre vonatkozó ASTM eloírás magában foglalja a SAE/AISI megnevezést vegyi összetételnél.

Az EN (Euronorm) az európai országok összehangolt szabványrendszere. Bár elfogadták és hatékonyan használják az összes európai országban, az "elavult" nemzeti rendszerek, mint a német DIN, angol BS, francia AFNOR és olasz UNI még gyakran megtalálhatók számos dokumentumban.

A DIN eloírásokat Németországban a Deutsches Institut für Normung intézet készíti. Minden német acél szabvány és specifikáció a DIN betukkel kezdodik, majd alfanumerikus vagy numerikus kódok követik. Például: DIN 40NiCrMo66 vagy 1.6565 egy Ni-Cr-Mo acél, melynek összetétele a következo 0,35-0,45% C, 0,9-1,4% Cr, 0,5-0,7% Mn, 0,2-0,3% Mo, Ni 1,4-1,7%, 0,035% S; DIN 17200 1.1149 vagy DIN 17200 Cm22 egy ötvözetlen acél, melynek összetétele: 0,17-0.245C, 0,3-0,6% Mn, 0,02-0,035% S és 0,4% Si max.

A JIS szabványt a tokiói Japán Ipari Szabvány Bizottság (JISC) fejlesztett ki. Az eloírások JIS elotaggal kezdodnek, majd egy G betu következik az ötvözetlen és gyengén ötvözött acéloknál. Példák: JIS G3445 STKM11A egy alacsony karbontartalmú acél csoanyag, melynek összetétele 0,12% C, 0,35% Si, 0,60% Mn, 0,04% P, 0,04% S; a JIS G4403 SKH2 (AISI T1Grade) egy volfrámmal ötvözött gyorsacél, melynek összetétele 0,73 -0,83% C, 3,8-4,5% Cr, 0,4% Mn, 0,4% Si, 0,8-1,2% V és 17-19% W.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Acélokra vonatkozó eloírások a Total Materia adatbázisban

A Total Materia adatbázis több mint 350 000 acélt tartalmaz a világ minden tájáról. Ezek vegyi összetételét, mechanikai és fizikai tulajdonságait, kereszthivatkozásait és egyéb adatait egyetlen kattintással megtekintheti.

Nagyon egyszeru egy acél ötvözet vagy eloírást megtalálni az adatbázisban és csak pár másodpercet vesz igénybe. Példaként keressünk rá az DIN szerinti X5CrNiMo 17 12 2 acél tulajdonságaira.

Az elofizetoi kezdolapon írja be a keresett anyagjelölést a gyorskeresés mezobe és válassza az EN szabvány rendszert a listából.

Steel specifications: Search for the Euronorm steel grade X 4 CrNi 18 12

Miután a kapott listában rákattint a keresett anyagminoségre, megjelennek az alcsoportok. A Total Materia, adatbázisban az alcsoport kifejezés alatt azokat a szabványokat értjük, amelyek meghatározzák az anyag tulajdonságait; példánk esetében válasszuk ki az EN 10088-2 szabványt. Ne feledje, hogy a különbözo szabványokban és eloírásokban meghatározott tulajdonságok jelentosen eltérhetnek egymástól.

Steel grades: List of specifications that define properties of the steel grade X 4 CrNi 18 12

Az X 4 CrNi 18 12 acél összetétele, kereszthivatkozásai és tulajdonságai megtekinthetok a megfelelo linkre kattintva, amint az alábbi példán látható.

Steel grades: Chemical composition of the steel grade X 4 CrNi 18 12
Steel grades: Cross-reference table of the steel grade X 4 CrNi 18 12
Steel grades: Mechanical properties of the steel grade X 4 CrNi 18 12
Steel grades: Physical properties of the steel grade X 4 CrNi 18 12
Steel grades: Properties of the steel grade X 4 CrNi 18 12 on elevated temperatures