Terässpesifikaatiot

Terässpesifikaatiot vaihtelevat maittain ja voivat perustua eri kriteereihin. Suurin osa niistä hyödyntää teräksen kemiallista koostumusta.

Kokeneelle insinöörille koostumus ilmaisee, mikä lämpökäsittely teräkselle sopii ja mitkä vastaavat mekaaniset ominaisuudet voidaan saavuttaa. Vaihtoehtoinen tapa terästen määrittelyyn on käyttää kriteereinä mekaanisia ominaisuuksia tai karkenevuutta.

Termi “terässpesifikaatio” on usein erittäin läheisesti kytköksissä standardeihin, ja sitä käytetään usein standardin synonyyminä, vaikka sen merkitys ei todellisuudessa ole täysin sama. Saksalaiset terässpesifikaatiot alkavat usein kirjaimilla DIN, japanilaiset kirjaimilla JIS, kansainväliset kirjaimilla ISO jne.

Yhdysvalloissa laajimmin käytetyt terässpesifikaatiot ovat ASTM:n julkaisemia. Nämä spesifikaatiot edustavat konsensusta terässulattotuotteiden tuottajien, valmistajien ja käyttäjien tiedoista. Monissa tapauksissa ASTM-spesifikaatioiden mitat, sallitut poikkeamat, rajat ja rajoitteet ovat samoja kuin vastaavat arvot AISI-terästuoteoppaiden standardeissa.

American Society of Mechanical Engineers (ASME) on ottanut käyttöönsä monia ASTM:n spesifikaatioita sellaisinaan tai pienin muutoksin. ASME käyttää etuliitettä S ASTM-spesifikaatioille; esimerkiksi ASME SA 213 ja ASTM A 213 ovat sama materiaali. SAE/AISI-nimitykset hiili- ja seosteräksille sisällytetään joskus harkkojen, lankojen ja teelmien ASTM-spesifikaatioihin takomista varten. Jotkin ASTM-spesifikaatiot ohutlevytuotteille sisältävät SAE-AISI-nimityksiä kemiallisille koostumuksille.

EN (Euronorm), joka on Euroopan maiden yhtenäistetty järjestelmä. Vaikka se on hyväksytty ja tehokkaassa käytössä kaikissa Euroopan maissa, "vanhentuneisiin" kansallisiin järjestelmiin, kuten saksalaiseen DIN:iin, brittiläiseen BS:ään, ranskalaiseen AFNOR:iin ja italialaiseen UNI:iin voi silti törmätä monissa dokumenteissa.

DIN-standardeja ylläpitää Deutsches Institut für Normung Saksassa. Kaikki saksalaiset terässtandardit ja -spesifikaatiot alkavat kirjaimilla DIN ja loppuvat alfanumeeriseen tai numeeriseen koodiin. Esimerkiksi DIN 40NiCrMo66 tai 1.6565 on Ni-Cr-Mo-teräs, joka sisältää 0.35-0.45% C, 0.9-1.4% Cr, 0.5-0.7% Mn, 0.2-0.3% Mo, 1.4-1.7% Ni, 0.035% S. DIN 17200 1.1149 tai DIN 17200 Cm22 taas on ei-uusrikitetty hiiliteräs, joka sisältää 0.17-0.245% C, 0.3-0.6% Mn, 0.02-0.035 % S ja 0.4% max Si.

JIS-standardeja ylläpitää Japanese Industrial Standards Committee (JISC) Tokiossa. Spesifikaatiot alkavat etuliitteellä JIS, jota seuraa kirjain G hiiliteräksille ja niukkaseosteisille teräksille. Esimerkiksi JIS G3445 STKM11A on niukkahiilinen putkiteräs, joka sisältää 0.12% C, 0.35% Si, 0.60% Mn, 0.04% P, 0.04% S. JIS G4403 SKH2 (AISI T1Grade) taas on volframipikateräs työkaluihin, ja se sisältää 0.73-0.83% C, 3.8-4.5% Cr, 0.4% Mn, 0.4% Si, 0.8-1.2% V ja 17-19% W.Total Materia-tietokanta yhdistää globaalien metallien ominaisuudet yhdeksi haettavaksi tietokannaksi. Nopea ja helppo pääsy mekaanisiin ominaisuuksiin, kemiallisiin koostumuksiin, ristiviittaustaulukoihin ynnä muihin tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden päästä hyödyntämään ennennäkemätöntä tietomäärää. Klikkaa alla olevia painiketta kokeillakseksi Total Materia -tietokantaa.

Terässpesifikaatiot Total Materiassa

Total Materia -tietokanta sisältää yli 350 000 teräslaatua ympäri maailman. Niiden kemialliset koostumukset, mekaaniset ja fysikaaliset ominaisuudet, ristiviittaukset ynnä muut ovat vain klikkauksen päässä.

Terässeoksen ja sen spesifikaation löytäminen tietokannasta on erittäin helppoa ja vie vain muutaman sekunnin. Katsotaan esimerkiksi Euronormin (EN) määrittelemiä ominaisuuksia teräslaadulle X 4 CrNi 18 12.

Käytä Quick Search -toimintoa tilaajien kotisivulta. Syötä nimitys ja valitse EN standardilistasta.

Metallilaadut: Euronorm-teräslaadun X 4 CrNi 18 12 etsiminen

Kun klikkaat materiaalia hakutuloslistasta, lista alaryhmiä aukeaa. Total Materiassa , termi "alaryhmä" viittaa spesifikaatioihin, jotka määrittävät teräslaadun ominaisuudet; tässä tapauksessa valitaan spesifikaatio EN 10088-2. Huomaa, että eri spesifikaatioiden määrittämät ominaisuudet voivat erota toisistaan huomattavasti.

Teräslaadut: Lista spesifikaatioita, jotka määrittävät teräslaadun X 4 CrNi 18 12 ominaisuudet

Teräslaadun X 4 CrNi 18 12 koostumusta, ristiviittauksia ja ominaisuuksia voi nyt tarkastella klikkaamalla vastaavia linkkejä. Katso esimerkkejä alta.

Teräslaadut: Teräslaadun X 4 CrNi 18 12 kemiallinen koostumus
Teräslaadut: Teräslaadun X 4 CrNi 18 12 ristiviittaustaulukko
Teräslaadut: Teräslaadun X 4 CrNi 18 12 mekaaniset ominaisuudet
Teräslaadut: Teräslaadun X 4 CrNi 18 12 fysikaaliset ominaisuudet
Teräslaadut: Teräslaadun X 4 CrNi 18 12 ominaisuudet kohotetuissa lämpötiloissa