Stål Specifikationer

Stål specifikationer varierer fra land til land og kan være baseret på forskellige kriterier, størstedelen af dem er defineret ud fra den kemiske sammensætning af stål.

For en erfaren ingeniør angiver sammensætningen en varmebehandling, der kan gives til stålet og de tilsvarende mekaniske egenskaber som derigennem er opnåelige. Alternative kriterier baseret på mekaniske egenskaber eller hærdbarhed bruges også til at angive stål.

Udtrykket “stål specifikation” er meget ofte tæt relateret til standarder og bliver brugt i flæng, selvom deres betydning ikke realt er identiske. Derfor starter tyske stål specifikationer ofte med bogstaverne DIN, japansk med JIS, internationale med ISO osv.

Den mest udbredte standard metal specifikation i USA er dem offentliggjort af ASTM; disse metal specifikationer repræsenterer konsensus mellem producenter, forarbejdningsindustrien og brugere af metal produkter. I mange tilfælde er dimensioner, tolerancer, grænser og begrænsninger i ASTM specifikationer de samme som de tilsvarende registreringer i forhold til standard praksis i AISI stål produktmanualer.

Mange af ASTM specifikationerne er blevet taget og brugt af American Society of Mechanical Engineers (ASME) med få til ingen ændringer. ASME bruger præfikset S ved ASTM specifikationer; for eksempel, er ASME SA 213 og ASTM A 213 de samme. SAE/AISI betegnelser for de kemiske sammensætninger af kulstof og legeret stål er nogle gange inkluderet i ASTM specifikationer for barer, tråde og stænger til smedning. Nogle ASTM specifikationer for plade produkter er indarbejdet i SAE-AISI betegnelser for kemisk sammensætning.

EN (Euronorm) er en harmoniseret ordning for europæiske lande. Selv om den er accepteret og anvendt i alle europæiske lande, er "forældede" nationale systemer, som tyske DIN, britiske BS, franske AFNOR og italienske UNI stadig ofte findes i mange dokumenter.

DIN standarder er udviklet af Deutsches Institut für Normung i Tyskland. Alle tyske stål standarder og specifikationer er repræsenteret af bogstaverne DIN og efterfulgt af en alfanumerisk eller numerisk kode. Eksempler: DIN 40NiCrMo66 eller 1.6565 er en Ni-Cr-Mo stål, der indeholder 0.35-0.45%C, 0.9-1.4%Cr, 0.5-0.7%Mn, 0.2-0.3%Mo, 1.4-1.7%Ni, 0.035%S; DIN 17200 1.1149 eller DIN 17200 Cm22 er et ikke-resulfuriseret kulstof stål indeholdende 0,17-0.245 C, 0.3-0.6%Mn, 0,02-0,035% S og 0,4% max Si.

JIS standarder er udviklet af Japanese Industrial Standards Committee (JISC) i Tokyo. Specifikationerne begynder med præfikset JIS, efterfulgt af bogstavet G for kulstof og legeret stål. Eksempler: JIS G3445 STKM11A er et lav-kulstof rør stål indeholdende 0.12%C, 0.35%Si, 0.60%Mn, 0.04%P, 0.04%S; JIS G4403 SKH2 (AISI T1Type) er et wolfram høj-hastigheds værktøjsstål indeholdende 0.73-0.83%C, 3.8-4.5%Cr, 0.4%Mn, 0.4%Si, 0.8-1.2%V og 17-19 %W.Total Materia databasen bringer globale metalegenskaber sammen i én integreret og søgbar database. Hurtigt og nem adgang til mekaniske egenskaber, kemisk sammensætning, krydsreferencetabeller og mere giver brugeren en hidtil uset mængde af information. Klik på knappen nedenfor for at prøve Total Materia databasen.

Stål Specifikationer i Total Materia

Total Materia databasen indeholder mere end 350,000 ståltyper fra hele verden. Deres kemiske sammensætning, mekaniske og fysiske egenskaber, krydsreferencer og meget mere er kun et klik væk.

At finde en stållegering og dens specifikationer i databasen er meget let og tager kun sekunder. Lad os for eksempel undersøge egenskaberne for ståltype X 4 CrNi 18 12 ifølge Euronorm (EN).

Bruge Hurtigsøgning på Abonnenters Hjemmeside, indtast betegnelsen og vælg EN fra standard listen.

Stål specifikationer: Søg efter Euronorm ståltype X 4 CrNi 18 12

Efter at have klikket på materialet, vises en liste over undergrupperne. I Total Materia, referer udtrykket “undergrupper” til specifikationerne som definerer egenskaberne for ståltypen; i dette tilfælde er specifikationen EN 10088-2 valgt. Bemærk, at egenskaber defineret i henhold til forskellige specifikationer kan variere betydeligt.

Ståltyper: Liste over specifikationer, der definere egenskaber for ståltypen X 4 CrNi 18 12

Sammensætning, krydsreferencer og egenskaber for ståltype X 4 CrNi 18 12 kan da ses ved at klikke på de relevante links. Se nedenstående eksempler.

Ståltyper: Kemisk sammensætning for ståltype X 4 CrNi 18 12
Ståltyper: Krydsreferencetabel for ståltype X 4 CrNi 18 12
Ståltyper: Mekaniske egenskaber for ståltype X 4 CrNi 18 12
Ståltyper: Fysiske egenskaber for ståltype X 4 CrNi 18 12
Ståltyper: Egenskaber for ståltype X 4 CrNi 18 12 4 på forhøjede temperaturer