Există mai multe sisteme de standarde de aluminiu pentru identificarea şi denumirea aliajelor de aluminiu şi pentru a specifica proprietăţile lor.
Ca și în cazul restul metalelor, cele mai importante standarde pentru aluminiu sunt European EN (Euronorm), US SAE şi ASTM, japonezul JIS, internaţionalul ISO şi standardele din ţările BRIC: chinezescul GB și YB, indianul IS, brazilianul NBR și rusescul GOST.
Standardele de aluminiu Euronorm utilizează patru cifre pentru a identifica aliaje forjate şi cinci cifre pentru a identifica aliaje turnate şi sunt, în general, aceleași ca standardele de aluminiu ISO şi ca metodele numerice de identificare SUA în cazul în care un număr de patru cifre identifică denumirea unui aliaj unic. Acest lucru este în concordanţă cu Sistemul de Denumire International emis de Asociaţia de aluminiu în SUA. Acest sistem al asociației de aluminiu (AA) este specific pentru aluminiu şi este o bază pentru standarde de aluminiu şi denumiri din întreaga lume. De exemplu, limitele compoziției chimice specificate în standardele de aluminiu Euronorm sunt identice cu cele înregistrate în Asociația de aluminiu pentru aliaje echivalente.
Un prefix este utilizat pentru a desemna standardul AA al Asociației de aluminiu sau EN AW pentru standardele europene de aluminiu. În sistemul European, prefixul "AB" denotă lingouri pentru retopire, "AC" denotă un produs turnat, "AM" aliaj master turnat, prefixul "AW" un produs forjat; de exemplu EN AW-1050. Sufixul "A" indică o variație națională de aliaj, ex. EN AW-6005A.
În denumirile AA pentru aliaj de aluminiu, există patru cifre numerice. Semnificațiile celor patru cifre sunt: Prima cifră: Principalul/ele constituent/enți de aliere ; a doua şi a treia cifră: Denumirea specifică a aliajului (numărul nu are nici o importanță, dar este unic); a patra cifră: Turnat (0) sau lingou (1, 2).
Un alt sistem cunoscut pentru clasificarea aliajelor este Sistemul de numerotare unificată (UNS). Sistemul UNS are un avantaj deoarece acoperă toate sistemele de aliaje metalice. Pentru aliaje de aluminiu, acest sistem este, în principiu, o adaptare a sistemului de denumire a Asociaţiei de aluminiu pentru a se potrivi formatului UNS. Numerele UNS sunt obţinute prin extragerea celor trei numere din stanga separatorului zecimal în sistemul Asociației de aluminiu şi adăugarea A9 (adică aliaje de aluminiu) şi o cifră care reflectă litera prefix la denumirea de aliaj. Pentru aliaje fără literă, următoarele cifre numerice după A9 este 0; pentru acele cu A, urmîtoarea cifră este 1, pentru B este 2 şi aşa mai departe. Astfel, în sistemul UNS, 356.0 devine A90356, A356.0 devine A91356, C356.0 devine A93356 etc.
Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.