Alumíniumszabványok

Számos olyan szabványrendszer létezik, melyekből adatokat nyerhetünk az alumíniumötvözetek azonosításával, jelölésével és tulajdonságaik megadásával kapcsolatban.

A többi fémhez hasonlóan az alumíniumra vonatkozó legfontosabb szabványok az európai EN (Euronorm), az amerikai SAE és ASTM, a japán JIS, a nemzetközi ISO és a BRIC országok szabványai: a kínai GB és YB, az indiai IS, a brazil NBR és az orosz GOST.

Az Euronorm alumíniumszabványok a kovácsolt ötvözetek jelölésére négy, az öntészeti ötvözetek jelölésére öt számjegyet használnak. Ezek nagyjából megegyeznek az ISO alumíniumszabványokban használt és az amerikai numerikus jelölésekkel, ahol az egyes alumíniumötvözetek azonosítása négy számjeggyel történik, és az amerikai Alumínium Szövetség által jegyzett Nemzetközi Jelölési Rendszerrel. Az Alumínium Szövetség rendszere (AA) az ötvözetek jellemzésére szolgál, és a világ minden tájáról származó alumíniumszabványok és előírások alapját adja. Például az Euronorm alumíniumszabványokban szereplő vegyi összetételére vonatkozó határértékek megegyeznek az Alumínium Szövetség ekvivalens ötvözeteinek hasonló értékeivel.

Az AA vagy EN AW előtag jelzi, az Alumínium Szövetség által kiadott vagy az európai szabvány szerinti ötvözetről van szó. Az európai rendszerben használt jelölés - pl. EN AW-1050 - első két betűjének jelentése: 'AB' bugák újraolvasztáshoz, 'AC' öntészeti ötvözetek, 'AM' öntészeti segédötvözetek, 'AW' kovácsolt termékek. Az 'A' utótag az adott ötvözet valamely nemzeti változatát mutatja, pl. EN AW-6005A.

Az AA szerinti rendszerben az alumíniumötvözetek jelölése négy számjeggyel történik. A négy számjegy jelentése: első számjegy - fő ötvöző(k), második és harmadik számjegy - ötvözet egyedi azonosítója (nincs konkrét jelentése), negyedik számjegy - 0, ha öntvényről, 1 vagy 2, ha bugáról van szó.

A másik, ötvözetekre széles körben alkalmazott osztályozási rendszer a Unified Numbering System (UNS). Az UNS rendszer előnye, hogy az összes fémes ötvözetet tartalmazza. Az alumíniumötvözetek esetében a rendszer lényegében véve az Alumínium Szövetség rendszerén alapul, úgy, hogy az ötvözetek jelölése illeszkedjen az UNS által használt formátumhoz. Az UNS számok felépítése a következő: az A9 jelzés mutatja, hogy alumíniumötvözetről van szó, azt ezt követő számjegy az AA szerinti jelölés előtagjára utal (0, ha nincs előtag, 1, ha az előtag A, 2, ha B, stb.), majd az AA jelölés tizedesponttól balra eső három számjegye azonosítja az adott ötvözetet. Így például a 356.0 ötvözet UNS-beli megfelelője A90356, az a356.0-é A91356 és a C356.0-é A93356.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Nemzetközi alumíniumszabványok és ekvivalens minőségek egy helyen Total Materia

Egy kattintás, és a Total Materia segítségével máris adatokat nyerhet egy adott alumíniumszabványról, jelenlegi státuszáról és a benne szereplő anyagokról.

A megfelelő szabványkidolgozó szervezet (SDO) kiválasztásával és/vagy a szabvány vagy az ICS-szám (Szabványok Nemzetközi Osztályozási Rendszere) beírásával azonnal megtalálhatja a több mint 52000 szabványt tartalmazó többnyelvű adatbázis Önt érdeklő tételét. Például ha az ASTM 77.120.10 alumíniumszabványra kíváncsi, csak írja be az ICS szám mezőbe a 77.120.10-et és válassza ki az ASTM szabványt

Aluminum standards: An example of searching an ASTM aluminum standard

A kapott listán nyolc ASTM szerinti, 77.12.10 ICS számú alumíniumszabvány szerepel. A lista tartalmazza az egyes szabványok leírását, legutolsó verziójának a dátumát, aktuális státuszát (érvényes, helyettesített, stb.) valamint egy az adott szabvány által meghatározott anyagokra mutató linket.

A linkre kattintva megtekintheti a kiválasztott szabvány által definiált fémes anyagok listáját.

Aluminum standards: An example of a list of ASTM aluminum standards

A listán szereplő összes anyag részletes tulajdonságai és ekvivalens minőségei megtekinthetőek.

Aluminum standards: Example of materials defined by the ASTM aluminum standard B37