Proprietăți aluminiu

Unele dintre proprietăţile atractive a aluminiului includ aspect bun, uşurinţa de fabricație, rezistenţă bună la coroziune, joasă densitate, raport ridicat putere-greutate şi duritate mare la fractură.

Datorită acestor proprietăţi, aluminiu este unul dintre materialele cele mai economice şi din punct de vedere structural cel mai eficient material utilizat pentru echipamente militare şi comerciale.

Atunci când aluminiu expus la aer, un strat de oxid de aluminiu se formează aproape instantaneu pe suprafața materialului. Acest strat are rezistență excelentă la coroziune. Este destul de rezistent la majoritatea acizilor, dar mai puţin rezistent la alcaline.

Aluminiu pur nu are o mare rezistenţă la tracţiune. Cu toate acestea, adăugarea elementelor de aliere, cum ar fi mangan, siliciu, cupru şi magneziu pot creşte puterea proprietăţilor de aluminiu şi produc un aliaj cu proprietăţi adaptate pentru aplicaţii speciale.

Conductivitatea termică de aluminiu este foarte buna, aproximativ de trei ori mai mare decât cea de oţel, o proprietate care face aluminiu un material important pentru aplicații de răcire şi încălzire precum schimbătoare de căldura. Combinată cu faptul că este non-toxic, această proprietate a aluminiului este utilizată pe scară largă în ustensile de gătit şi de bucătărie.

Aluminiu are o densitate de aproximativ o treime a celei de oțel sau de cupru, astfel devenind unul dintre cele mai uşoare metale disponibile comercial.

Alături de cupru, aluminiu are o conductivitate electrică destul de mare pentru utilizarea ca un conductor electric.Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Total Materia Căutare după proprietăţile aluminiului.

Puteţi căuta rapid şi cu uşurinţă prin peste cinci sute de mii de proprietăţi înregistrări de denumire, tări/standarde, tip, număr standard, compoziţia chimică, proprietăţi mecanice, alte proprietăţi sau orice combinaţie a acestor criterii. De exemplu, să ne uităm la un aliaj de aluminiu, care trebuie să aibă Si> 20% pentru turnabilitate, Cu, Mg și Ni mai puțin de 2%, iar efort tracțiune de peste 100 MPa.

Faceți clic pe Căutare Avansată din fereastra principala. Apoi, alegeți aluminiu din lista Grupa de materiale, şi introduceţi proprietăţi aluminiu solicitate și elemente de aliere.

Aluminum properties: Example of combined aluminum properties search by composition and mechanical properties

Apare ecranul cu rezultatele căutării. Apoi faceţi clic pe un aliaj de aluminiu din listă pentru a examina proprietăţile sale. În acest caz, ultima poziţie pe lista este selectată – aliaj de aluminiu britanic LM 29.

Aluminum properties: Result list of the aluminum properties search

După alegerea materialul din lista cu rezultate, apare o listă cu subgrupuri. În Total Materia, termenul "subgrupuri" se referă la specificațiile care definesc proprietățile gradului de oțel; în cazul acesta există o singură specificație BS 1490. Reţineţi că această specificaţie de aluminiu este învechită - Total Materia cuprinde chiar și proprietăți de aluminiu din Specificații istorice.

Aluminum properties: Specification that defines properties of the British aluminum alloy LM 29

Proprietăţi aluminiu în baza de date Total Materia include compoziţia, tabele de referinţă încrucişată, proprietăţi mecanice, proprietăţile fizice şi multe altele. Faceți clic pe exemplele de mai jos pentru a le mări.

Aluminum properties: Chemical composition of the aluminum grade LM 29
Aluminum properties: Cross-reference table of the aluminum grade LM 29
Aluminum properties: Mechanical properties of the aluminum grade LM 29