Aluminium eigenschappen

De aantrekkelijke aluminium eigenschappen omvatten het goede uiterlijk, het gemak van fabricage, de goede weerstand tegen corrosie, de lage dichtheid, de hoge sterkte-gewichtsverhouding en de hoge breuksterkte.

Omwille van deze eigenschappen is aluminium een van de meest economische en structureel efficiënte materialen dat gebruikt wordt voor commerciële en militaire uitrusting toepassingen.

Wanneer het blootgesteld wordt aan lucht, vormt er bijna onmiddellijk een laag van aluminiumoxide op het oppervlak van het aluminium. Deze laag heeft een uitstekende weerstand tegen corrosie. Het is redelijk bestendig tegen de meeste zuren maar minder tegen basen.

Zuiver aluminium heeft geen hoge treksterkte. De toevoeging van legeringselementen zoals magnesium, mangaan, silicium en koper kunnen de sterkte-eigenschappen van aluminium echter wel verhogen en op deze manier kan men een legering met eigenschappen produceren op maat van specifieke toepassingen.

De thermische geleidbaarheid van aluminium is zeer groot, ongeveer drie keer groter dan die van staal, een eigenschap die aluminium een belangrijk materiaal maakt in zowel koeling- als verwarmingstoepassingen zoals warmtewisselaars. In combinatie met het niet-toxisch zijn, wordt deze eigenschap van aluminium uitgebreid gebruikt in kook- en keukengerei.

Aluminium heeft een dichtheid die ongeveer drie keer kleiner is als die van staal of koper waardoor het een van de lichtst verkrijgbare metalen is.

Samen met de koper heeft aluminium een elektrische geleidbaarheid hoog genoeg is voor gebruik als een elektrische geleider.De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Zoeken op eigenschappen van aluminium in Total Materia

U kan snel en gemakkelijk zoeken in meer dan een half miljoen aluminium eigenschap gegevens door benamingen, landen/normeringen, type, normeringsnummer, chemische samenstelling, mechanische eigenschappen, andere eigenschappen of een willekeurige combinatie van deze criteria. Laten we eens bijvoorbeeld eens zoeken naar een gegoten aluminiumlegering die dient te beschikken over een Si > 20%, Mg, Cu en Ni minder dan 2%, en treksterkte over 100 MPa.

Klik op Geavanceerd zoeken in het hoofdvenster. Kies vervolgens aluminium in de lijst van materiaalgroepen, en voer de gevraagde aluminium eigenschappen en legeringselementen in.

Aluminum properties: Example of combined aluminum properties search by composition and mechanical properties

Het zoekresultatenscherm verschijnt. Om de eigenschappen te bekijken kan u vervolgens klikken op de gewenste aluminiumlegering. In dit geval is de laatste op de lijst geselecteerd - Britse aluminiumlegering LM 29.

Aluminum properties: Result list of the aluminum properties search

Na het klikken op het materiaal uit de resulterende lijst, verschijnt er een lijst van deelgroepen. In total Materia verwijst de term "subgroepen" naar de specificaties dat de eigenschappen van het aluminiumsoort vastleggen; in dit geval is er slechts één specificatie, BS 1490. Merk op dat deze specificatie van aluminium verouderd is – Total Materia omvat zelfs aluminium eigenschappen van historische specificaties.

Aluminum properties: Specification that defines properties of the British aluminum alloy LM 29

Aluminium eigenschappen binnen de Total Materia-Database omvatten samenstelling, verwijzingstabellen, mechanische eigenschappen, fysieke eigenschappen, en meer. Klik op de voorbeelden hieronder om ze te vergroten.

Aluminum properties: Chemical composition of the aluminum grade LM 29
Aluminum properties: Cross-reference table of the aluminum grade LM 29
Aluminum properties: Mechanical properties of the aluminum grade LM 29