Az alumínium tulajdonságai

Néhány az alumínium kedvező tulajdonságai közül: esztétikus megjelenés, könnyű megmunkálhatóság, jó korrózióállóság, kis sűrűség, nagy szilárdság-súly arány és nagy törési szívósság.

Ezen tulajdonságai miatt az alumínium a kereskedelmi és hadászati eszközök területén az egyik leggazdaságosabban és leghatékonyabban felhasználható anyagnak számít.

Levegő hatására az alumínium felületén szinte azonnal alumínium-oxid réteg képződik. Ez a réteg kiválóan ellenáll a korróziónak. Elfogadható mértékben védelmet nyújt a legtöbb savval szemben, a lúgokkal szemben azonban kevésbé ellenálló.

A tiszta alumínium szakítószilárdsága alacsony, viszont például mangán, szilícium, réz vagy magnézium beötvözésével az alumínium szilárdsági tulajdonságai növelhetőek, és az így kapott ötvözetek alkalmasak lesznek akár speciális területeken való felhasználásra is.

Az alumínium hővezető-képessége kiváló, körülbelül háromszorosa az acélénak, ezért nagyon jól alkalmazható mind hűtési, mind fűtési célra (pl. hőcserélők). Az egészségre nem ártalmas, ezért széles körben használják főzőedények és konyhai felszerelések alapanyagaként.

Mivel a sűrűsége csak körülbelül harmada a acélénak vagy a rézének, az alumínium az egyik legkönnyebb kereskedelemben kapható fémnek számít.

Az alumínium elektromos vezetőképessége a rézhez hasonlóan jó, ezért elektromos vezetőként is használható.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Total Materia: Az alumínium tulajdonságainak keresése

Könnyedén és egyszerűen kereshet az alumínium tulajdonságaira vonatkozó több mint félmillió rekord között anyagjelölés, ország/szabvány, típus, szabványszám, vegyi összetétel, mechanikai tulajdonságok, egyéb tulajdonságok vagy ezen kritériumok bármilyen kombinációja alapján. Például nézzük azt az alumíniumötvözetet, melynek vegyi összetétele :Si>20% az önthetőség érdekében, Cu, Mg és Ni kevesebb, mint 2%, és a szakítószilárdsága meghaladja a 100 MPa-t.

Kattintson a főmenüben a Részletes keresés menüpontra. Az Anyagcsoport listában állítsa be az alumíniumot, és adja meg a szükséges tulajdonságokat és az ötvözők százalékos mennyiségét.

Aluminum properties: Example of combined aluminum properties search by composition and mechanical properties

A képernyőn megjelenik a találatok listája. A felsorolt alumíniumötvözetekre kattintva megtekintheti a az adott ötvözet tulajdonságait. Ebben a példában most a lista utolsó elemét, az angol LM 29 jelölésű ötvözetet választjuk.

Aluminum properties: Result list of the aluminum properties search

Az anyagjelölésre kattintva megjelennek az ehhez az anyaghoz tartozó alcsoportok. A Total Materia az 'alcsoport' kifejezés az adott alumíniumötvözet tulajdonságait meghatározó szabványokat jelenti. Ebben az esetben csak egy alcsoport van, a BS 1490. Fontos megjegyezni, hogy ez a szabványt már elavult, viszont a Key to Metals a már visszavont szabványokban található tulajdonságokról is rendelkezik adatokkal!

Aluminum properties: Specification that defines properties of the British aluminum alloy LM 29

A Total Materia adatbázisa egyebek mellett a kereszthivatkozási táblázatokkal, az alumíniumötvözetek vegyi összetételével, mechanikai tulajdonságaival és fizikai tulajdonságaival kapcsolatos adatokat tartalmazza. A nagyobb méretben való megjelenítéshez kattintson az alábbi példákra.

Aluminum properties: Chemical composition of the aluminum grade LM 29
Aluminum properties: Cross-reference table of the aluminum grade LM 29
Aluminum properties: Mechanical properties of the aluminum grade LM 29