Standardele pentru oţel sunt sisteme de clasificare, evaluare şi specificare a proprietăților chimice, mecanice şi metalurgice pentru diferite tipuri de oţeluri şi aliaje feroase, care sunt utilizate în producția de componente, utilaje si construcții.
Standardele de oțel sunt utile în ghidarea laboratoarelor metalurgice, a producătorilor şi utilizatorilor finali în producerea, prelucrarea şi aplicarea oțelului.
Oţelurile pot fi clasificate de o mare varietate de criterii, cum ar fi:
- Compoziţia, de exemplu carbon, slab aliat sau otel inoxidabil
- Metoda de producere, cum ar fii cuptor cu vatră deschisă, proces simplu cu oxigen sau metoda de producere în cuptoare cu arc electric
- Metoda de finisare, cum ar fi laminare la cald, sau tragere la rece și diferite procese de finisare și de placare a suprafeței.
- Forma produsului, de exemplu bară, sârmă, placă, foaie, bandă, țeavă sau forme structurale
- Practica de dezoxidare, cum ar fi clasificarea de oțel calmat, semi calmat sau necalmat
- Microstructura, cum ar fi clasificarea oțelurilor feritice, perlitice şi martensitice
- Tratamentul termic, cum ar fi recoacere, călire și temperare.
Din păcate, nu există un standard sau un sistem de clasificare global pentru oţel. Mai degrabă, există un număr de clasificări şi de sisteme de desemnare acceptate şi utilizate în întreaga lume, care sunt dezvoltate şi standardizate la nivel naţional şi internaţional de Organizaţii de Dezvoltare Standard (SDO), sau de anumite industrii verticale sau de furnizori. Unele dintre standardele pentru oțel şi sistemele de clasificare cel mai frecvent utilizate includ:
- AISI (Institutul American pentru fier şi oţel) standarde pentru oţel, care sunt utilizate în mod tradiţional în SUA şi în străinătate. În timp ce acest standard nu mai este menţinut şi din ce în ce a fost înlocuit de SAE, ASTM şi alte standarde SUA, este încă foarte răspândit.
- EN (Euronorm), care este un sistem armonizat de standarde ale ţărilor europene pentru metal şi oţel. Deşi este acceptat şi utilizat în mod eficient în toate ţările europene, sistemele naţionale "învechite", cum ar fi DIN-ul german, BS britanic, AFNOR francez şi UNI italian, sunt des folosite și adesea pot fi găsite în multe documente și specificații.
- Standardele japoneze pentru oțel JIS, sunt utilizate pe scară largă în Asia şi regiunile din Pacific. Specificaţiile pentru oțel JIS adesea au fost utilizate ca o bază pentru alte sisteme naționale, cum ar fi standardele coreene, chineze şi taiwanese.
- Standardele pentru oțel din țările recent devenite industriale, precum chinezescul GB şi YB, indianul IS şi brazilianul BNR, deşi uneori sunt mai puțin dezvoltate şi detaliate, sunt tot mai folosite datorită aprovizionării la nivel mondial. Acelaşi lucru se aplică pentru standardul rusesc GOST, care practic este standardul de facto pentru toată Comunitatea statelor independente.
Standardele industriale pentru oţel pe linia verticală includ SAE pentru industria auto, industria aerospaţială şi altele; ASME pentru aparatele sub presiune şi multe alte aplicaţii; AWS pentru consumabile sudare si materiale conexe. Specificațiile privind construcțiile navale sunt acoperite de ABS american, britanic Lloyds, italian RINA şi altele.
Pe lângă standardele multe descrise mai sus, mulți din producători şi furnizori ai oțelului au dezvoltat propriile lor nume comerciale de proprietate. Unele dintre aceste denumiri după ani şi decenii de utilizare, au devenit utilizate pe scară largă în comunitatea industrială şi sunt adesea denumite nume "comune" sau de "comerț", fără de fapt referindu-se la un anume furnizor. În majoritatea cazurilor, aceste nume "comune" nu sunt standardizate şi proprietăţile pot varia în mod substanţial; aplicarea lor în documentele tehnice oficiale, prin urmare, trebuie evitată.
Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.
|