Acél szabványok

Az alkatrészek, gépek és szerkezetek gyártására használt acélok és vasalapú ötvözetek osztályozása, értékelése és ezek vegyi, mechanikai és metallurgiai tulajdonságainak meghatározása különféle szabványokban történik.

Az acélokkal foglalkozó szabványok hasznos iránymutatók lehetnek az acélok gyártásával, feldolgozásával és alkalmazásával foglalkozó ??laboratóriumok, gyártók és végfelhasználók számára.

Az acélokat sokféle kritérium szerint lehet csoportosítani, például:

 • Vegyi összetétel szerint (pl. ötvözetlen, gyengén ötvözött vagy korrózióálló acél)
 • Gyártási eljárás szerint (pl. Siemens-Martin kemencés, oxigénes konverteres vagy elektroacél gyártás stb.)
 • Alakítási technológia szerint (pl. meleghengerlés, hidegalakítás és különféle alakadó és bevonatoló eljárások)
 • Termékforma szerint (pl. rúdanyag, huzal, vastag- vagy vékonylemez, szalag, cso, idom stb.)
 • Dezoxidálás módja szerint (pl. csillapított, félig csillapított, csillapítatlan, speciálisan csillapított stb.)
 • Szövetszerkezet szerint (pl. ferrites, perlites, martenzites acélok stb.)
 • Hokezelés szerint (pl. lágyított, edzett és megeresztett (nemesített) stb.).

Sajnos nincs közös globális szabvány vagy besorolási rendszer. Ehelyett különféle osztályozási és jelölési rendszereket fogadtak el és alkalmaznak világszerte, amelyeket nemzeti vagy nemzetközi szabványosító testületek (SDO - Standard Development Organizations) vagy iparágakkal, gyártók hoztak létre. Néhány gyakrabban használt acél szabvány és osztályozási rendszer:

 • AISI (American Iron and Steel Institute) acél szabványok, amelyeket hagyományosan az Egyesült Államokban használnak, de más országokban is igen elterjedt. Bár ezt a szabványrendszert már nem frissítik, és egyre inkább felváltja a SAE, ASTM és más amerikai szabványrendszerek, még mindig széles körben elterjedt és alkalmazott.
 • EN (Euronorm), ami az európai országok fém- és acél szabványainak harmonizált rendszere. Bár az összes európai országban elfogadott és hatékonyan alkalmazott, az "elavult" nemzeti rendszerek, mint például a német DIN, brit BS, francia AFNOR és olasz UNI használata még mindig gyakori és megtalálható számos dokumentumban és eloírásban.
 • Japán JIS acél szabványok, amelyeket széles körben használnak az ázsiai és csendes-óceáni területeken. A JIS acélszabványokat gyakran használták más nemzeti rendszerek, például a koreai, kínai és tajvani szabványok alapjául.
 • A beszerzési folyamatok globalizációja következtében, bár néha kevésbé fejlettek és részletesek, egyre gyakrabban alkalmazzák az újonnan iparosodott országok acél szabványait, pl. a kínai GB és az YB, az indiai IS vagy a brazil NBR. Ugyanez vonatkozik az orosz GOST szabványra, ami gyakorlatilag a Független Államok Közösségének de facto szabványa.

Többféle iparágra vonatkozóan tartalmaz acél szabványokat a SAE (autóipar, repülogépipar stb.), az ASME (nyomástartó edények és más alkalmazások), az AWS (hegesztoanyagok és a hozzájuk kötodo anyagok). A hajógyártás anyagait tartalmazó szabványok az amerikai ABS, az angol Lloyds, az olasz RINA stb.

A fent leírt szabványok mellett sok acélgyártó és beszállító alakított ki saját szabadalmaztatott, kereskedelmi elnevezést az acélok jelölésére. Néhány ilyen elnevezés a több éves vagy évtizedes alkalmazást követoen széles körben elterjedt az iparági közösségekben, és gyakran hivatkoznak rájuk mint "általános" vagy "kereskedelmi" elnevezés anélkül, hogy az adott gyártót nevesítenék. A legtöbb esetben az "általános" elnevezések nem szerepelnek szabványokban, és a tulajdonságok is jelentos mértékben eltérhetnek egymástól; alkalmazásuk ezért a hivatalos muszaki dokumentációkban kerülendo.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

A világ acélokkal foglalkozó szabványai és az egyezo anyagminoségek egy helyen: Total Materia

A Total Materia adatbázis segítségével egy kattintással információkhoz juthat az acélokra vonatkozó szabványok, azok státusza és a bennük található anyagminoségek tekintetében.

Egyszeruen válassza ki a szabványosító testületet és/vagy a szabvány számát, és máris megjelennek a többnyelvu, több mint 52000 szabványt tartalmazó adatbázisból kapott eredmények. Például, az Euronorm 10025 szabvány kereséséhez egyszeruen írja be az 10025 szabványszámot és válassza ki az Európai Uniót a legördülo mezobol.

Steel standards: Example for searching a Euronorm steel standard

A találati lista az Euronorm 10025 acél szabvány 7 különbözo részét sorolja fel. A megjelenített információk: a szabvány leírása, az utolsó kiadás éve, a jelenlegi állapot (érvényes, helyettesített stb.) és egy hivatkozás a szabványban foglalt anyagminoségekhez. A szabvány mind az öt különbözo része meglehetosen sokféle anyagminoséget tárgyal.

Az anyagok hivatkozására kattintva megtekintheti azokat az anyagokat, amelyek a kiválasztott szabványban szerepelnek.

Steel standards: An example of list of Euronorm steel standards

Az anyagok listájából egyet kiválasztva megtekintheti annak részletes tulajdonságait és az azzal egyezo vagy ahhoz hasonló anyagminoségeket.

Steel standards: Example of materials defined by the Euronorm steel standard 10088 Part 3