Stål Standarder

Stål standarder er systemer til klassificering, evaluering og specificering af de kemiske, mekaniske og metallurgisk egenskaber for forskellige typer af stål og jernholdige legeringer, der anvendes i produktionen af komponenter, maskiner og konstruktioner.

Stål standarder er nyttige til at hjælpe metallurgiske laboratorier, fabrikanter og slutbrugere i produktion, forarbejdning og anvendelse af stål.

Stål kan klassificeres ud fra en lang række kriterier, som f.eks:

 • Sammensætning, for eksempel kulstof, lav-legeret og rustfrit stål
 • Metoder for fremstilling, som herd, grundlæggende ilt proces (BOP) eller elektrisk smelteovn
 • Efterbehandling såsom varm valsning, kold valsning, og forskellige overfladeefterbehandlinger og pletterings teknikker
 • Produktionsform, for eksempel, barrer, tråd, plader, skaller, bånd, rør eller strukturelle former
 • Deoxidation praksis, såsom beroliget, halvberoliget, "capped" eller "rimmed" stål
 • Mikrostukturer, som ferritisk, perlitisk og martensitisk
 • Varmebehandling, som udglødning, bratkøling og anløbning.

Desværre er der ingen fælles globale stål standard eller klassifikationssystem. Tværtimod er der en række af klassificerings og betegnelses systemer accepteret og anvendt over hele verden, som er udviklet og standardiseret nationalt og internationalt ved standard udviklingsorganisationer (SDOer) eller ved bestemte vertikale brancher eller leverandører. Nogle af de mere hyppigt anvendte stål standard og klassifikationssystemer omfatter:

 • AISI (American Iron and Steel Institute) stål standarder, bruges traditionelt i USA og i udlandet. Selvom denne standard ikke længere er vedligeholdt og er i stigende grad bliver erstattet af SAE, ASTM og andre amerikanske standarder, er den stadig udbredt.
 • EN (Euronorm), hvilket er en harmoniseret ordning af metal og stål standarder for europæiske lande. Selv om den er accepteret og har været anvendt i alle europæiske lande, er "forældede" nationale systemer, som tyske DIN, britiske BS, franske AFNOR og italienske UNI stadig almindelig anvendt og findes i mange dokumenter og specifikationer.
 • Japanske JIS stål standarder, er meget udbredt i Asien og Stillehavsområdet. JIS stål specifikationer har også ofte været brugt som baggrund for andre nationale systemer, som koreanske, kinesiske og taiwanske standarder.
 • Stål standarder for nyligt industrialiserede lande, som kinesiske GB og YB, indiske IS og brasilianske NBR, er nogle gange mindre udviklet og detaljerede, men bliver alligevel i stigende grad anvendt som følge af global sourcing. Det samme gælder for russiske GOST, hvilket praktisk talt er de facto standard for hele Fællesskabet af Uafhængige Stater.

Vertikale industrielle stål standarder omfatter SAE for bilindustrien, flyindustrien og meget mere; ASME for trykbeholdere og mange andre applikationer; AWS for svejsning og relaterede materialer. Skibsbygning specifikationer er omfattet af den amerikanske ABS, britiske Lloyds, italienske RINA m.fl.

Ud over de mange standarder beskrevet ovenfor, har mange stål producenter og leverandører udviklet deres egne proprietære, kommercielle navne for betegnelser af stål. Nogle af disse betegnelser er efter år og årtiers brug, blevet udbredt inden for det industrielle samfund, hvor de ofte omtales som "fælles" navne eller "handels"navne, uden at henvise til en bestemt leverandør. I de fleste tilfælde, er disse "fælles" navne ikke standardiseret og egenskaberne kan variere betydeligt; deres anvendelse i officielle tekniske dokumenter bør derfor undgås.Total Materia databasen bringer globale metalegenskaber sammen i én integreret og søgbar database. Hurtigt og nem adgang til mekaniske egenskaber, kemisk sammensætning, krydsreferencetabeller og mere giver brugeren en hidtil uset mængde af information. Klik på knappen nedenfor for at prøve Total Materia databasen.

Internationale stål standarder og ækvivalenter på ét sted: Total Materia

Med Total Materia bliver det at finde oplysninger om en stål standard specifikation, dens aktuelle status og materialerne der defineres, kun ét klik væk.

Ved blot at vælge en Standard Udviklingsorganisation (SDO) og/eller skrive Standard nummeret, får du umiddelbart resultater fra den flersprogede database med over 52.000 standarder. For eksempel, for at finde Euronorm stål standard 10025, kan du blot skrive 10025 som standard nummer og vælge EU fra pop-up-vinduet.

Stål standarder: Eksempel for at søge en Euronorm stål standard

Resultatlisten består af 7 resultater for Euronorm stål standard 10025. Oplysninger omfatter: standard beskrivelse, sidste udstedelsesår, nuværende status (gyldig, afløst osv) og et link til de materialer, der er defineret af denne standard. Hver af disse tre dele definerer en relativt stor liste af materialer.

Ved blot at klikke på materiale linket, kan du se en liste over metal materialer defineret af den valgte standard.

Stål standarder: Et eksempel på en liste over Euronorm stål standarder

Fra listen over materialer, kan du gennemgå detaljerede egenskaber og ækvivalenter for hvert materiale.

Stål standarder: Eksempel på materialer defineret ved Euronorm stål standard 10088 Del 3