Stålstandarder

Stålstandarder system för klassificering, utvärdering och ange kemiska, mekaniska och metallurgiska egenskaper hos olika typer av stål och järnlegeringar som används vid tillverkning av komponenter, maskiner och konstruktioner.

Stålstandarder till hjälp för att vägleda metallurgiska laboratorier, tillverkare och slutanvändare att producera, bearbetning och tillämpning av stål.

Stål kan klassificeras med ett stort antal kriterier, såsom:

 • Komposition, t ex kol, låglegerat eller rostfritt stål
 •  Metod för tillverkning, såsom öppen spis, LD-processen, eller elektriska metoder ugn
 • Finishing metod, såsom varmvalsning, kallvalsning och olika ytbehandling och platting tekniker
 •  Produkt form, t ex bar, tråd, plåt, band, rör eller konstruktionsstycket
 • Deoxidation, som exempelvis dödade, halvtätat, utjämnade eller kantad stål
 • Mikrostruktur, såsom ferritiskt, perlitisk och martensitiska
 • Värmebehandling, såsom glödgning, härdning och anlöpning.

Tyvärr finns det ingen gemensam global stålstandard eller klassificering. Snarare finns det ett antal av klassificering och beteckning system accepteras och används över hela världen, som utvecklas och standardiseras antingen nationellt och internationellt av Standard organisationer (SDO), eller genom specifika vertikala branscher eller leverantörer. Några av de vanligare stålstandard och klassifikationssystem är:

 •  AISI (American Iron and Steel Institute) stålstandarder som traditionellt används i USA och utomlands. Medan denna standard inte längre upprätthålls och har alltmer ersatts av SAE, ASTM och andra amerikanska normer, är det fortfarande vanligt.
 •    EN (Euronorm), som är ett harmoniserat system av metall och stål normer i de europeiska länderna. Även om det är accepterat och effektivt i alla europeiska länder, är "föråldrade" nationella system, såsom tyska DIN, brittiska BS, franska AFNOR och italienska UNI används ofta och ofta finns i många dokument och specifikationer.
 •     Japanska JIS stålstandarder som ofta används i Asien och Stillahavsområdet. JIS stål specifikationer har också ofta använts som bas för andra nationella system, såsom koreanska, kinesiska och taiwanesiska standarder.
 • Stålstandarder nya industriländer, till exempel kinesiska GB och YB, indiska är och brasilianska NBR, även om det ibland är mindre utvecklade och detaljerade, används alltmer på grund av global sourcing. Detsamma gäller för ryska GOST, som är praktiskt taget de facto-standard för hela gemenskapen oberoende staterna.

Vertikala industriella stålstandarderer inkluderar SAE för fordons-, flyg och mer, ASME för tryckkärl och många andra tillämpningar, AWS för tillsatsmaterial och relaterade material. Varvsindustrin specifikationer omfattas av amerikanska ABS, brittiska Lloyds, italienska RINA och andra.

Förutom de många standarder som beskrivs ovan, har många ståltillverkare och leverantörer utvecklat sina egna proprietära, kommersiella namn för att utse stål. Några av dessa beteckningar har, efter år och årtionden av användning, blir ofta används inom näringslivet och är ofta kallas "vanliga" namn eller "handel" namn, utan att hänvisa till den särskilda leverantören. I de flesta fall är dessa "vanliga" namn inte är standardiserade och egenskaper kan variera kraftigt, deras tillämpning i officiella tekniska dokument bör därför undvikas.Total Materia databas samlar metallegenskaper från hela världen i en integrerad och sökbar databas. Snabb och enkel tillgång till de mekaniska egenskaperna, kemisk sammansättning, korsreferenstabeller , med mera ger användare en oöverträffad mängd information. Klicka på knappen nedan för att provkör Total Materia databas.

World Steel standarder och medel vid en plats: Total Materia

Med Total Materia, hitta information om en stålstandardspecifikation, dess nuvarande status och de material som den definierar är ett klick bort.

Genom att helt enkelt välja en standard Development Organisation (SDO) och / eller skriva standardnumret får du omedelbara resultat från flerspråkiga databas med över 52.000 standarder. Till exempel, för att hitta Euronorm stålstandardenen 10088, kan du helt enkelt skriva 10.088 som standard numret och välj EU från popup.

Stålstandarder: Exempel på söker en Euronorm stålstandard

Resultatlistan består av 3 delar av Euronorm stålstandarden 10088. Informationen omfattar: standardbeskrivning, år för senaste utgåva, status (giltig, ersatt etc) och en varm länk till material som definieras av denna standard. Var och en av dessa tre delar avgränsar en relativt lång lista med material.

Genom att helt enkelt klicka på materiella länken kan du se en lista över metallmaterial definieras av den valda standarden.

Stålstandarder: Ett exempel på listan över Euronorm stålstandarder

I listan av material kan du granska detaljerade egenskaper och motsvarigheter av varje material.

Stålstandarder: Exempel på material som definieras av Euronorm stålstandarden 10025 Del 6