Standarde cupru

Standardele de cupru definesc proprietăți specifice ale cuprului și a aliajelor de cupru. Utilizarea standardelor este esenţială pentru definirea adecvată a tipului, formei și condiției unui aliaj; în plus, standardele de cupru formează un limbaj comun între producători, comercianți şi utilizatori de aliaje de cupru..

Globalizarea metalelor şi a industriilor de fabricare în continuare crește importanța de a putea compara standarde europene, americane, japoneze şi alte standarde globale de cupru.

Standardele europene de cupru sunt unificate printr-un sistem dezvoltat de Comité Européen de Normalisation (CEN). Acest sistem folosește o denumire alfa-numerică din șase cifre. Prima literă, "C", indică un aliaj de cupru. A doua literă indică forma produsului, respectiv B-lingou de re-topire pentru producerea produselor turnate, C-produse turnate, F-materiale filler pentru lipire şi sudare, M-aliaje Master, R-cupru rafinat neprelucrat, S-recirculabil, W-produse deformabile şi X-materiale Non-standard. Trei numere sunt apoi folosite pentru a identifica materialul, iar litera finală este utilizată pentru a identifica clasificarea grupurilor de materiale din cupru individuale şi pentru a mări capacitatea sistemului de desemnare.

În America de Nord, standardele pentru aliaje de cupru sunt unificate prin Sistemul unificat de numerotare (UNS) care este gestionat în comun de către Societatea americană pentru testare şi materiale (ASTM) şi Societatea Inginerilor de Automobile (SAE). În cadrul sistemului UNS, cupru și aliajele de cupru sunt desemnate de cinci cifre precedate de litera "C". Codurile de cinci cifre sunt bazate, şi înlocuiesc un sistem mai vechi de trei cifre dezvoltat de industria SUA pentru cupru și alama.

Sistemul mai vechi a fost administrat de Asociatia pentru dezvoltarea cuprului (CDA) şi, în multe documente şi printuri, aliajele de cupru sunt încă identificate prin "numerele CDA". Denumirile UNS sunt pur şi simplu extensii de două cifre ale numerelor CDA pentru a se potrivi cu compozițiile noi. De exemplu, alamă pentru tăiere liberă, odată cunoscută ca aliaj CDA No.360, a devenit UNS C36000. Denumirile UNS au fost încorporate în cele mai relevante standarde pentru cupru cum ar fi ASTM, ASME şi SAE.

În sistemul UNS, numerele de la C10000 până la C79999 denota aliaje forjate, în timp ce aliajele turnate au denumiri de la C80000 până la C99999. În aceste două categorii, compoziţiile sunt grupate în familii distincte de aliaje de cupru, inclusiv şase grupuri majore: cupru, aliaje de cupru bogat aliate, alamă, bronzuri, nichelină și argentan. Aliajele care nu se încadrează în una dintre aceste şase ramuri sunt clasificate ca "alte aliaje de cupru-zinc", compoziţii forjate sau "aliaje speciale", şi compoziții turnate.

Specificațiile japoneze (JIS) sunt în principiu bazate pe standardele ISO. Specificațiile încep cu prefixul JIS, urmat de litera C pentru cupru forjat și aliajele de cupru şi patru cifre care se referă la elementele de aliere care au fost adăugate. Exemplu: JIS C1020 care conţine Cu 99,9%, JIS C2720, care este un Cu-Zn (alama), JIS C5191 este un Cu-Sn-P (fosfor bronz), JIS C3601 este un Cu-Zn-Pb (aliaj alamă plumb), JIS C6801 este un Cu-Zn-Al (alama), JIS C 4430 este o alamă Cu-Zn-Sn etc.Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Standarde mondiale ale oțelului și echivalențe într-un singur loc: Total Materia

Cu Total Materia, găsirea informaţiilor despre o specificație standard pentru cupru, starea sa actuală şi materialele pe care le defineşte este la un click distanță.

Prin simpla selectare a unei organizaţii de dezvoltare standard (SDO) şi/sau prin întroducerea numărului de standard sau a unui cuvânt cheie, imediat veţi primi rezultate din baza de date multilingvă cu peste 52.000 de standarde. De exemplu, pentru a găsi un standard ISO legat de cupru, pur şi simplu tastaţi cupru în câmpul pentru descrierea standardului şi selectaţi ISO din fereastra pop-up.

Copper standards: An example of searching ISO copper standards

Lista cu rezultate constă din o sută de standarde ISO care includ cuvântul cupru în descrierea lor; cele mai multe dintre ele definesc aliaje de cupru și proprietăţile lor. Altele descriu alte aspecte, cum ar fi determinarea cuprului în alte aliaje şi metode de analiză. Informaţiile pentru fiecare standard includ: descrierea standardului, anul când a fost ultima emisie, statutul actual (valabil, înlocuit etc) şi un link accentuat către materialele definite de acest standard.

Prin simpla apăsare a linkului cu materiale, puteţi vedea o listă de materiale metalice, definite de standardul selectat.

Copper standards: An example of a list of ISO copper standards

Din lista de materiale, puteți revizui proprietățile detaliate și echivalentele pentru fiecare material.

Copper standards: Example of materials defined by the ISO copper standard 1336