Koperen normen

Koperen normen definiëren de specifieke eigenschappen van koper en koperlegeringen. Het gebruik van normen is van essentieel belang in de juiste definitie van het type, de vorm en de voorwaarde van een legering; Bovendien vormen kopernormen een gemeenschappelijke taal tussen producenten, handelaars en de gebruikers van koperlegeringen.

De verder mondialisering van de metalen en de verwerkende industrie verhoogt het belang van kunnend vergelijken tussen Europese, Amerikaanse, Japanse en andere mondiale kopernormen.

Europese kopernormen zijn verenigd door een systeem ontwikkeld door het Comité Européen de Normalisation (CEN). Dit systeem maakt gebruik van een 6-cijferige alpha-numerieke aanduiding. De eerste letter, “C”, geeft een koper legering aan. De tweede letter indiceert het productformulier. B - ingots voor het hersmelten om gegoten producten te produceren, C - gegoten producten, F- vulstof materialen die dienen om te solderen en te lassen. M-Master legeringen, R-geraffineerd ruw koper, S-schroot, W-gesmeden producten en X-niet-standaard materialen. Vervolgens worden drie getallen gebruikt om aan te geven welk materiaal het is, en de laatste letter wordt gebruikt om de classificatie van individueel kopermateriaalgroepen te identificeren en de capaciteit van het aanduidingssysteem te vergroten.

In Noord-Amerika, zijn de normen voor koperlegeringen verenigd door het Unified Numbering System(UNS) die gezamenlijk wordt beheerd door de American Society for Testing and Materials (ASTM) en de Society of Automotive Engineers (SAE). Onder het UNS systeem, worden koperplaten en koperplaten legeringen aangegeven door vijfcijferige getallen voorafgegaan door de letter "C". De vijf-cijferige codes zijn gebaseerd op, en vervangen, een oudere drie-cijferige systeem ontwikkeld door de Amerikaanse koper en messing industrie.

De oudere systeem werd bestuurd door de koper ontwikkeling Association (CDA), en in vele documenten en prints koperlegeringen worden nog steeds geïdentificeerd door hun "CDA getallen". De UNS benamingen zijn gewoon twee-cijferige uitbreidingen van de CDA-nummers voor nieuwe composities. free-cutting messing, ooit bekend als CDA legering No.360, UNS C36000 werd bijvoorbeeld UNS C36000. UNS benamingen zijn opgenomen in de meest toepasselijke kopernormen zoals ASTM, ASME en SAE.

In het UNS systeem duiden nummers van C10000 tot C79999 smeedijzeren legeringen aan, terwijl gegoten aluminium benamingen variëren van C80000 tot C99999. Binnen deze twee categorieën zijn de composities gegroepeerd in afzonderlijke families van koperlegeringen, met inbegrip van de zes grote fracties: koperplaten, hoge-gelegeerd koperplaten, messing of geelkoper, brons, koper-nikkels en nieuwzilver. Legeringen die niet vallen in een van deze zes takken worden geclassificeerd als "andere koper-zinklegeringen", smeedijzeren composities of "speciale legeringen", en gegoten composities.

Japanse JIS kopernormen zijn gebaseerd op de ISO-normen. In deze specificaties worden koperlegeringen aangeduid met de optionele prefix JIS, gevolgd door een letter C voor koper en koperlegeringen en vier cijfers die naar de legeringselementen verwijzen. voorbeelden: JIS-C1020 dat 99,9% Cu bevat, JIS-C2720 die een Cu-Zn (messing of geelkoper), JIS C5191 is een Cu-Sn-P (fosforbrons), JIS C3601 een Cu-Zn-Pb (lood-gelegeerd messing of geelkoper), JIS C6801 is een Cu-Zn-Al (messing of geelkoper), JIS C 4430 die een Cu-Zn-Sn messing enz is.De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Wereldwijde kopernormen en equivalenten op één plaats: Total Materia

Met Total Materia is het vinden van informatie over een specificatienorm van koper, de huidige status en het materiaal dat het definieert één muisklik.

Door simpelweg selecteren van een Standard Development Organization (SDO) en/of het nummer van de standaard of zelfs een trefwoord te typen, krijgt u onmiddellijke resultaten van de meertalige database met meer dan 52.000 normen. Bijvoorbeeld, om te zoeken naar koper-gerelateerde ISO-normen, kunt u gewoon koper typen in het veld ‘standaard omschrijving’ en selecteer ISO van de popup.

Copper standards: An example of searching ISO copper standards

De resultatenlijst bestaat uit honderd ISO-normen, waarin het woord koper voorkomt in hun beschrijving; de meesten definiëren koperlegeringen en eigenschappen. Anderen van hen beschrijven andere aspecten, zoals de kwantitatieve analyse van koper in andere legeringen en analysemethodes. De informatie omvat: standaardbeschrijving, jaar van laatste uitgifte, huidige status (geldig, vervangen enz) en een hotlink naar de materialen gedefinieerd door deze norm.

Door simpelweg te klikken op de materiaal link ziet u een lijst van metalen gedefinieerd door de geselecteerde norm.

Copper standards: An example of a list of ISO copper standards

Uit de lijst met materialen, kunt u gedetailleerd eigenschappen en equivalenten van elk materiaal bekijken.

Copper standards: Example of materials defined by the ISO copper standard 1336