Rézszabványok

A réz és rézötvözetek tulajdonságait a rézszabványok határozzák meg. A szabványok alkalmazása elengedhetetlenül fontos a megfelelő ötvözet, forma és állapot kiválasztásakor, ezenkívül a rézszabványok a rézötvözetek gyártói, forgalmazói és felhasználói közötti közös nyelvet is megteremtik.

A fém- és gyáripar területén a globalizáció miatt még fontosabb, hogy képesek legyünk összehasonlítani egymással az egyes európai, amerikai, japán és egyéb nemzetközi rézszabványokat.

Az európai rézszabványok egységesítése a Comité Européen de Normalisation (CEN) által kifejlesztett rendszer szerint történt. A rendszer egy hat alfanumerikus karakterből álló jelölést használ. Az első betű 'C', ami mutatja, hogy rézötvözetről van szó. A második betű a termékformára utal, pl. B - buga újraolvasztáshoz, C - Öntvény, F - Töltőanyag forrasztáshoz és hegesztéshez, M - előötvözet, R - finomított, alakítatlan réz, S - hulladék, W - megmunkált termékek, X - nem szabványos anyagok. A következő három számjegy azonosítja az adott anyagot, majd az utolsó betű az egyes réz anyagcsoportok osztályozására és a jelölési rendszer kapacitásának növelésére szolgál.

Észak-Amerikában az American Society of Testing and Material (ASTM) és a Society of Automotive Engineers (SAE) által közösen létrehozott Egységes Számozási Rendszer (UNS) biztosítja, hogy a rézötvözetekre vonatkozó szabványok egységes rendszert alkossanak. Az UNS rendszerben a réz és rézötvözetek jelölése öt számjeggyel és az azt megelőző 'C' betűvel történik. Az ötjegyű kód a régebben az amerikai réz- és sárgaréziparban használt jelölést váltotta fel, és annak a három számjegyből álló jelölési rendszerére épül.

A régebbi rendszert a Copper Development Association (CDA) üzemeltette, ezért a dokumentációk a rézötvözetekre még sok esetben a CDA-számuk alapján hivatkoznak. Az UNS szerinti jelölés esetében a CDS-számokhoz még plusz két számjegyet hozzáírtak, így az újabb ötvözetek is elhelyezhetők a rendszerben. Például a CDA Alloy No. 360 jelzésű forgácsolható sárgaréz az UNS C36000 jelölést kapta.. A legfontosabb rézszabványok (ASTM, ASME, SAE) tartalmazzák az UNS jelöléseket.

In the UNS system, numbers from C10000 through C79999 denote wrought alloys, while cast alloy designations range from C80000 through C99999. Within these two categories, the compositions are grouped into distinct families of copper alloys, including the six major groups: coppers, high-alloy coppers, brasses, bronzes, copper nickels, and nickel silvers. Alloys not falling into one of these six branches are classified as “other copper-zinc alloys”, wrought compositions or “special alloys”, and cast compositions.

A japán JIS rézszabványok főként az ISO szabványokra épülnek. A jelölés a JIS előtagból, egy 'C' betűből, mely megmutatja, hogy rézről vagy rézötvözetről van szó és egy a hozzáadott ötvözőkre utaló négyjegyű számból áll. Például: a JIS C1020 egy 99,9% Cu tartalmú réz, a JIS C2720 egy Cu-Zn ötvözet (sárgaréz), a JIS C5191 egy Cu-Sn-P ötvözet (foszforbronz), a JIS C3601 egy Cu-Zn-Pb ötvözet (ólomötvözésű sárgaréz), a JIS C6801 egy Cu-Zn-Al ötvözet (sárgaréz), a JIS C4430 egy Cu-Zn sárgaréz, stb.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a cross-reference tables, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Nemzetközi rézszabványok és ekvivalens minőségek egy helyen: Total Materia

Egy kattintás, és a Total Materia segítségével máris adatokat nyerhet egy adott rézszabványról, jelenlegi státuszáról és a benne szereplő anyagokról.

A megfelelő szabványkidolgozó szervezet (SDO) kiválasztásával és/vagy a szabvány vagy egy kulcsszó beírásával azonnal megtalálhatja a több mint 52000 szabványt tartalmazó többnyelvű adatbázis Önt érdeklő tételét. Például ha az ISO szerinti rézszabványokra kíváncsi, csak írja be a rezet a Szabvány leírása mezőbe és válassza ki az ISO szabványt

Copper standards: An example of searching ISO copper standards

A kapott listán több száz olyan ISO szerint szabvány szerepel, amelynek a leírásában megtalálható a réz szó. Többségük a rézötvözetekkel és azok tulajdonságaival foglalkozik, míg a többiben például a réz meghatározásáról egyéb ötvözetekben és analitikai módszerekről találhatóak leírások. A lista tartalmazza az egyes szabványok leírását, legutolsó verziójának a dátumát, aktuális státuszát (érvényes, helyettesített, stb.) valamint egy az adott szabvány által meghatározott anyagokra mutató linket.

A linkre kattintva megtekintheti a kiválasztott szabvány által definiált fémes anyagok listáját.

Copper standards: An example of a list of ISO copper standards

A listán szereplő összes anyag részletes tulajdonságai és ekvivalens minőségei megtekinthetőek.

Copper standards: Example of materials defined by the ISO copper standard 1336