Titanium specificaties

Titanium specificaties definiëren eigenschappen van zuiver titanium en titanium legeringen.

Als gevolg van het allotropisch gedrag van titanium, dat diverse wijzigingen in haar microstructuren toelaat, kan men een breed scala van eigenschappen en toepassingen vinden met een relatief beperkt aantal titanium legering soorten .

Er worden vele titanium legeringen geproduceerd om te voldoen aan de specificatie opgericht door de American Society for Testing and Materials (ASTM), lucht-en ruimtevaart titanium specificaties (SAE-AMS), militaire specificaties voor titanium legeringen (MIL-T), en titanium specificaties ontwikkeld door de Amerikaanse samenleving van Werktuigkundige Ingenieurs (ASME). Diverse Amerikaanse systemen van titanium specificaties worden afgestemd door middel van de Unified Numbering System (UNS), dat metalen en legeringen een letter en een vijfcijferig getal toekent. Titanium en titaniumlegeringen behoren tot de categorie UNS R5 en hebben benamingen zoals UNS R50400.

Belangrijke internationale titanium specificaties omvatten de ISO-norm, de Euronorm, het Russische GOST en het Japanse JIS. Hoewel er een overlap is tussen de standaardspecificaties voor titanium, zijn ze niet uitwisselbaar. De ‘Japanese Titanium Society’ heeft concepten gemaakt van verenigde systemen van de titanium specificaties om zo naar een meer globale benadering te streven.

De voornaamste uitdaging bij de titanium specificaties is niet het gebrek aan standaard specificaties door ‘standards development organizations’ (SDOs), maar de toevoeging van gedetailleerde, individuele titanium specificaties ontwikkeld door de lucht-en ruimtevaartindustrie die een relatief gelimiteerde productie hebben. Elke lucht-en ruimtevaartonderneming heeft zijn eigen specificaties voor titanium legeringen die specifieke, gepatenteerde processen vereisen. Daarom circuleren er vele titanium specificaties die alleen relevant zijn (en begrepen worden door) een selecte groep van deelnemers. Met andere woorden, veel titanium specificaties zijn niet gestandaardiseerd.De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Titanium specificaties in Total Materia

De Total Materia database bevat eigenschapsspecificaties van meer dan 4.500 titaniumlegeringen, samen met 350.000 andere metaallegeringen, van over de hele wereld. Hun chemische samenstelling, mechanische en fysische eigenschappen, verwijzingen en meer, kunnen gemakkelijk worden bekeken.

Het vinden van een titaniumsoort in de database is zeer eenvoudig en duurt slechts seconden. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de eigenschappen van het Japanse titaniumsoort TAF 6400.

Gebruik simpelweg de Quick Search op de Subscribers Home page en voer de benaming in. Titanium van de legeringsgroepslijst en Japan/JIS selecteren in de normenlijst standaard is optioneel.

Titanium grades: Search for the Japanese titanium grade TAF 6400

Na het klikken op het materiaal uit de resulterende lijst, verschijnt er een lijst van deelgroepen. In Total Materia, verwijst de term "subgroepen" naar de specificaties dat de eigenschappen van het titaniumsoort vastleggen; in dit geval is er slechts één specificatie, JIS H 4657. Let op dat de eigenschappen die zijn gedefinieerd volgens verschillende specificaties aanzienlijk kunnen afwijken.

Titanium grades: Specification that defines properties of the Japanese titanium grade TAF 6400

Samenstelling, verwijzingen en eigenschappen van het titaniumsoort TAF 6400 kan vervolgens worden beoordeeld door te klikken op de juiste koppelingen, zie onderstaande voorbeelden.

Titanium grades: Chemical composition of the titanium grade TAF 6400
Titanium grades: Cross-reference table of the titanium grade TAF 6400
Titanium grades: Mechanical properties of the titanium grade TAF 6400