Titán specifikációk

A titán specifikációk meghatározzák a tiszta titán és a titánötvözetek tulajdonságait.

A titán szövetszerkezete allotróp viselkedése miatt változtatható, így bár viszonylag korlátozott számú titánminőség létezik, ezek tulajdonságai és felhasználási területei széles skálán mozognak.

A legtöbb titánötvözet gyártásakor ügyelnek arra, hogy az anyag megfeleljen az American Society for Testing and Materials (ASTM) által meghatározott előírásoknak, a repülőgépipar előírásainak (SAE-AMS), titánötvözetekkel kapcsolatos katonai előírásoknak (MIL-T) és az Americab Society of Mechanical Engineers (ASME) előírásainak. A különböző amerikai specifikációk közti harmonizáció a Unified Numbering Systemen (UNS) keresztül történik, amely rendszerben a fémeket és ötvözeteket egy egy betűből álló előtaggal és egy öt számjegyből álló azonosítóval jelölik. A titán és a titánötvözetek az UNS R5 csoportba tartoznak, jelölésük például UNS R50400.

A titánra vonatkozó fontosabb nemzetközi specifikációk: ISO, Euronorm, az orosz GOST és a japán JIS. Bár az egyes titánra vonatkozó szabványok között van átfedés, mégsem felcserélhetőek. A Japán Titán Társaság lépéseket tett a globálisabb szemlélet és a titánspecifikációk egységes rendszerének kialakítása érdekében.

A titánspecifikációkkal kapcsolatos legnagyobb probléma nem a szabványokat kidolgozó szervezetek (SDO-k) által meghatározott szabványok hiánya, hanem a repülőgépipari cégek saját, viszonylag korlátozott gyártási sorozatú anyagaira vonatkozó részletes előírásai. Minden repülőgépipari vállalatnak megvannak a maga titánötvözetekre vonatkozó előírásai, amikhez speciális és szabadalmaztatott eljárások tartoznak. Ennek következtében a titánnal kapcsolatban nagyon sok specifikáció van forgalomban, és ezek mindegyike csak az iparág szereplőinek szűk csoportja számára tartalmaz releváns (és érthető) információkat. Más szóval a titánspecifikációk szabványosítása még nem történt meg.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Titánspecifikációk a Total Materia

A Total Materia adatbázisában a világ minden tájáról származó több, mint 4 500 titánötvözet valamint 350 000 egyéb fémötvözet tulajdonságaival kapcsolatos előírásokról kaphatunk információkat. Egy kattintás, és máris adatokat nyerhet egyebek mellett a vegyi összetételekről, mechanikai és fizikai tulajdonságokról, és a kereszthivatkozásokról.

Egy adott titánminőség megtalálása az adatbázisban csak néhány másodpercet vesz igénybe. Például nézzük a TAF 6400 jelzésű japán titánminőség tulajdonságait.

Csak írja be az 'Előfizetőknek' oldalon található 'Gyorskeresés' menüpontba az anyagjelölést. Az 'Anyagcsoport' listából a titánt, az 'Ország/Szabvány'-ból pedig a Japán/JIS-t választva finomíthat a keresésen.

Titanium grades: Search for the Japanese titanium grade TAF 6400

Az anyagjelölésre kattintva megjelennek az ehhez az anyaghoz tartozó alcsoportok. A Total Materia az 'alcsoport' kifejezés az adott titánötvözet tulajdonságait meghatározó szabványokat jelenti. Ebben az esetben csak egy szabvány van - JIS H 4657. Fontos megjegyezni, hogy az egyes szabványok által meghatározott tulajdonságok jelentős mértékben eltérhetnek egymástól.

Titanium grades: Specification that defines properties of the Japanese titanium grade TAF 6400

A TAF 6400 jelű titánminőség vegyi összetétele, kereszthivatkozásai és tulajdonságai az alábbi példán bemutatott módon, a megfelelő hivatkozásokra kattintva megtekinthetőek.

Titanium grades: Chemical composition of the titanium grade TAF 6400
Titanium grades: Cross-reference table of the titanium grade TAF 6400
Titanium grades: Mechanical properties of the titanium grade TAF 6400