Titaniumsoorten

De combinatie van de hoge sterkte-gewichtsverhouding, de uitstekende mechanische eigenschappen en de weerstand tegen corrosie maakt titaniumsoorten de beste materiaal keuze voor vele kritieke toepassingen.

Als gevolg van het allotropisch gedrag van titanium, dat diverse wijzigingen in haar microstructuren toelaat door thermomechanische processen te wijzigen, kan men een breed scala van eigenschappen en toepassingen verkrijgen met een minimaal aantal titaniumsoorten. Dit geldt met name voor de titaniumlegeringen met een twee-fasen a+ ß kristalstructuur.

Het meest gebruikte titaniumsoort is de Ti-6Al-4V alpha-beta legering. Deze titaniumlegering is goed gekend en is ook erg tolerant voor variaties in fabricage operaties, ondanks haar relatief slechte kamertemperatuur vormgevings- en vormingskarakteristieken ten opzichte van staal en aluminium. Titaniumsoort Ti-6Al-4V, dat een gelimiteerde sectiegrootte hardbaarheid heeft, wordt meestal gebruikt in de gegloeide toestand.

Commercieel zuivere titaniumsoorten 1, 2, 3 en 4 zijn beschikbaar in balken en staven. De volgende titaniumsoorten zijn ook vaak beschikbaar als balken en staven: TI-6Al-4V (soorten 5 en 24), Ti-5Al-2.5Sn (soort 6), Ti-0.2Pd (soorten 7 en 11), Ti-3Al-8V-6Cr-4Zr-4Mo (ook bekend als BETA-C), Ti-6Al-2Sn-4Zr-2Mo, Ti-8Al-1Mo-1V, Ti-6Al-6V-2Sn, Ti-10V-2Fe-3Al (TIMETAL 10.2.3), Ti-4Al-4Mo-2Sn (IMI 550), Ti-4Al-4Mo-4Sn-0.5Si-0.1C (IMI 551), Ti-15Mo (IMI 205) en TIMETAL 100.

Beschikbare titanium legeringen in gegoten vorm omvatten commercieel zuivere titaniumsoorten 2, 3, 4, Ti-6Al-4V (soorten 5 en 24), Ti-0.2Pd (soort 7), Ti-5Al-2.5Sn (soort 6), Ti-15V-3Cr-3Sn-3Al (TIMETAL 15.3), TIMETAL 1100 en Ti-5.8Al-4Sn-3.5Zr-0.7Nb (IMI 834).

Titanium legeringen kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen volgens hun toepassingen: corrosiebestendige-, hoge sterkte- en hoge temperatuursoorten. Er zijn drie soorten titanium legeringen. alpha legeringen, alpha-beta legeringen, en bèta- of in de buurt van-beta legeringen.De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Titaniumsoorten in Total Materia

De Total Materia database bevat eigenschapspecificaties van meer dan 4.500 metaallegeringen, samen met 350.000 andere metaallegeringen, van over de hele wereld. Hun chemische samenstelling, mechanische en fysische eigenschappen, verwijzingen en meer, kunnen gemakkelijk worden bekeken.

Het vinden van een titaniumsoort in de database is zeer eenvoudig en duurt slechts seconden. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de eigenschappen van het Japanse titaniumsoort TAF 6400.

Gebruik simpelweg de Quick Search op de Subscribers Home page en voer de benaming in. Titanium van de legeringsgroepslijst en Japan/JIS selecteren in de normenlijst standaard is optioneel.

Titanium grades: Search for the Japanese titanium grade TAF 6400

Na het klikken op het materiaal uit de resulterende lijst, verschijnt er een lijst van deelgroepen. In Total Materia, verwijst de term "subgroepen" naar de specificaties dat de specifications that define properties of the titanium grade; in this case there is only one specification – JIS H 4657. Note that properties defined according to different specifications may differ significantly.

Titanium grades: Specification that defines properties of the Japanese titanium grade TAF 6400

Samenstelling, verwijzingen en eigenschappen van het titaniumsoort TAF 6400 kan vervolgens worden beoordeeld door te klikken op de juiste koppelingen, zie onderstaande voorbeelden.

Titanium grades: Chemical composition of the titanium grade TAF 6400
Titanium grades: Cross-reference table of the titanium grade TAF 6400
Titanium grades: Mechanical properties of the titanium grade TAF 6400
Titanium grades: Physical properties of the titanium grade TAF 6400