Titánminőségek

A nagy fajlagos szilárdsága, kiváló mechanikai tulajdonságai és korrózióállósága miatt a titán sokféle igényes alkalmazási területen való felhasználásra alkalmas.

A titán szövetszerkezete, allotróp viselkedése miatt különböző termomechanikai eljárásokkal változtatható, így bár viszonylag korlátozott számú titánminőség létezik, ezek tulajdonságai és felhasználási területei széles skálán mozognak. Ez különösen a kétfázisú, a+ß szövetszerkezetű titánötvözetekre igaz.

A legszélesebb körben felhasznált titánminőség a Ti-6Al-4V a+ß ötvözet. A tulajdonságai jól ismertek, és bár szobahőmérsékleten az alakítási és formázási jellemzői elmaradnak az acélétól vagy az alumíniumétól, viszont kevésbé érzékeny a gyártási eljárások változtatásaira.

A kereskedelmi tisztaságú titán Grade 1, 2, 3 és 4 minőségben, rúdként és bugaként szerezhető be. Rúd és buga formában rendszerint az alábbi titánminőségek is elérhetőek: Ti-6Al-4V (Grade 5 és 24), Ti-5Al-2,5SN (Grade 6), Ti-0,2Pd (Grade 7 és 11), Ti-3Al-8V-6Cr-4Zr-4Mo (egyéb elnevezés: BETA-C), Ti-6Al-2Sn-4Zr-2Mo, Ti-8Al-1Mo-1V, Ti-6Al-6V-2Sn, Ti-10V-2Fe-3Al (TIMETAL 10.2.3), Ti-4Al-4Mo-2Sn (IMI 550), Ti-4Al-4Mo-4Sn-0,5Si-0.1C (IMI 551), Ti-15Mo (IMI 205) és TIMETAL 100.

Az öntészeti célú titánötvözetek: kereskedelmi tisztaságú titán Grade 2, 3, 4, Ti-6Al-4V (Grade 5 és 24), Ti-0,2Pd (Grade 7), Ti-5Al-2,5Sn (Grade 6), Ti-15V-3Cr-3Sn-3Al (TIMETAL 15.3), TIMETAL 1100 és Ti-5,8Al-4Sn-3,5Zr-0,7Nb (IMI 834).

A felhasználás alapján a titánötvözetek három csoportba sorolhatók: korrózióálló, nagyszilárdságú és hőálló anyagok. Szövetszerkezet szerint megkülönböztethetünk alfa, alfa-béta és béta vagy majdnem béta szerkezetű titánötvözeteket.A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Titánminőségek a Total Materia

A Total Materia adatbázisában a világ minden tájáról származó több, mint 4 500 titánötvözet valamint 350 000 egyéb fémötvözet tulajdonságaival kapcsolatos előírásokról kaphatunk információkat. Egy kattintás, és máris adatokat nyerhet egyebek mellett a vegyi összetételekről, mechanikai és fizikai tulajdonságokról, és a kereszthivatkozásokról.

Egy adott titánminőség megtalálása az adatbázisban csak néhány másodpercet vesz igénybe. Például nézzük a TAF 6400 jelzésű japán titánminőség tulajdonságait.

Csak írja be az 'Előfizetőknek' oldalon található 'Gyorskeresés' menüpontba az anyagjelölést. Az 'Anyagcsoport' listából a titánt, az 'Ország/Szabvány'-ból pedig a Japán/JIS-t választva finomíthat a keresésen.

Titanium grades: Search for the Japanese titanium grade TAF 6400

Az anyagjelölésre kattintva megjelennek az ehhez az anyaghoz tartozó alcsoportok. A Total Materia az 'alcsoport' kifejezés az adott titánötvözet tulajdonságait meghatározó szabványokat jelenti. Ebben az esetben csak egy szabvány van - JIS H 4657. Fontos megjegyezni, hogy az egyes szabványok által meghatározott tulajdonságok jelentős mértékben eltérhetnek egymástól

Titanium grades: Specification that defines properties of the Japanese titanium grade TAF 6400

A TAF 6400 jelű titánminőség vegyi összetétele, kereszthivatkozásai és tulajdonságai az alábbi példán bemutatott módon, a megfelelő hivatkozásokra kattintva megtekinthetőek.

Titanium grades: Chemical composition of the titanium grade TAF 6400
Titanium grades: Cross-reference table of the titanium grade TAF 6400
Titanium grades: Mechanical properties of the titanium grade TAF 6400
Titanium grades: Physical properties of the titanium grade TAF 6400