Proprietăți cupru

Cupru și aliaje de cupru sunt unele dintre cele mai versatile materiale de inginerie disponibile.

Combinaţia proprietăţilor cuprului precum putere, conductivitate, rezistenţă la coroziune, prelucrabilitate şi ductilitate face cupru potrivit pentru o gamă largă de aplicaţii.

Aceste proprietăţi ale cuprului pot fi îmbunătăţite în continuare cu variaţii în compoziţie şi metode de fabricaţie.

  • Conductivitate Electrică: Cuprul are cea mai mare conductivitate dintre metalele de inginerie. Argint sau alte elemente pot fi adăugate pentru a creşte puterea, rezistenţa la înmuiere sau alte proprietăţi fără pierderi majore de conductivitate.
  • Conductivitate Termică: Această proprietate este similară cu conductivitatea electrică. Aliaje de cupru pot fi utilizate pentru această proprietate, unde rezistenta bună la coroziune compensează pierderea de conductivitate cu creşterea de aliere.
  • Culoarea şi aspectul: Multe dintre aliajele de cupru au o culoare distinctă, care se poate schimba în urma învechirii a obiectului. Pentru cele mai multe aliaje, este uşor să se pregătească şi să se menţină suprafata standard, chiar şi în condiţii nefavorabile de coroziune. Multe din aliaje sunt folosite în aplicații decorative, ori în forma lor de origine sau după placare cu metal. Aliajele au culori specifice, pornind de la roz somon prin galben, auriu şi verde, la bronz închis în starea învechită. Expunerea atmosferică poate produce o suprafaţă verde sau bronz şi aliajele pre-patinate sunt disponibile în unele forme de produs.
  • Rezistență la coroziune: Toate aliajele de cupru rezistă la coroziunea cauzată de apă proaspătă şi aburi. În cele mai multe atmosfere rurale, marine şi industriale, aliajele de cupru, de asemenea, sunt rezistente la coroziune. Cupru este rezistent la soluții saline, pământ, minerale non-oxidabile, acizi organici și soluții caustice. Majoritatea materialelor cum ar fi amoniac, halogeni, sulfuri, soluții ce conțin ioni de amoniu şi acizi oxidabili, cum ar fi acid azotic, vor ataca cupru. Aliajele de cupru, de asemenea, au o rezistență slabă la acizi anorganici. Rezistenţa la coroziune a aliajelor de cupru vine de la formarea stratelor aderente pe suprafața materialului. Aceste straturi sunt relativ impermeabile la coroziune, astfel protejând baza metalelor de la atac continuu.
  • Ductilitatea poate fi restaurată prin călire: Aceasta se poate face printr-un proces de recoacere specific sau prin recoacere accidentală prin proceduri de sudură sau lipire.
  • Întărire / consolidare: Există patru moduri comune de a întări (consolida) cupru cum ar fi întărire prin alungire, întărire prin soluţie solidă, consolidare prin precipitaţii şi dispersiune. Al cincilea, descompunerea spinodală, este utilizat în prezent în comerţ, dar numai în anumite aliaje de cupru-nichel-tinichea. Combinaţii ale mecanismelor de consolidare sunt adesea folosite pentru a oferi mai multe proprietăţi mecanice în aliajele cu cantități înalte de cupru.


Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Total Materia Căutare după proprietăţile cuprului

Puteţi căuta rapid şi cu uşurinţă prin peste cinci sute de mii de proprietăţi ale cuprului legate de denumire, tări/standarde, tip, număr standard, compoziţia chimică, proprietăţi mecanice, alte proprietăţi sau orice combinaţie a acestor criterii. De exemplu, să ne uităm la un aliaj de cupru din SUA, care trebuie să aibă cel puțin 8% Al si 4% Ni, și tracțiune de peste 500 MPa pentru o cerere exigentă din domeniul industriei a automobilelor.

Faceți clic pe Căutare Avansată din fereastra principala. Apoi, alegeţi cupru din lista Grupa de materiale, SUA/ASTM din lista Țara/Standard şi introduceţi proprietăţile solicitate ale cuprului şi elementele de aliere.

Copper properties: Example of combined copper properties search by composition and mechanical properties

Apare ecranul cu rezultatele căutării. Faceţi clic pe un aliaj de cupru din listă pentru a examina proprietăţile acestuia; în acest caz, a doua poziţie este selectată - cupru clasa B 150 C63000.

Copper properties: Result list of the copper properties search

După alegerea materialul din lista cu rezultate, apare o listă cu subgrupuri. În Total Materia, termenul "subgrupuri" se referă la specificațiile care definesc proprietățile gradului de cupru; în cazul acesta există o singură specificație - B 150. Rețineți că proprietățile definite în conformitate cu specificații diferite pot fi diverse în mod semnificativ.

Copper properties: Specification that defines properties of the ASTM copper grade B 150 C63000

Proprietăţile cuprului în baza de date Total Materia includ compoziţia, tabele de referinţă încrucişată, proprietăţi mecanice, proprietăţile fizice şi multe altele. Faceți clic pe exemplele de mai jos pentru a le mări.

Copper properties: Chemical composition of the copper grade B 150 C63000
Copper properties: Cross-reference table of the copper grade B 150 C63000
Copper properties: Mechanical properties of the copper grade B 150 C63000
Copper properties: The physical  properties of the copper grade B 150 C63000