Koper eigenschappen

Koper en koperlegeringen zijn enkele van de meest veelzijdige ingenieursmaterialen beschikbaar.

De combinatie van de koper eigenschappen zoals sterkte, geleidbaarheid, weerstand tegen corrosie, bewerkbaarheid en vervormbaarheid maken koper geschikt voor een breed scala van toepassingen.

Deze koper eigenschappen kunnen verder verbeterd worden door de samenstelling en productiemethoden te variëren.

  • Elektrische geleidbaarheid: Koper heeft de hoogste geleidbaarheid van de ingenieursmetalen. Zilver of andere elementen kunnen worden toegevoegd om de sterkte, weerstand tegen verzachting of andere eigenschappen te verhogen zonder een groot verlies van de geleidbaarheid.
  • Thermische geleidbaarheid: Deze eigenschap is vergelijkbaar met de elektrische geleidbaarheid. Legeringen van koper kunnen worden gebruikt voor deze eigenschap, waar de goede corrosieweerstand compenseert voor het verlies van geleidbaarheid met verhoogde legeringsgraad.
  • Kleur en verschijning: Veel van de koperlegeringen hebben een opvallende kleur, die kan veranderen als het voorwerp verweerd. Voor de meeste legeringen is het gemakkelijk om het oppervlak te prepareren en te handhaven standard, zelfs in ongunstige corrosie omstandigheden. Veel van de legeringen worden gebruikt in decoratieve toepassingen, ofwel in hun oorspronkelijke vorm, ofwel na het te metalliseren. De legeringen hebben specifieke kleuren, variërend van het zalmroos van koper naar geel, goud en groen tot donker brons in verweerde toestand. Blootstelling aan de atmosfeer kan de vorming van een groen of bronzen oppervlak veroorzaken, en vooraf gepatineerd legeringen zijn beschikbaar in sommige productvormen.
  • Corrosie weerstand: Alle koperlegeringen weerstaan corrosie door vers water en stoom. In de meest landelijke, mariene en industriële omgevingen zijn koperlegeringen ook resistent tegen corrosie. Koper is bestand tegen zoutoplossingen, bodems, niet-oxiderende mineralen, organische zuren en bijtende oplossingen. De meeste ammoniak, halogenen, sulfiden, oplossingen met ammoniak ionen en oxiderende zuren zoals salpeterzuur zullen koper aanvallen. Koperlegeringen hebben ook slechte weerstand tegen anorganische zuren. De corrosieweerstand van koperlegeringen is te danken aan de vorming van adherente folies op het oppervlak van het materiaal. Deze folies zijn relatief ongevoelig voor corrosie en beschermen hierdoor het basismetaal tegen verdere aanvallen.
  • De buigzaamheid kan door gloeien worden hersteld: Dit kan worden gedaan door een specifiek gloeien of door bijkomstig gloeien door lassen of solderen.
  • Verharding / versterking: Er zijn vier veelvoorkomende manieren om koper te verharden (versterken) zoals vervormingsversteviging, vaste-oplossing verharding, neerslagverharding en dispersieversterking. De vijfde spinodale ontbinding, wordt momenteel commercieel gebruikt, maar enkel bij bepaalde koper-nikkel-tin legeringen. Combinaties van versterkingsmechanismen worden vaak gebruikt om hogere mechanische eigenschappen in hoge-koper legeringen te verkrijgen.


De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Zoeken op eigenschappen van koper in Total Materia

U kan snel en gemakkelijk zoeken in meer dan een half miljoen koper eigenschap gegevens door benamingen, landen/normeringen, type, normeringsnummer, chemische samenstelling, mechanische eigenschappen, andere eigenschappen of een willekeurige combinatie van deze criteria. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een VS koper legering die ten minste 8% Al en 4% Ni moet hebben en een hoge treksterkte van meer dan 500 MPa voor een veeleisende automobiele toepassing.

Klik op Geavanceerd zoeken in het hoofdvenster. Kies vervolgens koper in de lijst van materiaalgroepen, USA/ASTM uit de land/norm lijsten voer de gevraagde kopereigenschappen en legeringselementen in.

Copper properties: Example of combined copper properties search by composition and mechanical properties

Het zoekresultatenscherm verschijnt. Klik op een koperlegering uit de lijst om de eigenschappen te bekijken; in dit geval wordt de tweede positie geselecteerd - kopersoort B 150 C63000.

Copper properties: Result list of the copper properties search

Na het klikken op het materiaal uit de resulterende lijst, verschijnt er een lijst van deelgroepen. In Total Materia verwijst de term "subgroepen" naar de specificaties dat de eigenschappen van het kopersoort vastleggen; in dit geval is er slechts één specificatie, B 150. Let op dat de eigenschappen die zijn gedefinieerd volgens verschillende specificaties aanzienlijk kunnen afwijken.

Copper properties: Specification that defines properties of the ASTM copper grade B 150 C63000

Kopereigenschappen binnen de Total Materia-Database omvatten samenstelling, verwijzingstabellen, mechanische eigenschappen, fysieke eigenschappen, en meer. Klik op de voorbeelden hieronder om ze te vergroten.

Copper properties: Chemical composition of the copper grade B 150 C63000
Copper properties: Cross-reference table of the copper grade B 150 C63000
Copper properties: Mechanical properties of the copper grade B 150 C63000
Copper properties: The physical  properties of the copper grade B 150 C63000