A réz tulajdonságai

A réz és a rézötvözetek a mérnökök által legsokoldalúbban használható anyagok közé tartoznak.

A réz kedvező tulajdonságainak - mint például szilárdság, vezetőképesség, korrózióállóság, megmunkálhatóság és alakíthatóság - köszönhetően széles körben alkalmazható.

Ezek a tulajdonságok az összetétel és a gyártási technológia változtatásával tovább javíthatóak.

  • Elektromos vezetőképesség: Az iparban használatos fémek közül a réznek a legnagyobb a vezetőképessége. Ezüst vagy más elemek beötvözésével a szakítószilárdság, a melegszilárdság és egyéb tulajdonságok növelhetőek, anélkül, hogy ez a vezetőképesség rovására menne.
  • Hővezető-képesség:: az elektromos vezetőképességhez hasonló. Az ötvözők mennyiségének növelésével a vezetőképesség romlik, ugyanakkor az ilyen ötvözetek jól használhatóak azokon a területeken, ahol fontos a jó korrózióállóság.
  • Szín és megjelenés: A rézötvözetek sok esetben jellemző színnel bírnak, felületükön az időjárási hatásoknak kitéve patina képződik. A legtöbb esetben a kívánt felületi minőség kedvezőtlen korróziós körülmények között is könnyen kialakítható és fenntartható. Önmagukban vagy fémbevonás után a rézötvözetek jelentős része dekorációs célra is alkalmas .Az ötvözetek színe a réz lazacszínétől kezdve a sárgán, aranyon és zöldön át a patinázott felületek sötétbronz színéig terjed. Légköri hatásoknak kitéve a felület zöldre vagy bronzszínűre vált, de kaphatóak előre patinázott, különböző termékformájú rézötvözetek is
  • Korrózióállóság: Vízzel és vízgőzzel szemben minden rézötvözet ellenáll. A rézötvözetek korrózióállósága a legtöbb szabadtéri, tengeri és ipari környezetben is megfelelő. A réz ellenáll a sóoldatoknak, talajnak, nem-oxidáló ásványi anyagoknak, szerves savaknak és maró hatású oldatoknak. Az ammónia, halogének, szulfidok és az ammóniumionokat vagy oxidáló savakat, például salétromsavat tartalmazó oldatok a rezet megtámadják, de a rézötvözetekkel a szervetlen savakkal szemben is gyenge ellenállást mutatnak. A rézötvözetek korrózióállósága a felületükön képződő filmrétegnek köszönhető. Ez egy áthatolhatatlan réteget képez, ami megvédi az alapfémet a további támadásoktól.
  • A képlékenység hőkezeléssel helyreállítható. Ez történhet valamilyen hőkezelési eljárással vagy a hegesztés/forrasztás során fellépő járulékos hőkezeléssel.
  • Edzés / Szilárdságnövelés: A réz edzésének (szilárdságnövelésének) négy bevett módja van, az alakítási keményítés, szilárdoldatos keményítés, kiválásos keményítés és diszperziós keményítés. Az ötödik eljárás, a spinodális bomlás jelenleg csak bizonyos réz-nikkel-ón ötvözeteknél használatos. Magas réztartalmú ötvözetek esetében a jobb mechanikai tulajdonságok elérése érdekében gyakran a szilárdságnövelő eljárások kombinációját alkalmazzák.


A Total Materia integrált és keresheto adatbázisban fogja össze a fémes anyagokra vonatkozó szabványokat, acélminoségeket és tulajdonságokat. A felhasználók gyorsan és egyszeruen megismerhetik az anyagok mechanikai tulajdonságait, vegyi összetételét, egyezo vagy hasonló anyagminoségeket kereshetnek a kereszthivatkozási táblázatokban, és egyéb fontos anyagtulajdonságokat. Az alábbi hivatkozásokra kattintva ingyenesen kipróbálhatja a Total Materia adatbázis minden funkcióját vagy megtekintheti részletes bemutatóinkat a program muködésérol.

Total Materia A réz tulajdonságainak keresése

Könnyedén és egyszerűen kereshet a réz tulajdonságaira vonatkozó több mint félmillió rekord között anyagjelölés, ország/szabvány, típus, szabványszám, vegyi összetétel, mechanikai tulajdonságok, egyéb tulajdonságok vagy ezen kritériumok bármilyen kombinációja alapján. Például nézzük azt az amerikai, autóiparban használatos rézötvözetet, mely minimum 8% Al-t és 4% Ni-t tartalmaz, és a szakítószilárdsága legalább 500 MPa.

Kattintson a főmenüben a Részletes keresés menüpontra. Az Anyagcsoport listában állítsa be a rezet, az Ország/szabvány listában pedig az USA/ASTM-et, és adja meg a szükséges tulajdonságokat és az ötvözők százalékos mennyiségét.

Copper properties: Example of combined copper properties search by composition and mechanical properties

A képernyőn megjelenik a találatok listája. A felsorolt rézötvözetekre kattintva megtekintheti a az adott ötvözet tulajdonságait. Ebben a példában most a lista második elemét, a B150 C63000 ZTA7 jelölésű rézötvözetet választjuk.

Copper properties: Result list of the copper properties search

Az anyagjelölésre kattintva megjelennek az ehhez az anyaghoz tartozó alcsoportok. A Total Materia az 'alcsoport' kifejezés az adott rézötvözet tulajdonságait meghatározó szabványokat jelenti. Ebben az esetben csak egy ilyen szabvány van, a B150. Fontos megjegyezni, hogy az egyes szabványok által meghatározott tulajdonságok jelentős mértékben eltérhetnek egymástól.

Copper properties: Specification that defines properties of the ASTM copper grade B 150 C63000

A Key to Metals adatbázisa egyebek mellett a kereszthivatkozási táblázatokkal, a rézötvözetek vegyi összetételével, mechanikai tulajdonságaival és fizikai tulajdonságaival kapcsolatos adatokat tartalmazza. A nagyobb méretben való megjelenítéshez kattintson az alábbi példákra.

Copper properties: Chemical composition of the copper grade B 150 C63000
Copper properties: Cross-reference table of the copper grade B 150 C63000
Copper properties: Mechanical properties of the copper grade B 150 C63000
Copper properties: The physical  properties of the copper grade B 150 C63000