Kopersoorten

Kopersoorten zijn een van de grote groepen van de commerciële metalen. Ze worden veel gebruikt vanwege hun uitstekende elektrische en thermische geleidbaarheid, weerstand tegen corrosie en gemak van fabricage.

Kopersoorten zijn niet-magnetisch en kunnen gemakkelijk worden samengevoegd door te solderen of te hardsolderen; vele kopersoorten kunnen worden gelast aan elkaar door verschillende gas-, boog- en weerstand methodes.

Kopersoorten worden onderverdeeld in zes families: koperplaten, Verdunde koperlegeringen, messing of geelkoper, brons, koper-nikkellegeringen en nikkel-zilver legeringen.

De eerste familie, de koperplaten, is in wezen commercieel zuiver koper, dat normaal zacht en nodulair is en minder dan ongeveer 0.7% onzuiverheden bevat. Commercieel zuivere kopersoorten worden aangeduid door de UNS nummers C10100 aan C13000. De verdunde kopersoorten bevatten kleine hoeveelheden van verschillende legeringselementen die een of meer van de fundamentele eigenschappen van koper te wijzigen.

Elektrolytische pitch koper C11000 is gemaakt van kathode koper, dat wil zeggen, koperen dat elektrolytisch werd verfijnd. C11000 is het meest voorkomende van alle elektrische kopersoorten. Het heeft een hoge elektrische geleidbaarheid, boven de 100% IACS. Het heeft hetzelfde zuurstofgehalte als C 12500, maar heeft een verschillende zwavelinhoud en zuiverheid. C11000 heeft minder dan 50 ppm metallische onzuiverheden, zwavel inbegrepen.

Zuurstofvrije kopersoorten C10100 en C10200 worden gemaakt door het inductiesmelten van prime-kwaliteit kathode koper onder non-oxiderende omstandigheden, geproduceerd door een gekorreld grafietbad bedekking en een beschermende reducerende atmosfeer met een laag waterstofgehalte.

Koper-nikkel legeringen (koper-nikkels, cupro-nikkels) zijn kopersoorten die 1.5-45% nikkel (Ni) als het grote gelegeerde element bevatten. Volgens het ‘Unified Numbering System’ (UNS), worden gesmeden koper-nikkel legeringen aangeduid met de nummers van UNS C70000 via UNS C73499. Deze legeringen worden gebruikt voor het produceren van munten, zeewaterapparatuur, verdampers, warmtewisselaarsbuizen, hydraulica in de automobielindustrie en koelingssystemen.

Nikkel-zilver bevat geen zilver en kan worden beschouwd als een messing waarnaar nikkel is toegevoegd. Nikkelgehaltes variëren aanzienlijk maar liggen meestal tussen de 9 en 30%, afhankelijk van de toepassing ervan. Het kopergehalte heeft de neiging om hetzelfde te blijven, ca. 60-65% en de zink-inhoud verminderd als het nikkelgehalte toeneemt. Hoe hoger het nikkelgehalte hoe witter de kleur is en, hoewel het meer corrosiebestendig is, de vervormbaarheid verminderd.

Nikkel-zilver is wijd gebruikt voor tal van toepassingen vanwege de weerstand tegen corrosie, kleur en koudvervormingskwaliteiten. Toepassingen van objecten uit nikkel-zilver variëren door autoradiatoren, balpennen, muziekinstrumentsleutels, transistoromhulsels, elektrische contacten, architecturale ijzerwaren, bestek, enz. Volgens het UNS, worden gesmeden nikkel zilver aangeduid met de nummers van C73500 tot C79999.De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Kopersoorten in Total Materia

De Total Materia database bevat van meer dan 27.000 koperlegeringen, samen met 350.000 andere metaallegeringen van over de hele wereld. Hun chemische samenstelling, mechanische en fysische eigenschappen, verwijzingen en meer, kunnen gemakkelijk worden bekeken.

Het vinden van een kopersoort in de database is zeer eenvoudig en duurt slechts seconden. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de eigenschappen van het Chinese kopersoort BZn 15-20.

Gebruik simpelweg de Quick Search op de Subscribers Home page en voer de benaming in. Koper van de legeringsgroepslijst en China/GB in de normenlijst selecteren is optioneel.

Copper grades: Search for the Chinese copper grade BZn 15-20

Na het klikken op het materiaal uit de resulterende lijst, verschijnt er een lijst van deelgroepen. In Total Materia verwijst de term "subgroepen" naar de specificaties dat de eigenschappen van het kopersoort vastleggen; in dit geval wordt de specificatie GB 2059 geselecteerd. Let er op dat de eigenschappen die zijn gedefinieerd volgens verschillende specificaties aanzienlijk kunnen afwijken.

Copper grades: Specification that defines properties of the Chinese copper grade BZn 15-20

Verwijzingen en eigenschappen van het kopersoort BZn 15-20 kunnen vervolgens worden beoordeeld door te klikken op de juiste koppelingen, zie onderstaande voorbeelden.

Copper grades: Chemical composition of the copper grade BZn 15-20
Copper grades: Cross-reference table of the copper grade BZn 15-20
Copper grades: Mechanical properties of the copper grade BZn 15-20