Proprietăți oțeluri

Datorită proprietăţilor sale, oţelul este probabil cel mai important material ingineresc şi de construcţii din lume.

Cele mai importante proprietati ale oţelului sunt tenacitate şi durabilitate înaltă, rezistență la rupere şi limită la curgere şi conductivitate termică bună. Pe lângă aceste proprietăţi importante cel mai caracteristic pentru proprietăţile de oţel inoxidabil este rezistenta la coroziune.

Când selectează un material pentru o anumită utilizare, inginerii trebuie să fie convins că va fi potrivit pentru condițiile de încărcare şi provocările de mediu la care acesta va fi supus în timp de utilizare. Înţelegerea şi controlul asupra proprietăților unui material, prin urmare, este esenţială. Proprietățile mecanice ale oțelului pot fi atent controlate prin selectarea unei compoziţii chimice corespunzătoare, prin prelucrare şi tratament termic, care duce la microstructura sa finală.

Aliajele și tratamentul termic folosit în producţia de oţel rezultă în valori de proprietate şi puncte forte diferite şi testarea trebuie efectuată pentru a stabili proprietățile finale ale unui oţel şi pentru a asigura respectarea standardelor respective.

Există multe sisteme de măsurare folosite pentru a defini proprietățile unui anumit oțel. De exemplu, limita de curgere, ductilitatea şi rigiditatea sunt determinate folosind testarea prin tracțiune. Puterea este măsurată prin testare cu impact; şi duritatea este determinată prin măsurarea rezistenţei la penetrarea suprafetei de un obiect greu.

Încercarea la tracțiune este o metodă de evaluare a răspunsului structural a oţelului la sarcinile aplicate, cu rezultatele exprimate ca o relație între tensiune şi deformație. Relaţia dintre tensiune şi deformație este o măsură de elasticitate a materialului, iar acest raport este numit modulul lui Young. O valoare ridicată pentru modulul lui Young este una dintre proprietăţile cele mai distinse a oțelului; este în intervalul de 190-210 GPa, ceea ce este aproximativ de trei ori mai mare decât valoarea pentru aluminiu.

Proprietăţile fizice ale oțelului sunt legate de fizica materialelor, cum ar fi densitate, conductivitate termică, modulul elastic, coeficientul Poisson etc. Unele valori tipice pentru proprietăţile fizice ale oţelului sunt:

  • Densitatea ρ = 7.7 ÷ 8.1 [kg/dm3]
  • Modulul elastic E=190÷210 [GPa]
  • Coeficientul Poisson ν = 0.27 ÷ 0.30
  • Conductivitate Termică κ = 11.2 ÷ 48.3 [W/mK]
  • Dilatare termică α = 9 ÷27 [10-6 / K]


Baza de date Total Materia reuneste proprietatile globale a metalelor într-o baza de date integrata în care se pot efectua cautari. Acces rapid si usor la proprietatile mecanice, compozitia chimica, tabele de referinta încrucisata, si multe altele ofera utilizatorilor o cantitate imensa de informații fara precedent. Faceti clic pe butoanele de mai jos pentru a afla mai multe din Turul ghidat sau pentru a testa baza de date Total Materia.

Total Materia Căutare după proprietăţile metalelor

Puteţi căuta rapid şi cu uşurinţă prin peste 15,000,000 de proprietăţi ale oțelului și oțelului inoxidabil legate de denumire, tări/standarde, tip, număr standard, compoziţia chimică, proprietăţi mecanice, alte proprietăţi sau orice combinaţie a acestor criterii. De exemplu, să căutăm un oţel inoxidabil German şi proprietăţile sale materiale, care trebuie să fie de Cr > 10%, Ni şi V > 0,2%, efort la întindere peste 650 MPa, impact peste 30 J şi trebuie să fie potrivit pentru aplicarea la temperaturi ridicate.

Faceți clic pe Căutare Avansată din fereastra principala. Apoi, alegeţi Germania/DIN din lista Țara/Standard şi Oțel Inoxidabil din lista Grup de Materiale, bifați căsuța Proprietîți la temperaturi înalte și întroduceți proprietăţile solicitate ale oțelului şi elementele de aliere. Această setare va căuta proprietăţile combinate pentru acest oţel inoxidabil.

Steel properties: Example of combined steel properties search by composition, mechanical and high temperature properties

Apare ecranul cu rezultatele căutării. Faceţi clic pe un oţel din listă pentru a examina proprietăţile sale, acum vom alege primul din listă – 1.4922.

Steel properties: Result list of the steel properties search

După ce faceţi clic pe material, apare o listă cu subgrupuri. În Total Materia, termenul "subgrupuri" se referă la specificațiile standard care definesc proprietățile oțelului; în cazul acesta este selectată specificația DIN 17175. Rețineți că proprietățile definite în conformitate cu specificații diferite pot fi diverse în mod semnificativ.

Steel properties: Example of the properties of German steel 1.4922

Proprietăţile metalice pentru acest material în baza de date Total Materia includ compoziţia, tabele cu referinţe încrucişate, proprietăţi mecanice, proprietăţi fizice şi chiar și date de fluaj și date de oboseală. Faceți clic pe exemplele de mai jos pentru a le mări.

Steel properties: The chemical composition of steel 1.4922
Steel properties: Cross-Reference Table for steel 1.4922
Steel properties: The mechanical properties of steel 1.4922