Acél tulajdonságok

Tulajdonságainak köszönhetően az acél valószínűleg a világ legfontosabb a műszaki és szerkezeti anyaga.

A legfontosabb tulajdonsága az acélnak a jó alakíthatóság és tartósság, a jó szakítószilárdság és folyáshatár, valamint a jó hővezetőképesség. A korrózióálló acél esetében pedig, e tulajdonságok mellett a legjellemzőbb a korróziós ellenállás.

Egy adott alkalmazásra való anyagválasztáskor, a mérnököknek biztosnak kell lenniük abban, hogy az anyag alkalmazása alatt megfelel a terhelési feltételeknek és környezeti kihívásoknak amelyeknek ki lesz téve. Ezért kulcsfontosságú az anyagtulajdonságok megértése és felügyelete. Az acél mechanikai tulajdonságait lehetséges óvatosan felügyelni a megfelelő vegyi összetétel, megmunkálási és hőkezelés kiválasztása által, amely a végleges szövetszerkezetig vezet minket.

Az ötvözet és a gyártásban alkalmazott hőkezelés, különböző értékű tulajdonságokat és szilárdságot eredményez és elengedhetetlen a vizsgálatok elvégezése, hogy meghatározzuk az acél tényleges tulajdonságait, és hogy biztosítsuk az arra vonatkozó szabványok betartását.

Az acélokra vonatkozó tulajdonságokat különböző mérőrendszerekkel határozzák meg. Például, a folyáshatár, az alakíthatóság és a merevség a szakítóvizsgálat által kerülnek meghatározásra. A szívósságot az ütőmű próbával mérik; a keménységet egy kemény tárgy felületi penetrációra való ellenállással határozzák meg.

A szakítóvizsgálat az acél szerkezeti reakciójának értéke az alkalmazott terhelésre, a feszültség- és alakváltozás közötti kapcsolat eredményeként kifejezve. A kapcsolat a feszültség- és alakváltozás között az anyag rugalmasságának mértéke, ennek az aránya pedig a Young-modulus. A Young-modulus magas értéke az acél legmegkülönböztetőbb tulajdonsága; a 190-210 GPa érték között mozog, és ez körülbelül háromszorosa az alumínium értékének.

Az acél fizikai tulajdonságai, az anyag fizikai jellemzőihez kötődik, mint a sűrűség, a hővezető képesség, rugalmassági modulus, Poisson tényező, stb. Néhány tipikus érték az acélok fizikai tulajdonságaiból:

  • sűrűség ρ = 7.7 ÷ 8.1 [kg/dm3]
  • rugalmassági modulus E=190÷210 [GPa]
  • Poisson tényező ν = 0.27 ÷ 0.30
  • Hővezető képesség κ = 11.2 ÷ 48.3 [W/mK]
  • Hőtágulási együttható α = 9 ÷27 [10-6 / K]


A Total Materia adatbázis egyesíti a világ anyagtulajdonságait egyetlen integrált és böngészhető adatbázisban. Gyors és könnyű hozzáférés a mechanikai tulajdonságokhoz, vegyi összetételhez, kereszthivatkozási táblázatokhoz és még sok máshoz, egyedi értékű információkkal ellátva így a felhasználókat. A Részletes bemutatókhoz vagy a Total Materia adatbázis kipróbálásához kattintson az alábbi gombra.

Total Materia Acél tulajdonságok szerinti keresés

Gyorsan és könnyedén böngészhet a több mint 15 000 000 acél vagy korrózióálló acél tulajdonság-bejegyzés között, anyagjelölés, országok/szabványrendszerek, típus, szabványjelölés, vegyi összetétel, mechanikai tulajdonságok és más tulajdonságok szerint, vagy e feltételek kombinációja szerint. Például, keressünk rá egy német korrózióálló acélra és tulajdonságaira, amelynél a Cr > 10%, Ni és V > 0.2%-nak, kell lennie, valamint a szakítószilárdság értéknek 650MPa-nál nagyobbnak, az ütésnek 30J-nál nagyobbnak kell lennie, valamint magas hőmérsékleten történő alkalmazásnak kell megfelelnie.

Kattintson a Részletes keresésre a főablakban. Majd válassza a Németország/DIN opciót az Országok/Szabványok listában, valamint a korrózióálló acélokat az anyagcsoport listában és pipálja ki a Magas hőmérsékleti tulajdonságok mezőt, majd írja be be a kívánt acél tulajdonságokat, valamint az ötvöző elemeket. Ezáltal a különböző tulajdonságok kombinációjával rendelkező korrózióálló acélokra kereshet rá.

Acél tulajdonságok: A kombinált acél tulajdonságok keresésének példája, vegyi összetétel, mechanikai és magas hőmérsékleti tulajdonságok alapján.

Az keresési eredmények megjelennek a képernyőn. Kattintson az acélminőségre, és tekintse meg a tulajdonságokat, ebben a példában az első 1.4922-es anyagot fogjuk megtekinteni.

Acél tulajdonságok: Az acél tulajdonság keresés eredménylistája

Az anyagminőségre kattintva, megjelenik az alcsoportok listája. A Total Materia, az "alcsoport" kifejezés a szabvány specifikációkra mutat, amelyek az acéltulajdonságokat határozzák meg; ebben az esetben válasszuk a DIN 17175 specifikációt. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tulajdonságok a különböző szabvány specifikációkban jelentősen különbözhetnek.

Acél tulajdonságok: Példa a német 1.4922-es acél tulajdonságaira

A Total Materia adatbázisban összefoglalt acél tulajdonságok, tartalmazzák az anyag vegyi összetételét, kereszthivatkozási táblázatokat, mechanikai és fizikai tulajdonságokat, sőt még kúszási és fáradási tulajdonságokat is. A megtekintéshez kattintson az alábbi példára.

Acél tulajdonságok: Az 1.4922-es acél vegyi összetétele. A megtekintéshez kattintson a képre.
Acél tulajdonságok: Az 1.4922-es acélhoz tartozó kereszthivatkozási táblázatok megtekintése. A megtekintéshez kattintson a képre.
Acél tulajdonságok: A 1.4922-es acél mechanikai tulajdonságai. A megtekintéshez kattintson a képre.