Equivalente stalen

De toenemende internationale handel, wereldwijde inkoop, productie en engineering, hebben geleid tot een toegenomen behoefte aan een beter begrip van de verschillende internationale staal specificaties.

Te wijten aan het feit dat de normen niet gelijkwaardig en uitwisselbaar zijn, Europese, Japanse en Amerikaanse normen bijvoorbeeld, vereist het beslissen welke staalsoorten gelijkwaardig zijn een zorgvuldige afweging van meerdere factoren.

De belangrijkste factoren voor het inschatten van de equivalentie omvatten chemische samenstelling, fabricagewijze, afwerkingsmethode, vorm, mechanische en fysische eigenschappen. Bijkomende factoren zoals deoxidation methode, hardbaarheid, corrosie en warmtebestendigheid en andere eigenschappen kunnen ook hebben aanzienlijke invloed op staal gelijkwaardigheid en potentiële uitwisselbaarheid.

Staal equivalenten van over de hele wereld zijn meestal gegroepeerd op basis van de chemische samenstelling en, tot op zekere hoogte, mechanische eigenschappen. Kruisverwijzingstabellen van gelijkwaardige staalsoorten komen vaak uit aanbevelingen van Standards Development Organizations(SDOs); aanbevelingen van SDOs zijn ook de primaire bron voor kruisverwijzingstabellen van gelijkwaardige staalsoorten in totale Materia.

Echter, zelfs wanneer vanuit SDO aanbevelingen, gelijkwaardige staalsoorten wellicht niet precies de dezelfde chemie of precies dezelfde treksterkte en vloeispanning en fysische eigenschappen, wat betekent dat ze niet absoluut gelijkwaardig zijn en men moet zorgvuldig nadenken of het kan worden vervangen.

Het is belangrijk om te erkennen dat een beslissing over de gelijkwaardigheid van twee stalen een zeer delicaat en eventueel foutgevoelig proces is, sterk afhankelijk van de omstandigheden in elk afzonderlijk geval, zoals de warmtebehandeling, staat van levering, service voorwaarden enz. Zoals je hierboven kan zien, zijn het aantal mogelijke vergelijkingscriteria en bijbehorende combinaties zeer hoog. Hierdoor vereist het definiëren van staal equivalenten een zorgvuldige studie van de specificaties door gekwalificeerde professionals. De meeste specificaties zijn complexe documenten die niet kunnen worden samengevat in een paar regels tekst.

Met deze beperkingen in gedachten is het duidelijk dat het zoeken en evalueren van kruisverwijzing equivalentie voor een bepaald materiaal wordt verbeterd als er veel relevante gegevens beschikbaar zijn in een doorzoekbare en relationele database. De Total Materia database biedt de meest uitgebreide set van hulpmiddelen, algoritmen en onbewerkte gegevens ter ondersteuning van het onderzoeksproces.

De Total Materia aanpak voor de presentatie van de kruisverwijzing en materiaal equivalentie kandidaten kan worden beschouwd als een continuüm van categorieën dat wordt verplaatst van de ongecompliceerd "identieke" naar de meer dubbelzinnige maar vaak inzichtelijke "Smart Cross". Bekijk de zijbalk voor meer informatie over de methodologie voor het identificeren en weergeven van kruisverwijzing resultaten.
De Total Materia database brengt alle globale metaal eigenschappen bij elkaar onder een dak in de vorm van een database. Snel en makkelijk toegang tot mechanische eigenschappen, chemische samenstelling, kruisverwijzingstabellen en voorziet gebruikers van een ongeëvenaarde rijkdom aan informatie. Klik op de knop om de Total Materia database uit te proberen.

Hoe Total Materia u helpt bij het vinden van staal equivalenten?

Om nog beter en nauwkeuriger kruisverwijzingen van staallegeringen van over de hele wereld aan te bieden, biedt Total Materia nu categorisering van equivalenten en overeenstemmingen aan. Deze unieke functie kunt u om te bekijken meer kandidaten voor staal equivalenten terwijl ook het verstrekken van informatie over de mate van hun gelijkenis en een eerste indicatie van de betrouwbaarheid van de oorspronkelijke bron van de informatie:

  • Alle - geeft alle mogelijke equivalenten samen weer
  • Identiek - materialen die expliciet gedefinieerd worden als identiek door SDOs (meestal indiceert dit een naamverandering/vervanging)
  • Officieel – staalequivalenten rechtstreeks voorzien door de SDO’s hun normen
  • Samenstelling – legeringen die een 100% identiek chemische samenstelling hebben
  • Impliciet – gelijkwaardige staalsoorten gedefinieerd in een overgangsvorm (als A = B en B = C, dan A = C waar B de equivalente overgangsvorm is)
  • Andere – staal kruisverwijzingen uit producenten catalogi, boeken, brochures, analyses gepubliceerd op het Internet, enz.
  • SmartCross - Total Materia’s merkgebonden kruisverwijzingen tool, gebaseerd op fuzzy sets en metallurgische deskundigheid.

Klik op de voorbeelden hieronder om ze te vergroten.

Alle

Example of all equivalences

Identiek

Example of Identique equivalences

Officiële

Example of Official equivalences

Samenstelling 100%

Example of materials with identical composition

Impliciete

Example if Implicit equivalences

Andere bronnen

Example if Other Sources equivalences

SmartCross

Example of SmartCross equivalences